Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Krimp Duitse economie iets sterker dan eerder gemeld

Krimp Duitse economie iets sterker dan eerder gemeld

WIESBADEN (ANP) - De economie van Duitsland is in het eerste kwartaal van dit jaar iets sterker gekrompen dan eerder gemeld. Volgens een nieuwe raming van het Duitse federale statistiekbureau kwam de krimp uit op 1,8 procent op kwartaalbasis. Eerder werd een min van 1,7 procent gerapporteerd.

De krimp in de eerste drie maanden van dit jaar is vooral het gevolg van de fors lagere consumentenbestedingen door de strikte lockdowns die in december ingingen in Duitsland tegen de coronapandemie. Daarbij werden veel winkels en de horeca gesloten. In de voorgaande twee kwartalen was nog groei van de grootste economie van Europa te zien.

In vergelijking met het vierde kwartaal van 2019, dus voor de uitbraak van corona, is de omvang van de Duitse economie nog altijd 5 procent kleiner, stelt het statistiekbureau. Naar verwachting zal de economie in het tweede kwartaal flink herstel laten zien, dankzij de versoepeling van de lockdownmaatregelen. De Duitse centrale bank, de Bundesbank, denkt dat de economie dit najaar weer op het niveau van voor de pandemie kan zijn, als de vaccinatiecampagnes voorspoedig verlopen en de coronamaatregelen verder worden versoepeld.

Ook de cijfers van onderzoeksinstituut Ifo over het Duitse ondernemersvertrouwen over april geven aanleiding om een sterk herstel te verwachten. Die graadmeter bereikte zijn hoogste stand in twee jaar. De verwachtingen van ondernemers voor de toekomst waren zelfs niet meer zo hoog sinds januari 2011.

Meer uit Financieel

Chinees internetbedrijf Tencent weet omzetdaling te keren

SHENZHEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent heeft in het vierde kwartaal de omzet weer licht zien groeien, na twee kwartalen van krimp op rij. Over het hele jaar zag de Chinese marktleider op het gebied van games en sociale media de omzet wel dalen. Dat kwam vooral door de strengere regelgeving van de Chinese overheid om gameverslaving onder jongeren aan te pakken.

11 minuten geleden
Voorman pensioenfonds PME: fossiele subsidies remmen innovatie

AMSTERDAM (ANP) - Het verstrekken van subsidies en geven van belastingvoordelen aan bedrijven die met fossiele brandstoffen bezig zijn, remt de innovatie. Dat stelt bestuursvoorzitter Eric Uijen van PME Pensioenfonds in een opiniestuk in Trouw. Dat geld kan ook besteed worden aan duurzame vormen van energie die zo doorontwikkeld kunnen worden.

20 minuten geleden
Onderwijsstaking Los Angeles houdt 430.000 leerlingen thuis

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Alle 780 openbare scholen in Los Angeles zijn dinsdag tot en met donderdag gesloten vanwege een staking van onderwijspersoneel. Als gevolg daarvan kunnen 430.000 leerlingen niet naar school.

26 minuten geleden
Minder mensen hebben televisieabonnement vanwege streamen

AMSTERDAM (ANP) - Minder mensen hadden afgelopen jaar een televisieabonnement, meldt het Nationaal Media Onderzoek (NMO). In plaats daarvan hebben ze steeds vaker een abonnement op een of meerdere streamingsdiensten zoals Netflix genomen. Volgens het NMO hebben zij genoeg aan tv kijken via het internet.

59 minuten geleden
ING en Aegon onderaan in AEX op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - ING en Aegon behoorden woensdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die een nipte winst liet zien. Na het sterke koersherstel in de financiƫle sector deden beleggers het rustig aan en wordt vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk verder opschroeven in de strijd tegen de inflatie. Wel wordt verwacht dat de Fed de rente wat minder agressief zal verhogen dan eerder werd voorzien om de kalmte in de bankensector te bewaren.

1 uur geleden
Facebook-oprichter Zuckerberg aangeklaagd voor negeren uitbuiting

MENLO PARK (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, die ook de topman is van moederbedrijf Meta Platforms, is door aandeelhouders aangeklaagd. Onder meer pensioen- en investeringsfondsen claimen dat Facebook en Instagram al jaren een oogje dichtknijpen bij praktijken van mensenhandel en uitbuiting via die sociale netwerken.

2 uur geleden
Britse inflatie tegen verwachting economen in gestegen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse inflatie is vorige maand onverwachts gestegen tot 10,4 procent, meldt het Britse statistiekbureau ONS. In januari was dat nog 10,1 procent. Economen gingen juist uit van een daling tot onder de 10 procent.

2 uur geleden