Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kraanvogels vouwen voor Papua

Kraanvogels vouwen voor Papua

KLOETINGE - Julia (17) en Ivana (14) van der Wilt zijn vorig jaar verhuisd van Papua naar Kloetinge. Ze voelen zich nog erg betrokken bij hun vrienden in Papua en hebben deze zomer gebruikt om geld in te zamelen voor de Karunia Foundation. Dit is een stichting die zich inzet om het onderwijs in Indonesië te verbeteren. Inmiddels hebben de meiden al ruim 800 euro opgehaald.

DOOR JESSICA ROVERS

“We hebben al eens eerder een challenge gedaan in onze klas in Papua om zo veel mogelijk kraanvogels te vouwen”, vertelt Julia. “Toen we weer in Nederland waren was mijn broertje aan het vouwen en toen vroeg ik me af of ik het nog kon en zo ontstond het idee om een actie te beginnen”. Alle vogels worden gevouwen uit oude tijdschriften en folders. “Ons doel is  om 1000 vogels te vouwen. We weten nog niet wat met de vogels gaan doen als de actie voorbij is. Misschien maken we er wel een slinger van”. De ouders van Julia en Ivana werkten in Papua voor de stichting, die studenten opleidt tot docenten. 

Slecht onderwijs
“Het onderwijs is daar heel slecht. Veel leraren komen soms niet eens opdagen omdat ze weten dat ze toch wel betaald krijgen. Via de stichting worden leraren opgeleid die goed les willen geven en er echt voor de leerlingen willen zijn. Wij gingen daar zelf naar een internationale school. We missen de mensen daar, en de natuur. Door corona zijn we vorig jaar eerder weggegaan en hebben we niet echt afscheid kunnen nemen. Hopelijk gaan we snel terug om dit alsnog te doen”.        

Een nieuwe actie
Alhoewel Julia en Ivana hun vriendinnen in Papua missen, hebben ze in Nederland nieuwe vrienden gemaakt. “Het is wel moeilijk om aansluiting te vinden want we zijn anders opgegroeid dan de kinderen bij ons op school, maar we hebben wel vriendinnen waar we op school mee omgaan. Bovendien hebben we nog contact met onze vriendinnen uit Indonesië. Mijn beste vriendin is teruggegaan naar Amerika, maar ook met haar heb ik veel contact”, vertelt Ivana. De meiden sluiten, vanwege het succes van de challenge, een nieuwe actie niet uit. “We hadden niet verwacht dat we zo veel geld zouden ophalen.”. Mensen kunnen via https://karunia.org/1000-kraanvogels voor één euro een lootje kopen. Op 8 september worden de winnaars bekend gemaakt.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Oldtimer van bijna 90 jaar oud betrokken bij botsing N57 Kamperland

KAMPERLAND - Een bijna 90 jaar oude auto is vandaag aan het einde van de ochtend beschadigd geraakt bij een aanrijding op de Oost-westweg (N57) bij Kamperland.

8 uur geleden
‘We zijn geen fabriek en willen dat ook niet worden’

Hij nam twintig jaar geleden de groentewinkel van zijn ouders over en heeft nu een goedlopend bedrijf in het bezorgen van maaltijden. Johan van Marle vertelt over zijn familiegeschiedenis en het succes van zijn bedrijf: Uitgekookt. 

9 uur geleden
Woningbrand Jasmijnstraat ‘s-Gravenpolder

‘S-GRAVENPOLDER - In de Jasmijnstraat in ‘s-Gravenpolder heeft vrijdagavond brand gewoed op het balkon van een rijtjeswoning. Bij de brand raakte niemand gewond.

10 uur geleden
Vrachtwagen vol uien kantelt in sloot in Kruiningen, chauffeur naar het ziekenhuis

KRUININGEN- Een vrachtwagenchauffeur is gisteravond afgevoerd naar het ziekenhuis nadat hij met zijn vrachtwagen vol uien kantelde in de sloot.

11 uur geleden
David en zijn grootouders varen graag naar Zeeland

GOES - In de stadshaven van Goes lag pas een boot van David en zijn opa en oma. Zij komen, al ruim twintig jaar, ieder jaar een maand naar Zeeland.

1 dag geleden
‘Oost, west, Zeeland best’ voor Yvonne en Dico

GOES – Na ruim veertien jaar in de Middellandse Zee en de Caribbean te hebben gezeild zijn Yvonne Verschure en Dico van Ooijen met hun zeilboot ‘PUFF the magic dragon’ terug in de haven van Goes. Na vele leuke ontmoetingen en prachtige ervaringen vinden zij het tijd voor verandering. Ze stoppen met zeilen en zijn op zoek naar een woning. Van de havenmeester mogen zij deze winter in Goes blijven, maar het stel hoopt voor die tijd hun boot voor een thuis aan de wal te kunnen verruilen.

1 dag geleden
Eerste landelijke Dag van de Duinen op 18 september

Stichting Duinbehoud: “Waar gaan we heen met natuurbeheer in de duinen? Zaterdag 18 september organiseert Stichting Duinbehoud de eerste Dag van de Duinen. Met deze dag vraagt de stichting aandacht voor de bedreigde natuur in het Nederlandse duingebied. In Naturalis Biodiversity Center bespreken deskundigen en belangstellenden hun ervaringen met natuurbescherming en natuurbeheer. Natuurliefhebbers kunnen meedoen aan activiteiten langs de kust.

1 dag geleden