Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kremlin bevestigt dat EU-lidmaatschap Oekraïne zaak van Kiev is

Kremlin bevestigt dat EU-lidmaatschap Oekraïne zaak van Kiev is

MOSKOU (ANP/AFP) - Een eventueel Oekraïens lidmaatschap van de Europese Unie is een "binnenlandse aangelegenheid" van Oekraïne en Europa. De Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zei dit in een reactie op het besluit van de unie om Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat te geven. "Het zijn Europese binnenlandse zaken en voor ons is het belangrijk dat die niet nóg meer problemen voor ons veroorzaken", aldus de woordvoerder.

Hij zei dat het hoe dan ook erg moeilijk is om de betrekkingen tussen Rusland en de EU nog verder te verslechteren.

Rusland valt sinds 24 februari Oekraïne aan na jaren van strijd in het oosten van Oekraïne tussen pro-Russische milities enerzijds en ultranationalistische Oekraïense milities en het Oekraïense leger anderzijds. In de ogen van Moskou is die strijd een gevolg van een "staatsgreep" van de VS en de EU in Kiev in 2014. Daarmee werd een gekozen pro-Russische president afgezet en braken in bepaalde regio's in Oekraïne opstanden uit. De grootste zorg van het Kremlin was dat Oekraïne lid zou worden van de NAVO. De aanval op Oekraïne lijkt dat plan te hebben gesmoord.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov beklemtoonde vrijdag de achterdocht jegens de NAVO en de EU. Hij zei dat het lijkt alsof die twee naar een coalitie streven om een oorlog tegen Rusland te beginnen.

Meer uit Buitenland

Trump: Harris is 'radicaal-linkse gek'

CHARLOTTE (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft vicepresident Kamala Harris woensdag tijdens een campagnebijeenkomst in North Carolina bestempeld als een "radicaal-linkse gek die het land zal vernietigen".

2 uur geleden
Campagne gestaakt om democratie te redden, zegt Biden

WASHINGTON (ANP) - De beste manier om een verdeeld land en verdeelde Democratische partij te verenigen is om "de fakkel door te geven aan een nieuwe generatie". Dat zei president Joe Biden in zijn eerste toespraak sinds hij zondag onder druk van partijgenoten zijn herverkiezingscampagne staakte.

4 uur geleden
Deal wapenstilstand Gaza dichtbij, zegt Amerikaanse regeringsbron

WASHINGTON (ANP) - De onderhandelingen rond een staakt-het-vuren voor de Gazastrook en de vrijlating van de overblijvende Israëlische gijzelaars is in de "afrondende fase", zei een Amerikaanse regeringsfunctionaris woensdag tegen verschillende media.

5 uur geleden
Kritiek VS op plan Israël om UNRWA als terreurgroep te bestempelen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben woensdag kritiek geuit op een Israëlisch wetsvoorstel dat het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA als een terreurorganisatie zou bestempelen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is het "ongelooflijk contraproductief".

5 uur geleden
Netanyahu wil nog een tijd controle over Gazastrook

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Israël wil nog een tijd de controle over de Palestijnse Gazastrook voor de eigen veiligheid, maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu duidelijk in een toespraak tot het Amerikaanse parlement. Voor de nabije toekomst is nog een doorslaggevende veiligheidscontrole over Gaza nodig, zei de regeringsleider tegen parlementariërs uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

8 uur geleden
Democraten willen Harris eerder tot presidentskandidaat benoemen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Democraten willen vicepresident Kamala Harris eerder tot hun kandidaat benoemen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november. Mogelijk wordt ze al begin augustus gekozen, blijkt uit plannen van een partijcommissie.

8 uur geleden
Fox News wil op 17 september debat tussen Harris en Trump

WASHINGTON (ANP) - Fox News heeft Kamala Harris en Donald Trump uitgenodigd voor een debat op dinsdag 17 september. Dat maakte de Amerikaanse zender bekend.

10 uur geleden