Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kritiek planbare zorg in 7 ziekenhuizen niet volgens planning

Kritiek planbare zorg in 7 ziekenhuizen niet volgens planning

UTRECHT (ANP) - Nog altijd kunnen zeven ziekenhuizen de zogeheten kritiek planbare zorg, zoals kankerbehandelingen, niet volgens planning leveren vanwege de druk op de intensive cares. Die druk wordt naast het coronavirus veroorzaakt door meer letsel bij mensen en het RS-virus, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een advies aan het kabinet.

De NZa waarschuwt het kabinet dat het virus "echt nog niet verslagen" is. "We hebben in de zomerperiode gezien dat het risico van een opleving op de loer ligt. Met de huidige ic-bezetting door Covid-patiënten is er weinig nodig om de (kritiek) planbare zorg opnieuw grootscheeps te moeten afschalen", aldus de Zorgautoriteit, die mede om die reden adviseert om nog niet alle coronamaatregelen los te laten.

Ook hoofdinspecteur Korrie Louwes van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd wijst erop dat er ziekenhuizen zijn die een deel van de geplande zorg weer moeten afschalen. Volgens haar zijn er echter "geen signalen dat kritiek planbare zorg niet meer binnen de gestelde termijn van zes weken kan worden geleverd".

Ze schrijft aan het kabinet dat zorgaanbieders zich zorgen maken over de toenemende druk op de zorg in het najaar, vanwege de mogelijk oplopende besmettingscijfers. Volgens Louwes is de druk door coronapatiënten nu nog stabiel, maar al "zeker fors".

"Daar komt bij dat de druk op de acute zorg al langere tijd hoog is", aldus de hoofdinspecteur. Door een geboortegolf zijn er meer bevallingen in ziekenhuizen, veel jonge kinderen zijn daarnaast met het RS-virus opgenomen en op de spoedeisende hulp liggen veel patiënten vanwege overmatig alcoholgebruik, geweldsincidenten en verkeersongevallen. "Daarnaast trachten ziekenhuizen zoveel mogelijk uitgestelde zorg in te halen."

Door de coronacrisis moeten ziekenhuizen en klinieken naar schatting nog tussen de 170.000 en 210.000 operaties inhalen.

Meer uit Binnenland

Schorsingen tot 1,5 jaar voor USC-leden die bangalijst maakten

UTRECHT (ANP) - De leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) die betrokken waren bij het maken van de zogeheten bangalijst, zijn door het bestuur geschorst tot maximaal 1,5 jaar. Ze mogen wel lid blijven van de studentenvereniging.

3 uur geleden
Conducteur mishandeld in trein, geschopt en van trap geduwd

DEN HAAG (ANP) - Een conducteur van de NS is zaterdagavond in een trein mishandeld door een groep jongeren. Ze is onder meer van de trap geduwd, meldt vakbond VVMC. De politie bevestigt dat er een incident in een trein tussen Delft en Den Haag HS heeft plaatsgevonden. Een minderjarige is aangehouden en zit nog vast.

7 uur geleden
BuZa: geen evacuatie van Nederlanders in Israël

DEN HAAG (ANP) - Vanuit de overheid komt er geen operatie om Nederlanders uit Israël te evacueren. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten, nadat het reisadvies voor heel Israël was veranderd naar de kleurcode rood.

10 uur geleden
Reisadvies voor heel Israël op rood, veiligheidssituatie onzeker

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor heel Israël zondag aangepast naar de kleurcode rood. Dat betekent dat alle reizen naar het land worden afgeraden. "De veiligheidssituatie in Israël is onzeker en kan verder verslechteren", aldus het ministerie. "Wat uw situatie ook is, ga er niet naartoe. Nederlanders die op dit moment in Israël zijn, wordt aangeraden te vertrekken "als dat veilig kan".

11 uur geleden
Nederlandse ambassade in Iran blijft voorlopig dicht

TEHERAN (ANP) - De Nederlandse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran en het consulaat in Erbil in Irak blijven uit voorzorg tot nader order gesloten voor publiek, om de spanningen tussen Iran en Israël. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag besloten. Zaterdag kondigde het ministerie al aan dat de ambassade en het consulaat zondag gesloten zouden zijn. Die sluiting is nu dus verlengd.

11 uur geleden
Rutte: regionale escalatie Midden-Oosten moet worden voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De veiligheid van Israël mag niet verder in het geding komen, zegt demissionair premier Mark Rutte. Het is volgens hem "van groot belang dat regionale escalatie wordt voorkomen", schrijft hij op X.

13 uur geleden
Twee explosies in een weekend bij woning in Almere

ALMERE (ANP) - Bij een woning in Almere zijn zowel vrijdag- als zaterdagnacht explosies geweest. Het gaat om een huis aan de Odeonstraat in de Filmwijk, meldt de politie.

16 uur geleden