Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Krant: zaak over claim dambreuk Brazilië naar Nederlandse rechter

Krant: zaak over claim dambreuk Brazilië naar Nederlandse rechter

LONDEN (ANP) - Het Braziliaanse mijnbouwconcern Vale moet zich voor een Nederlandse rechter verantwoorden voor het instorten van een dam in Brazilië in 2015. Dat meldt zakenkrant Financial Times. De instorting leidde tot een van de ergste milieurampen in het land, waarbij tientallen steden overstroomden en meerdere mensen om het leven kwamen. Gedupeerden zinnen op een miljardenvergoeding.

In totaal eisen zo'n 77.000 mensen, bijna 1000 bedrijven en 7 gemeenten in deze zaak omgerekend zo'n 3,5 miljard euro schadevergoeding. De Nederlandse zaak is volgens de krant aangespannen door advocatenkantoren Pogust Goodhead en Lemstra Van der Korst. Wanneer de zaak dient, is nog niet duidelijk.

De dam was bedoeld voor het tegenhouden van afval uit een mijn van Vale. Bij de ramp stroomde een enorme hoeveelheid giftig afvalwater en slib weg waardoor negentien mensen om het leven kwamen. Het slib maakte een dorpje met de grond gelijk en richtte ook ver stroomafwaarts grote schade aan.

Beslaglegging

In het Verenigd Koninkrijk en Brazilië wordt al langer geprocedeerd om de kwestie, ook tegen mijnbouwbedrijf BHP dat eveneens betrokken is. "We hebben nu in Nederland een zaak tegen Vale aangespannen voor de slachtoffers die niet de kans hebben gehad zich bij de zaak in Londen aan te sluiten", heeft Pogust Goodhead laten weten.

Het advocatenkantoor stelt ook dat het beslag heeft laten leggen op aandelen in het in Amsterdam gevestigde Vale Holdings BV die eigendom zijn van het Braziliaanse moederbedrijf. Daardoor zou de dochteronderneming geen dividenden kunnen uitkeren of aandelen kunnen verkopen totdat er een definitieve uitspraak is gedaan.

Meer uit Financieel

Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly overleden

DUBLIN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De spraakmakende Ierse zakenman en rugbyspeler Tony O'Reilly is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden.

2 uur geleden
Meldingen van nieuwe pinstoring in winkels

DEN HAAG (ANP) - Er zijn meldingen van een nieuwe pinstoring in winkels, na de landelijke storing bij pinbetalingen op donderdagavond. Bij de website allestoringen.nl zijn er honderden meldingen gekomen. De storing zou met name winkels in Amsterdam en Rotterdam treffen, aldus de website.

19 uur geleden
Russische rechtbank legt beslag op bezittingen Deutsche Bank

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft beslag laten leggen op bezittingen van Deutsche Bank in Rusland als onderdeel van een rechtszaak waarbij de Duitse bank is betrokken. Het gaat om geld, vastgoed en aandelen die Deutsche Bank in Rusland heeft.

21 uur geleden
Corruptieonderzoek naar landbouwminister China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar landbouwminister Tang Renjian om ernstige schendingen van "wet en discipline". Dat heeft de nationale toezichthouder CCDI bekendgemaakt.

21 uur geleden
Flinke stijging nikkelprijs door onrust Nieuw-Caledonië

LONDEN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De prijs van nikkel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor roestvrij staal en batterijen, is gestegen naar het hoogste niveau sinds augustus vorig jaar door de onrust in Nieuw-Caledonië. Het Franse overzeese gebied is een belangrijke producent van nikkel en door de rellen is de productie van het metaal op de eilandengroep ten oosten van Australië behoorlijk verstoord.

23 uur geleden
Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

1 dag geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

1 dag geleden