Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kremlin bevestigt dat EU-lidmaatschap Oekraïne zaak van Kiev is

Kremlin bevestigt dat EU-lidmaatschap Oekraïne zaak van Kiev is

MOSKOU (ANP/AFP) - Een eventueel Oekraïens lidmaatschap van de Europese Unie is een "binnenlandse aangelegenheid" van Oekraïne en Europa. De Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zei dit in een reactie op het besluit van de unie om Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat te geven. "Het zijn Europese binnenlandse zaken en voor ons is het belangrijk dat die niet nóg meer problemen voor ons veroorzaken", aldus de woordvoerder.

Hij zei dat het hoe dan ook erg moeilijk is om de betrekkingen tussen Rusland en de EU nog verder te verslechteren.

Rusland valt sinds 24 februari Oekraïne aan na jaren van strijd in het oosten van Oekraïne tussen pro-Russische milities enerzijds en ultranationalistische Oekraïense milities en het Oekraïense leger anderzijds. In de ogen van Moskou is die strijd een gevolg van een "staatsgreep" van de VS en de EU in Kiev in 2014. Daarmee werd een gekozen pro-Russische president afgezet en braken in bepaalde regio's in Oekraïne opstanden uit. De grootste zorg van het Kremlin was dat Oekraïne lid zou worden van de NAVO. De aanval op Oekraïne lijkt dat plan te hebben gesmoord.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov beklemtoonde vrijdag de achterdocht jegens de NAVO en de EU. Hij zei dat het lijkt alsof die twee naar een coalitie streven om een oorlog tegen Rusland te beginnen.

Meer uit Buitenland

Regering Netanyahu overleeft moties van wantrouwen van oppositie

JERUZALEM (ANP/RTR) - De oppositie in het Israëlische parlement gaat, in afwachting van de toespraak van premier Benjamin Netanyahu, gewoon door met het verzet tegen de hervormingen van de rechtsspraak door de regering. Oppositieleden hebben twee moties van wantrouwen ingediend tegen de regering, maar die zijn weggestemd door de coalitie. Die heeft een meerderheid in de Knesset, het Israëlisch parlement.

1 uur geleden
Israëlische vakcentrale roept op tot nationale staking

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische vakcentrale heeft opgeroepen tot een onmiddellijke landelijke staking vanwege de hervormingen van de rechtspraak. De leider van de nationale werknemersorganisatie Histadrut wil het land platleggen zodat premier Benjamin Netanyahu stopt met zijn plannen, die al weken tot massale protesten leiden in heel Israël.

3 uur geleden
Media: premier Israël stopt omstreden hervormingen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De rechtse Israëlische premier Benjamin Netanyahu stopt met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Dat meldt de Israëlische publieke omroep, die rekening houdt met een opschorting van de plannen. Ook bronnen van de Likudpartij van Netanyahu uitten die verwachting. Netanyahu gaat naar verluidt maandag om 09.30 uur (Nederlandse tijd) een toespraak houden.

5 uur geleden
President Israël hamert op einde omstreden hervormingen

TEL AVIV (ANP/DPA) - De Israëlische president Herzog heeft na massale protesten de regering opgeroepen meteen te stoppen met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Hij zei dat de veranderingen de eenheid van het Israëlische volk en daarmee de hele samenleving bedreigen.

5 uur geleden
Protesten in heel Israël na ontslag defensieminister

JERUZALEM (ANP) - Honderdduizenden Israëli's zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen het ontslag van defensieminister Yoav Gallant. Demonstranten blokkeren wegen en kruispunten op verschillende locaties in Israël uit protest tegen het besluit van premier Benjamin Netanyahu om Gallant te ontslaan, schrijft dagblad Haaretz. Het dagblad meldt dat volgens de politie op ruim 150 locaties demonstraties plaatsvinden.

8 uur geleden
Engeland gaat bezit van lachgas verbieden

LONDEN (ANP) - De Britse regering gaat het bezit van lachgas verbieden, schrijft omroep BBC. Ook wordt de detailhandel scherper gecontroleerd. Volgens de BBC is lachgas een van de meest gebruikte drugs door Engelse jongeren in de leeftijd van 16 tot 24-jaar. Het was al illegaal om lachgas te produceren of te leveren als drug, maar het in bezit hebben ervan was dat nog niet.

12 uur geleden
Israëlische premier Netanyahu ontslaat kritische defensieminister

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft defensieminister Yoav Gallant ontslagen, meldt het kantoor van de premier. Gallant had zaterdag in een televisietoespraak gezegd dat de door Netanyahu bepleite omstreden juridische hervormingen niet moeten doorgaan. De regeringsplannen zorgen voor een verdeeldheid die leidt tot gevaar voor de veiligheid van Israël, aldus Gallant.

17 uur geleden