
Krapte op Zeeuwse arbeidsmarkt houdt aan door vergrijzing
GOES - De omvang en samenstelling van de Zeeuwse bevolking verandert de komende jaren door vergrijzing. Er zijn steeds minder werkenden voor elke AOW-gerechtigde. Deze grijze druk is in Zeeland al jaren hoger dan het landelijk gemiddelde en zal de komende jaren nog verder stijgen. Hierdoor stagneert het aantal beschikbare arbeidskrachten, terwijl de arbeidsmarkt nu al zeer krap is. De krapte op de arbeidsmarkt zal de komende jaren dan ook waarschijnlijk aanhouden. Dit vraagt om creatieve oplossingen, zoals het aanboren van nieuw talent, het anders organiseren van het werk en het langer behouden van mensen op de arbeidsmarkt.
Waarschijnlijk neemt de spanning op de arbeidsmarkt (iets) af de komende tijd door een oplopende werkloosheid en afnemende vacaturemarkt. De komende jaren blijft de krapte echter structureel aanwezig in veel sectoren. Er bereiken namelijk meer mensen de pensioengerechtigde leeftijd die de arbeidsmarkt verlaten dan dat er mensen toetreden. Vooral in de sectoren zorg & welzijn, industrie, openbaar bestuur en onderwijs werken momenteel veel 60-plussers die de arbeidsmarkt binnen een paar jaar verlaten.
Straks minder dan 2 werkenden per 65-plusser in Zeeland
De vergrijzing is één van de belangrijkste oorzaken van de huidige krapte op de arbeidsmarkt. De babyboomgeneratie, geboren tussen 1945 en 1965, gaat massaal met pensioen en er zijn te weinig jongere arbeidskrachten om deze mensen te vervangen. Hierdoor blijft de vraag naar (gekwalificeerde) arbeidskrachten ook de komende jaren onder druk staan met als gevolg dat veel vacatures moeilijk(er) te vervullen zijn en blijven. Volgens cijfers van het CBS is in 2040 naar verhouding bijna een derde (30,5%) van de bevolking in Zeeland 65 jaar of ouder. Vorig jaar was dit nog een kwart van de bevolking (24,4%). “In Nederland stonden bij de invoering van de AOW in 1957 tegenover elke 65-plusser ongeveer 7 mensen in de werkzame leeftijd”, constateert Milou Audenaerd, arbeidsmarktadviseur bij UWV. “In 2021 waren dat er nog maar 3. Dit neemt verder af tot ongeveer 2 in Nederland, en in Zeeland zelfs nog een flink stuk minder. In combinatie met de grote vraag naar personeel – onder andere doordat de vraag naar zorg stijgt door de vergrijzing – leidt dit tot een structureel krappe arbeidsmarkt. De personeelstekorten zijn dus voorlopig zeker niet voorbij.”
Arbeidsparticipatie bevorderen
Demografische factoren zijn niet allesbepalend voor de omvang van het arbeidsaanbod. Er zijn oplossingen die de veranderende verhouding tussen werkenden en AOW-gerechtigden kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het bevorderen van de arbeidsparticipatie. De arbeidsparticipatie is hoog in Nederland, deels doordat mensen steeds langer doorwerken. Toch is er misschien nog winst te behalen. Zoals het uitbreiden van uren bij mensen die parttime werken en het verhogen van de arbeidsparticipatie bij mensen met een migratieachtergrond en bij mensen met een arbeidsbeperking.
Ontwikkeling WW-uitkeringen
In augustus 2023 werden er in Zeeland 2.413 WW-uitkeringen verstrekt, een stijging van 3,7% ten opzichte van de maand ervoor. In vergelijking met augustus 2022 daalde het totaal aantal verstrekte WW-uitkeringen in Zeeland met 0,4%. In Nederland steeg het aantal het WW-uitkeringen de afgelopen maand met 2,9%.
Meer uit Beveland
GOES - "Vrijheid is niet vanzelfsprekend." Met die woorden vat Stef Traas, directeur van het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp, de kern van zijn missie samen.
40 minuten geledenGOES - Europa Kinderhulp biedt vakanties bij vakantiegezinnen aan voor kinderen uit diverse Europese landen. Maar er is ook een groeiende groep kinderen uit Nederland die een onbezorgde vakantie goed kunnen gebruiken. In o.a. Zeeland wordt er daarom nu alvast gezocht naar gezinnen die komende zomer een kind willen uitnodigen.
15 uur geledenBORSSELE/RILLAND - Netbeheerder Tennet heeft de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland officieel in gebruik genomen. 'De transportcapaciteit van de bestaande 380 kV-verbinding tussen Borssele en Rilland is hiermee meer dan verdubbeld', laat Tennet weten. Nu de nieuwe masten klaar zijn, kan het afbreken van de oude beginnen.
17 uur geledenBORSELE - Woon je in de gemeente Borsele en zorg je wekelijks voor een naaste? Dan kun je je inschrijven als mantelzorger bij het Welzijnshuis Borsele. Inschrijven kan al vanaf 6 jaar via www.welzijnshuisborsele.nl.
19 uur geledenGOES - Vogelwerkgroep KNNV heeft hulp nodig om roepende jonge ransuilen te inventariseren tijdens de periode dat ze het nest verlaten. In de maand mei en juni zijn de jonge ransuilen, ook wel 'takkelingen' genoemd, weer te horen.
1 dag geledenSINOUTSKERKE - Natuurmonumenten pompt water in natuurgebied De Poel bij Sinoutskerke. Deze noodmaatregel is hard nodig nu de aanhoudende droogte gevolgen heeft voor de bodem, de planten én de weidevogels in het ganzengebied. Ecoloog Wouter Stempher van Natuurmonumenten luidt daarom de noodklok.
1 dag geledenGOES - De afdeling radiologie van ziekenhuis Adrz in Goes maakt sinds eind april gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om röntgenfoto's te beoordelen op botbreuken. 'Het gaat om een proef in de weekeinden', laat het ziekenhuis in een persbericht weten.
1 dag geleden