Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Krielkip is een eerbetoon aan zijn broertje’

‘Krielkip is een eerbetoon aan zijn broertje’

VLISSINGEN – ‘We noemden hem krielkip’ gaat zaterdag 11 september in première tijdens Film by the Sea. De documentaire van Mercy Kamermans en Eric Holm gaat over een oud-klasgenoot van de basisschool, die veel werd gepest en zelfmoord pleegde.

Met bruine koppen na een weekje op Kos, schuiven ze aan tafel in het huis van Mercy in Vlissingen. Eric woont nog altijd in Goes. “Wij latten. Al negen jaar,” verduidelijkt hij. “Dennis de Groot zat in 1989 bij mij in groep acht van de Vlissingse Schoolvereniging,” vertelt Mercy. “Hij was een buitenbeentje en werd door zijn warrige haar ‘krielkip’ genoemd. Na de middelbare school woonde ik tien jaar buiten Zeeland. Ik schrok toen ik hoorde dat Dennis in 1998 zelfmoord had gepleegd. Hij was toen eenentwintig. Ik vroeg me af of dat pesten van destijds daarmee te maken had. Ik hoorde niet bij die pesters, maar vroeg me wel af of ik er iets tegen had kunnen doen. Waren wij medeverantwoordelijk voor zijn suïcide?”

Eerbetoon
Eric vult aan dat ze eigenlijk tegelijkertijd, naast hun werk als verslaggever bij Omroep Zeeland, ook iets voor zichzelf wilden doen, iets met een maatschappelijk belang. “Al snel kwam toen het verhaal over Dennis in Mercy op. Ze zocht contact met zijn broer Mark en we hadden verschillende gesprekken met hem en zijn vrouw. Mark reageerde positief. Dat is niet niks. Hij vond het een eerbetoon aan zijn broertje.” Dat was het begin van hun bedrijf Holy Moly Media en de eerste productie: ‘We noemden hem krielkip’. In november werd begonnen aan de documentaire en de taken verdeeld. Eric is naar eigen zeggen de crea Bea en legde zich toe op het beeldmateriaal en de montage. Mercy deed de interviews, regelde subsidie van het VSB fonds en schreef de scenario’s. Tijdens de 45 minuten durende film komen onder meer oud-klasgenoten aan het woord, Mark en 113 Zelfmoordpreventie.

Scholenproject
Met steun van het VSB fonds is een scholenproject opgezet om ook jongeren te bereiken en de gevolgen van pesten onder de aandacht te brengen. De documentaire is tijdens de Week tegen Pesten, van 27 september tot en met 1 oktober, te zien op zes Zeeuwse middelbare scholen. Docenten krijgen vooraf een workshop van 113 Zelfmoordpreventie om het napraten met leerlingen goed te laten verlopen. “Ik heb zelf in het basisonderwijs gewerkt en weet dat pesten, ondanks alle pestprotocollen, een issue blijft,” aldus Eric. “Wat is er veranderd in dertig jaar? Sociale media is er nog bij gekomen. Waar kinderen vroeger thuis veilig waren voor pesterijen, is dat nu niet meer het geval.”

Première
Heel blij zijn ze met de muziek die Douwe Eisenga heeft geschreven. “Dennis hield veel van muziek maken op zijn piano en gitaar en heeft een aantal notenschema’s achtergelaten. Die zijn gebruikt voor onze film.” ‘We noemden hem krielkip’ gaat zaterdag 11 september in première en is vanaf 14 en 19 uur te zien in CineCity in Vlissingen. De film wordt woensdag 15 september vanaf 14.30 uur nogmaals vertoond.

Meer uit Vlissingen

Lezing over de Zeeuwse Lijn in Museum Scheldewerf

VLISSINGEN - De spoorlijn tussen Roosendaal en Vlissingen bestaat dit jaar honderdvijftig jaar. In 1873 werd het samen met het gereedkomen van de haven- en kanaalwerken in Vlissingen groots gevierd. Jan van Malen geeft op vrijdag 1 december om 20 uur een lezing over de Zeeuwse Lijn in de bovenzaal van Museum Scheldewerf.

5 uur geleden
Graf oorlogsveteraan Visbeen in ere hersteld

MIDDELBURG - Precies 79 jaar nadat hij nabij West-Souburg is gesneuveld werd afgelopen donderdag op de begraafplaats van Middelburg een kleine herdenking gehouden voor Jacob (Jaap) Visbeen. Sergeant Visbeen zat bij de Prinses Irenebrigade en kwam in 1944 op Walcheren terecht. Hij kwam om het leven bij het ruimte van mijnen langs het Kanaal door Walcheren ter hoogte van West-Souburg.

10 uur geleden
Ideeën gezocht voor het Nollebos-Westduinpark

VLISSINGEN - De gemeente heeft afgelopen donderdagavond, 23 november, een 'werkbijeenkomst' gehouden over invulling van het Nollebos-Westduinpark. De opkomst was niet overdreven groot. Na een voorstelrondje bleek zo'n beetje de helft van de circa dertig aanwezigen ofwel bij de gemeente Vlissingen te werken of een leverancier van speeltoestellen te vertegenwoordigen.

1 dag geleden
Medailles voor VTV bij start turnseizoen

VLISSINGEN - Het weekend van 25 en 26 november was een druk weekend voor de turnsters van de A- en B-selectie van de Vlissingse Turn Vereniging. Dit was het eerste kwalificatieweekend voor de turnsters die uitkomen in niveau 4, niveau 5, niveau 6, niveau 7, supplement G en supplement H. Deze kwalificatie vond plaats in het LACO Sportcentrum te Zierikzee.

1 dag geleden
Westerschelde Ferry: 'Gratis soep voor passagiers'

VLISSINGEN - Oude tijden herleven weer: voor iedereen die op dinsdag 28 november met de Westerschelde Ferry meevaart, staat een kop erwtensoep te wachten. Net als vroeger op de PSD, kunnen passagiers genieten van een lekkere kop snert. Het verschil met toen en nu: nu is het gratis!

2 dagen geleden
Project met bekende taalcoaches slaat aan

MIDDELBURG - Taalhuis Walcheren organiseert sinds oktober een nieuw project: Bekende taalcoaches. Hierbij werden bekende inwoners van Walcheren met een verkorte cursus klaargestoomd voor hun nieuwe vrijwilligersbaan als taalcoach. Een taalcoach is een vrijwilliger die een taalvrager gaat helpen om beter Nederlands te spreken, te schrijven en/of te lezen. Deze twee mensen maken samen afspraken over wat de een wil leren en de ander kan bieden. Meestal is dit een gesprek van ongeveer een uur per week waarin aandacht wordt besteed aan de leerdoelen van de taalvrager.

2 dagen geleden
Gemeente heeft garages en bergingen gecontroleerd

VLISSINGEN - Op woensdag 22 november heeft de gemeente een groot aantal garageboxen gecontroleerd. De controle is uitgevoerd in samenwerking met de politie die daarbij gebruik heeft gemaakt van speurhonden. Doel van de controle was om te kijken of in de garages en bergingen geen activiteiten plaatsvonden die in strijd zijn met het bestemmingsplan. Er is speciaal gelet op de opslag van vuurwerk. Bij vier gecontroleerde bedrijven wordt nader onderzoek ingesteld. In één situatie was het gebruik in strijd met het bestemmingsplan en er is één milieuovertreding geconstateerd.

4 dagen geleden