Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kritiek op schaderegeling overheid voor wateroverlast Limburg

Kritiek op schaderegeling overheid voor wateroverlast Limburg

DEN HAAG (ANP) - Vier maanden na de overstromingen in Limburg klinkt kritiek op de schaderegeling van de overheid. "Er is nog geen cent uitgekeerd", verklaarde burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer.

Na de gebeurtenis zette het demissionaire kabinet de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) in om schade te vergoeden die niet verzekerbaar was. Overvloedige regenval is wel te verzekeren, maar overstromingen door de Maas en andere rivieren hier in het algemeen niet.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de schaderegeling uit. Burgemeester Prevoo ziet bij de instantie een gebrek aan doorzettingsvermogen. Hij wil verder dat de aanmeldingstermijn voor de regeling wordt verlengd "tot alle schade is afgewikkeld". De termijn loopt nu op 15 december af.

Geen ervaring

Ook Michael Faure, hoogleraar verzekeringsrecht aan de Universiteit van Maastricht, uitte kritiek op de uitvoering van de schaderegeling. Die is volgens hem vrij bureaucratisch. Bovendien wijst hij erop dat de RVO geen ervaring met uitkeringen heeft in tegenstelling tot verzekeraars.

Het Verbond van Verzekeraars schat dat ze 160 miljoen euro tot 250 miljoen euro schade moet vergoeden. Ongeveer 30 procent van de particuliere schade en zo'n 50 procent van de claims van bedrijven moet nog worden afgewikkeld, zei Geeke Feiter-Van Heuvelen van het Verbond van Verzekeraars.

1,8 miljard euro aan schade

De extreme wateroverlast in het zuiden heeft rond de 1,8 miljard euro aan schade veroorzaakt. Volgens Faure moet de overheid zorgen dat schade door overstromingen verplicht kan worden verzekerd. In landen als België, Frankrijk, Spanje en Noorwegen is dat al zo en werkt dat goed, zei hij.

Deskundigen waarschuwen dat in de toekomst vaker dergelijke natuuroverlast zal voor komen door klimaatverandering. De provincie Limburg zegt dat 1,2 miljard euro nodig is om de provincie klimaatbestendig te maken. Er zal veel meer moeten worden ingezet op aanpassing hieraan, meent Josette van Wersch van het Waterschap Limburg.

Meer uit Binnenland

Uitspraak in grote sextortionzaak met tientallen slachtoffers

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda doet woensdag uitspraak in de zaak tegen Gianni de W. (25) uit Etten-Leur, die verdacht wordt van het online misbruiken van dertig veelal minderjarige slachtoffers. Die stuurden hem grote aantallen naaktfoto's en expliciete seksvideo's.

56 minuten geleden
Joost Klein begint aan cruciale repetities in Malmö

MALMÖ (ANP) - Na bijna anderhalve week in Malmö breken de dagen van de waarheid aan voor Joost Klein op het Eurovisie Songfestival. Voordat donderdagavond de tweede halve finale op het programma staat, moet de Nederlander eerst nog drie generale repetities doorlopen.

57 minuten geleden
Hinder op wegen Rotterdam door werk tijdens hemelvaartsweekend

ROTTERDAM (ANP) - In het lange hemelvaartsweekend moeten weggebruikers rekening houden met hinder en vertraging op meerdere wegen rond Rotterdam. Weggebruikers kunnen in deze periode geen gebruikmaken van een deel van snelweg A16 bij Rotterdam.

58 minuten geleden
Kans op drukke avondspits door lang hemelvaartsweekend

DEN HAAG (ANP) - De ANWB houdt rekening met een drukke avondspits vanwege de start van een lang hemelvaartsweekend. Vorig jaar stond er ruim 1000 kilometer file aan de vooravond van Hemelvaart. Zo druk zal het woensdag niet worden, verwacht de ANWB, omdat veel mensen al de meivakantie vieren.

1 uur geleden
Hof beslist over onder meer vervolg hoger beroep Marengo

SCHIPHOL (ANP) - Het gerechtshof Amsterdam beslist woensdag over de verzoeken van advocaten in het liquidatieproces Marengo. Deze verzoeken zijn vorige maand gedaan, tijdens de allereerste zittingen in het hoger beroep van de omvangrijke strafzaak.

1 uur geleden
Eerste landen plaatsen zich voor finale Eurovisie Songfestival

MALMÖ (ANP) - Kroatië, Oekraïne en Ierland zijn zoals verwacht de eerste finalisten van het Eurovisie Songfestival. Ook Servië, Portugal, Slovenië, Litouwen, Finland, Cyprus en Luxemburg kregen dinsdag tijdens de eerste halve finale genoeg stemmen van het publiek.

4 uur geleden
Politie treedt nog niet op tegen de bezetting van UvA-terrein

AMSTERDAM (ANP) - De politie zal vooralsnog niet optreden tegen de bezetting van het terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) door demonstranten. Dat heeft de driehoek besloten (politie, OM en stadsbestuur).

4 uur geleden