Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kritiek planbare zorg in 7 ziekenhuizen niet volgens planning

Kritiek planbare zorg in 7 ziekenhuizen niet volgens planning

UTRECHT (ANP) - Nog altijd kunnen zeven ziekenhuizen de zogeheten kritiek planbare zorg, zoals kankerbehandelingen, niet volgens planning leveren vanwege de druk op de intensive cares. Die druk wordt naast het coronavirus veroorzaakt door meer letsel bij mensen en het RS-virus, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een advies aan het kabinet.

De NZa waarschuwt het kabinet dat het virus "echt nog niet verslagen" is. "We hebben in de zomerperiode gezien dat het risico van een opleving op de loer ligt. Met de huidige ic-bezetting door Covid-patiënten is er weinig nodig om de (kritiek) planbare zorg opnieuw grootscheeps te moeten afschalen", aldus de Zorgautoriteit, die mede om die reden adviseert om nog niet alle coronamaatregelen los te laten.

Ook hoofdinspecteur Korrie Louwes van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd wijst erop dat er ziekenhuizen zijn die een deel van de geplande zorg weer moeten afschalen. Volgens haar zijn er echter "geen signalen dat kritiek planbare zorg niet meer binnen de gestelde termijn van zes weken kan worden geleverd".

Ze schrijft aan het kabinet dat zorgaanbieders zich zorgen maken over de toenemende druk op de zorg in het najaar, vanwege de mogelijk oplopende besmettingscijfers. Volgens Louwes is de druk door coronapatiënten nu nog stabiel, maar al "zeker fors".

"Daar komt bij dat de druk op de acute zorg al langere tijd hoog is", aldus de hoofdinspecteur. Door een geboortegolf zijn er meer bevallingen in ziekenhuizen, veel jonge kinderen zijn daarnaast met het RS-virus opgenomen en op de spoedeisende hulp liggen veel patiënten vanwege overmatig alcoholgebruik, geweldsincidenten en verkeersongevallen. "Daarnaast trachten ziekenhuizen zoveel mogelijk uitgestelde zorg in te halen."

Door de coronacrisis moeten ziekenhuizen en klinieken naar schatting nog tussen de 170.000 en 210.000 operaties inhalen.

Meer uit Binnenland

Klimaatactivisten bezetten gebouw Erasmus Universiteit Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een groep klimaatactivisten voert maandag actie op de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Enkele tientallen deelnemers aan het protest hebben het Sanders-gebouw op universiteitscampus Woudestein bezet. De groep noemt zichzelf Occupy EUR.

36 minuten geleden
Explosieven en beschieting bij restaurantketen in drie steden

DORDRECHT (ANP) - In zowel Dordrecht, Rotterdam als Den Haag is een vestiging van het Surinaamse afhaalrestaurant Lobi BBQ het doelwit geworden van geplaatste explosieven of een beschieting. De politie vermoedt een verband maar nader onderzoek moet dat nog uitwijzen. Er is tot nu toe een verdachte aangehouden.

55 minuten geleden
Prijs van drinkwater in 2023 flink omhoog

DEN HAAG (ANP) - De prijs van drinkwater gaat in 2023 flink omhoog. Alle drinkwaterbedrijven verhogen hun tarieven, omdat de bedrijven te maken hebben met fors gestegen kosten van energie, materialen en grondstoffen. Daarnaast moet er veel geïnvesteerd worden om de beschikbaarheid van leidingwater in de toekomst te kunnen garanderen, aldus de bedrijven. De kostenstijging loopt uiteen van ongeveer 20 euro tot rond de 50 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden, afhankelijk van het bedrijf dat voor het water zorgt..

1 uur geleden
60.000 handtekeningen voor compensatiefonds arbeiders Qatar

DEN HAAG (ANP) - De ambassade van Qatar in Den Haag krijgt dinsdag 60.000 handtekeningen aangeboden van mensen die willen dat het land een compensatiefonds in het leven roept voor de arbeidsmigranten daar. Die hebben onder barre omstandigheden aan de voetbalstadions voor het huidige WK voetbal in Qatar moeten werken. Er vielen doden bij. De handtekeningen zijn verzameld door mensrechtenorganisatie Amnesty International. De oproep voor een fonds is ook aan het adres van voetbalfederatie FIFA.

1 uur geleden
'Koninklijke' en tóch echte Rembrandt keert terug naar paleis

DEN HAAG (ANP) - Een zelfportret van Rembrandt met een rode baret dat 125 jaar niet meer in Nederland was en ook 55 jaar nergens meer aan publiek is getoond, is vanaf deze week te zien in het Haagse museum Escher in Het Paleis, een voormalig onderkomen van de Oranjes. Die plek is niet voor niets gekozen. De latere koning Willem II schafte het portret in 1823 aan en daarna hing het tientallen jaren in genoemd paleisje, toen diens zoon prins Hendrik de Zeevaarder er huisde. In de jaren zestig van de afgelopen eeuw werd er opeens getwijfeld aan de echtheid: misschien was het wel van of zelfs alleen naar Ferdinand Bol. Maar nieuw onderzoek zou uitwijzen dat het toch echt een zelfportret van Rembrandt moet zijn.

1 uur geleden
Kurhaus Scheveningen ontruimd om brand in hotelkamer

DEN HAAG (ANP) - Hotel Kurhaus in Scheveningen is maandagochtend ontruimd nadat er een brand was ontstaan in een van de hotelkamers. De gasten worden opgevangen, de brandweer is bezig met blussen, meldt de Veiligheidsregio Haaglanden.

2 uur geleden
Minder coronadoden in verpleeghuizen met kleine leefgroepen

NIJMEGEN/LEUVEN (ANP) - In Vlaamse verpleeghuizen waar ouderen in kleine leefgroepen samenwonen en een vast zorgteam hebben, zijn minder mensen besmet geraakt met corona en ook minder mensen aan het virus overleden. De Radboud Universiteit in Nijmegen deed samen met de KU Leuven in opdracht van het Vlaamse ministerie van Volksgezondheid onderzoek naar de organisatiestructuur van verpleeghuizen.

2 uur geleden