Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Krant: FTX-oprichter Bankman-Fried pleit onschuldig

Krant: FTX-oprichter Bankman-Fried pleit onschuldig

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Oprichter Sam Bankman-Fried van de failliete cryptobeurs FTX is van plan geen schuld te bekennen als hij zich volgende week voor het eerst in de rechtbank moet melden. Dat schrijft de Amerikaanse krant Wall Street Journal op basis van ingewijden. Bankman-Fried wordt onder meer verdacht van fraude.

Hij werd in de Bahama's gearresteerd nadat FTX failliet was gegaan en vervolgens overgeleverd aan de Verenigde Staten. In eigen land wordt Bankman-Fried namelijk beschuldigd van het verduisteren van miljarden dollars aan inleg van klanten. Die werden aan het aan FTX gelinkte investeringsfonds Alameda Research overgedragen en dat stak het geld in allerlei bedrijven.

Bankman-Fried kwam in de VS op borgtocht vrij. Hij betaalde daar 250 miljoen dollar voor. De voormalige miljardair verbleef bij zijn ouders in Californië onder huisarrest. Dinsdag moet hij zich in New York bij de rechtbank melden.

Cryptowallets

Amerikaanse aanklagers onderzoeken ondertussen activiteit met verschillende cryptowallets die van Bankman-Fried zouden zijn. De afgelopen dagen werd via die wallets meer dan 1 miljoen dollar heen en weer geschoven. Bankman-Fried beweerde op Twitter niets met die activiteit te maken te hebben.

De Bahama's hebben ondertussen bezittingen van FTX in beslag genomen. Die waren 3,5 miljard dollar waard op het moment van het faillissement. De Caribische staat wil die digitale bezittingen overdragen aan de klanten en schuldeisers van wie ze zijn, lieten de autoriteiten weten.

Meer uit Financieel

Minder steun Shell-beleggers voor activistische klimaatresolutie

LONDEN (ANP) - Het klimaatvoorstel van activistische aandeelhouder Follow This om Shell tot meer actie tegen CO2-uitstoot te dwingen heeft dit jaar minder steun gekregen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Dit jaar dienden 27 institutionele beleggers het voorstel voor het eerst samen met de door Mark van Baal opgerichte organisatie in, maar dit zorgde niet voor meer steun.

45 minuten geleden
Shell verdedigt op jaarvergadering opvoeren productie fossiel lng

LONDEN (ANP) - Shell heeft het opvoeren van de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verdedigd op zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Die fossiele brandstof blijft nodig omdat de vraag naar energie blijft toenemen door bevolkingsgroei en toenemende welvaart, betoogde voorzitter Andrew Mackenzie. Ook olie blijft "lange tijd een vitale rol spelen" omdat de luchtvaart en transportsector nog te weinig alternatieven voorhanden hebben, verklaarde hij.

1 uur geleden
Vakbond kondigt nieuwe staking bij metaalbedrijven aan

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV kondigen opnieuw stakingen in de metaalsector aan. Werknemers van metaalbedrijven dreigen donderdag 24 uur het werk neer te leggen in Drenthe en vrijdag in Noord-Holland en Utrecht. Werkgevers blijven zich volgens de bonden verzetten tegen een goede cao voor de ongeveer 360.000 medewerkers.

3 uur geleden
Beveiliging grijpt in tijdens vergadering Shell na verstoringen

LONDEN (ANP) - Beveiligers op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben ingegrepen tegen activisten die de bijeenkomst verstoorden met slogans tegen het olie- en gasconcern. "Shell brengt het klimaat om zeep", riepen ze. Enkele activisten probeerden het beveiligers ook moeilijker te maken door hun armen in elkaar te houden. Ongeveer een kwartier na de opening van de vergadering leek de actie voorbij, afgezien van een enkeling die om verdergaande maatregelen tegen CO2-uitstoot riep.

3 uur geleden
Vergadering Shell begint met protestlied

LONDEN (ANP) - De aandeelhoudersvergadering van Shell is begonnen met een protestlied van een groep van ongeveer tien tot vijftien activisten. "Shell kills", zongen ze op de melodie van Jolene van Dolly Parton. De beveiliging verwijderde hen uit de zaal.

3 uur geleden
Ether stijgt door hoop op komst beursfondsen van cryptomunt

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De prijzen van cryptomunten gingen dinsdag verder omhoog, na de sterke opmars een dag eerder. Vooral ether, na bitcoin de grootste digitale munt ter wereld, is flink meer waard geworden. De koersstijging volgt op de hoop dat de Amerikaanse toezichthouder SEC goedkeuring zal geven aan op de beurs verhandelde fondsen waarmee beleggers rechtstreeks in ether kunnen investeren.

3 uur geleden
Oad in cassatie in rechtszaak om schadevergoeding Rabobank

HOLTEN (ANP) - De oud-eigenaren van reisorganisatie Oad, die in 2013 failliet werd verklaard, gaan in cassatie tegen een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. Dat oordeelde eerder dit jaar dat de Rabobank geen schadevergoeding hoeft te betalen om de vermeende betrokkenheid van de bank bij het omvallen van het bedrijf. Oad vindt de uitspraak onjuist en onvoldoende onderbouwd.

4 uur geleden