Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kremlin niet akkoord met olieprijsplafond

Kremlin niet akkoord met olieprijsplafond

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Rusland "zal niet akkoord gaan" met een prijsplafond dat door de landen van de G7 en hun bondgenoten wordt opgelegd voor Russische olie. Dat meldden het Kremlin zaterdag in een verklaring. Daarbij wordt nog gekeken naar een passende reactie op de prijsafspraken.

Persbureaus TASS en RIA citeerden de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, die zei dat Moskou zich had voorbereid op het prijsplafond. De situatie wordt nu geanalyseerd. "Wij zullen dit plafond niet aanvaarden", aldus de woordvoerder. Hij voegde eraan toe dat de analyse snel zou worden uitgevoerd en dat Rusland dan met een reactie komt.

De EU-landen, de G7 en Australië kwamen eerder tot een akkoord over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. Het prijsplafond van maximaal 60 dollar per vat wordt naar verwachting komende week van kracht. Door de stap wordt het scheepvaartbedrijven verboden Russische olie te transporteren als die olie wordt verkocht voor een prijs die hoger ligt dan het plafond. Dat geldt ook voor bedrijven die verzekeringsdiensten voor dat vervoer verzorgen.

Levering

Aangezien de grootste scheepvaartbedrijven en verzekeraars in G7-landen zijn gevestigd, zou het daardoor voor Rusland moeilijker moeten worden om zijn olie te verkopen voor een prijs die hoger ligt dan het plafond. Het overgrote deel van de Russische olie wordt vervoerd via tankers in plaats van door pijpleidingen.

Rusland heeft herhaaldelijk gezegd dat het geen olie zal leveren aan landen die het plafond toepassen. Dat standpunt werd opnieuw bevestigd door de ambassadeur van Moskou bij internationale organisaties in Wenen. Zaterdag schreef hij op sociale media: "Vanaf dit jaar zal Europa zonder Russische olie moeten leven."

Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, zei dat het plafond vooral ten goede zal komen aan landen met een laag of gemiddeld inkomen. Dat zijn de landen die het meeste te lijden hebben onder de hoge energie- en voedselprijzen. "Nu de Russische economie al krimpt en de begroting steeds krapper wordt, zal het prijsplafond onmiddellijk snijden in de belangrijkste inkomstenbron van president Vladimir Poetin", aldus Yellen in een verklaring.

In een op Telegram gepubliceerd commentaar bekritiseerde de Russische ambassade in de Verenigde Staten wat zij noemde de "gevaarlijke" westerse stap en zei dat Moskou kopers voor zijn olie zou blijven zoeken. "Stappen als deze zullen onvermijdelijk leiden tot meer onzekerheid en hogere kosten voor de consumenten van grondstoffen", aldus de ambassade. "Ongeacht de huidige flirt met het gevaarlijke en onwettige instrument, zijn wij ervan overtuigd dat er vraag zal blijven naar Russische olie."

Meer uit Financieel

EU-leiders roepen op tot heffingen op Russische landbouwgoederen

BRUSSEL (ANP) - Er moeten snel importheffingen komen op landbouwproducten die vanuit Rusland of Belarus in de Europese Unie worden ingevoerd. Daartoe roepen de EU-regeringsleiders op na hun tweedaagse top-ontmoeting in Brussel.

8 minuten geleden
KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël. Door de vluchten te hervatten onderscheidt KLM zich van bijvoorbeeld easyJet dat onlangs alle vluchten naar Israël opschortte tot eind oktober.

12 minuten geleden
EU-leiders nemen 'moeilijke' stap naar gezamenlijke spaarmarkt

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders hebben een "moedige, niet gemakkelijke" stap gezet naar een meer gezamenlijke markt voor spaargeld en investeringen. Ze onderkennen dat zo'n markt "cruciaal is voor de toekomst van de doelstellingen van de Europese Unie" en dat is al heel wat, zegt hun adviseur Enrico Letta.

14 minuten geleden
Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

BRUSSEL (ANP) - Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark Rutte gezegd. "De interne markt is het alfa en omega van de Europese Unie", volgens Rutte. "Maar deze markt is niet zo competitief als die van de Verenigde Staten."

1 uur geleden
Slecht weer remt jaarverkoop bier moederbedrijf Bavaria

LIESHOUT (ANP) - Bierbrouwer Royal Swinkels, bekend van merken als Bavaria, Palm, Swinckels en Uiltje, had vorig jaar last van het slechte weer in het voorjaar en najaar waardoor er minder bier werd verkocht. Ook de inflatie, verminderde koopkracht en het gedaalde consumentenvertrouwen drukten op de volumes.

1 uur geleden
Biotechnoloog Pharming hard omlaag op beurs na uitgifte obligaties

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Pharming was donderdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam. De onderneming plaatste voor 100 miljoen euro aan obligaties die kunnen worden omgezet in aandelen. Voor beleggers betekent dit toekomstige winstverwatering, daarom werd het aandeel bijna 10 procent lager gezet. Verder waren chipbedrijven net als een dag eerder uit de gratie, terwijl de belangrijkste beursgraadmeters vlak tot licht hoger de handel uitgingen.

3 uur geleden
Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

ENSCHEDE (ANP) - Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden die Nederlanders en Belgen het meest gebruiken als vertrekluchthaven.

3 uur geleden