Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kritiek planbare zorg in 7 ziekenhuizen niet volgens planning

Kritiek planbare zorg in 7 ziekenhuizen niet volgens planning

UTRECHT (ANP) - Nog altijd kunnen zeven ziekenhuizen de zogeheten kritiek planbare zorg, zoals kankerbehandelingen, niet volgens planning leveren vanwege de druk op de intensive cares. Die druk wordt naast het coronavirus veroorzaakt door meer letsel bij mensen en het RS-virus, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een advies aan het kabinet.

De NZa waarschuwt het kabinet dat het virus "echt nog niet verslagen" is. "We hebben in de zomerperiode gezien dat het risico van een opleving op de loer ligt. Met de huidige ic-bezetting door Covid-patiënten is er weinig nodig om de (kritiek) planbare zorg opnieuw grootscheeps te moeten afschalen", aldus de Zorgautoriteit, die mede om die reden adviseert om nog niet alle coronamaatregelen los te laten.

Ook hoofdinspecteur Korrie Louwes van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd wijst erop dat er ziekenhuizen zijn die een deel van de geplande zorg weer moeten afschalen. Volgens haar zijn er echter "geen signalen dat kritiek planbare zorg niet meer binnen de gestelde termijn van zes weken kan worden geleverd".

Ze schrijft aan het kabinet dat zorgaanbieders zich zorgen maken over de toenemende druk op de zorg in het najaar, vanwege de mogelijk oplopende besmettingscijfers. Volgens Louwes is de druk door coronapatiënten nu nog stabiel, maar al "zeker fors".

"Daar komt bij dat de druk op de acute zorg al langere tijd hoog is", aldus de hoofdinspecteur. Door een geboortegolf zijn er meer bevallingen in ziekenhuizen, veel jonge kinderen zijn daarnaast met het RS-virus opgenomen en op de spoedeisende hulp liggen veel patiënten vanwege overmatig alcoholgebruik, geweldsincidenten en verkeersongevallen. "Daarnaast trachten ziekenhuizen zoveel mogelijk uitgestelde zorg in te halen."

Door de coronacrisis moeten ziekenhuizen en klinieken naar schatting nog tussen de 170.000 en 210.000 operaties inhalen.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Louis53 1 week geleden
Volgens VWS heeft iedereen toch RECHT op zorg maar waarom krijgen niet gevaccineerde covid patienten meer rechten dan kankerpatienten??? Weer een hoop gelul van de Jonge

Meer uit Binnenland

Bruls: ontslag Keijzer is tragisch, uitspraken waren ernstiger

NIJMEGEN (ANP) - "Dat Mona Keijzer is ontslagen, is tragisch en ernstig voor haar. Echter: haar uitspraken waren nog ernstiger", reageerde de voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, zaterdag op het ontslag van demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA).

1 uur geleden
Lang niet overal controleren restaurants en cafés op coronapas

ROTTERDAM (ANP) - Hoewel iedereen vanaf 13 jaar vanaf zaterdag een coronatoegangsbewijs bij zich moet hebben voor een bezoek aan een horecazaak, (sport)evenement of een kunst- en cultuurinstelling, wordt daar niet van meet af aan streng op gecontroleerd. Dat komt naar voren uit een rondgang langs een aantal horecabedrijven in onder meer Rotterdam, Den Haag, Arnhem en Roermond.

1 uur geleden
Horecabranche: uitspraken Keijzer wijzen op verdeeldheid kabinet

WOERDEN (ANP) - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is het eens met de kritiek van de zaterdag ontslagen staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) op de invoering van het coronatoegangsbewijs. KHN-voorzitter Robèr Willemsen heeft daarbij de indruk dat er binnen het kabinet meer verdeeldheid bestaat over deze coronamaatregel. Hij vindt het goed dat Keijzer zich erover heeft uitgesproken. Dat zij na haar uitlatingen vervolgens per direct is ontslagen, noemt de horecavoorman "spijtig", meer kan hij daar naar eigen zeggen niet over melden.

2 uur geleden
Coronagemiddelde daalt voor 15e dag op rij, 1625 nieuwe gevallen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder en verder. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 1625 positieve tests geregistreerd. Daardoor daalt het gemiddelde voor de vijftiende achtereenvolgende dag.

2 uur geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen zakt gestaag verder

ZEIST (ANP) - In de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 470 coronapatiënten. Dat zijn er 21 minder dan vrijdag, zo valt op te maken uit cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) naar buiten heeft gebracht.

3 uur geleden
Politie Haarlem lost waarschuwingsschot na vechtpartij

HAARLEM (ANP) - De politie in Haarlem heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een waarschuwingsschot gelost na een vechtpartij in het centrum van de stad. Volgens een woordvoerder is een verdachte aangehouden. Bij de vechtpartij raakte zeker een persoon gewond aan zijn hoofd. Het slachtoffer is behandeld in het ziekenhuis.

7 uur geleden
Ook op alle Waddeneilanden coronatest voor toegang mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag is het op alle Waddeneilanden mogelijk om een coronatest te laten afnemen voor een coronatoegangsbewijs. Daardoor hoeven mensen niet langer de oversteek te maken naar het vasteland voor een test.

13 uur geleden