Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Krimp Duitse economie iets sterker dan eerder gemeld

Krimp Duitse economie iets sterker dan eerder gemeld

WIESBADEN (ANP) - De economie van Duitsland is in het eerste kwartaal van dit jaar iets sterker gekrompen dan eerder gemeld. Volgens een nieuwe raming van het Duitse federale statistiekbureau kwam de krimp uit op 1,8 procent op kwartaalbasis. Eerder werd een min van 1,7 procent gerapporteerd.

De krimp in de eerste drie maanden van dit jaar is vooral het gevolg van de fors lagere consumentenbestedingen door de strikte lockdowns die in december ingingen in Duitsland tegen de coronapandemie. Daarbij werden veel winkels en de horeca gesloten. In de voorgaande twee kwartalen was nog groei van de grootste economie van Europa te zien.

In vergelijking met het vierde kwartaal van 2019, dus voor de uitbraak van corona, is de omvang van de Duitse economie nog altijd 5 procent kleiner, stelt het statistiekbureau. Naar verwachting zal de economie in het tweede kwartaal flink herstel laten zien, dankzij de versoepeling van de lockdownmaatregelen. De Duitse centrale bank, de Bundesbank, denkt dat de economie dit najaar weer op het niveau van voor de pandemie kan zijn, als de vaccinatiecampagnes voorspoedig verlopen en de coronamaatregelen verder worden versoepeld.

Ook de cijfers van onderzoeksinstituut Ifo over het Duitse ondernemersvertrouwen over april geven aanleiding om een sterk herstel te verwachten. Die graadmeter bereikte zijn hoogste stand in twee jaar. De verwachtingen van ondernemers voor de toekomst waren zelfs niet meer zo hoog sinds januari 2011.

Meer uit Financieel

Techbedrijven gewild op aandelenbeurzen in New York

NEW YORK (ANP) - Aandelen van technologiebedrijven zijn overwegend hoger geëindigd op de beurzen in New York. Beleggers verwerkten nieuwe gegeven over de producentenprijzen in de Verenigde Staten die voor optimisme over afzwakkende inflatie zorgden. Chipbedrijf Broadcom was een opvallende stijger, met een winst van ruim 12 procent.

1 uur geleden
Patagonia-directeur Matthijs Visch wordt topman van de Bijenkorf

AMSTERDAM (ANP) - Matthijs Visch wordt de nieuwe topman van warenhuisketen de Bijenkorf. Hij neemt vanaf vrijdag de taken over van Giovanni Colauto, die sinds 2012 de hoogste leidinggevende was van het winkelbedrijf. Visch was de afgelopen twee jaar directeur voor de Europese activiteiten van het buitenkledingmerk Patagonia.

2 uur geleden
Onrust onder cabinepersoneel Transavia om geannuleerde vluchten

SCHIPHOL (ANP) - Het "grote aantal geannuleerde vluchten" bij Transavia draagt bij aan onrust onder cabinepersoneel, schrijft de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) op haar website. Volgens de vakbond hebben medewerkers aan boord van Transavia-vluchten hierdoor geregeld te maken met boze passagiers.

3 uur geleden
Werkgevers: flink deel transitieplannen pensioenstelsel klaar

DEN HAAG (ANP) - Pensioenfondsen hebben al een flink deel van hun transitieplannen opgesteld, zegt werkgeversvereniging AWVN. Die plannen moeten duidelijk maken wat de overgang van het oude naar het nieuwe stelsel betekent voor mensen die pensioen opbouwen. Tot nu toe zijn 31 van de ruim honderd verwachte transitieplannen gepubliceerd, meldt AWVN in zijn eerste voortgangsrapportage over de plannen.

3 uur geleden
Luchtvaartautoriteit VS vindt eigen toezicht op Boeing te laks

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de Amerikaanse toezichthouder voor de luchtvaart (FAA) heeft gezegd dat het toezicht op Boeing te laks is geweest. In januari verloor een toestel van de vliegtuigfabrikant vlak na het opstijgen een deurpaneel. In de aanloop naar dat incident is de luchtvaartautoriteit "te weinig betrokken" geweest bij het toezicht op Boeing, zei FAA-directeur Mike Whitaker in een hoorzitting in de Senaat.

5 uur geleden
Amsterdamse beurs sluit lager na Amerikaans rentebesluit

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs heeft de handelsdag lager afgesloten, na de sterke koerswinsten een dag eerder. Beleggers op het Damrak reageerden donderdag terughoudend op het Amerikaanse rentebesluit en de toelichting van de Federal Reserve, die woensdag na sluiting van de Europese beurzen naar buiten kwamen.

5 uur geleden
VK komt met sancties tegen schepen uit Russische 'schaduwvloot'

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk heeft nieuwe sancties tegen Rusland aangekondigd die voor het eerst gericht zijn op schepen uit de zogenaamde schaduwvloot. Deze olietankers helpen de Russen om beperkingen op de export van olie te omzeilen. De oliehandel is een belangrijke inkomstenbron voor het Kremlin, dat daarmee de oorlog tegen Oekraïne financiert.

6 uur geleden