Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kraanvogels vouwen voor Papua

Kraanvogels vouwen voor Papua

KLOETINGE - Julia (17) en Ivana (14) van der Wilt zijn vorig jaar verhuisd van Papua naar Kloetinge. Ze voelen zich nog erg betrokken bij hun vrienden in Papua en hebben deze zomer gebruikt om geld in te zamelen voor de Karunia Foundation. Dit is een stichting die zich inzet om het onderwijs in Indonesië te verbeteren. Inmiddels hebben de meiden al ruim 800 euro opgehaald.

DOOR JESSICA ROVERS

“We hebben al eens eerder een challenge gedaan in onze klas in Papua om zo veel mogelijk kraanvogels te vouwen”, vertelt Julia. “Toen we weer in Nederland waren was mijn broertje aan het vouwen en toen vroeg ik me af of ik het nog kon en zo ontstond het idee om een actie te beginnen”. Alle vogels worden gevouwen uit oude tijdschriften en folders. “Ons doel is  om 1000 vogels te vouwen. We weten nog niet wat met de vogels gaan doen als de actie voorbij is. Misschien maken we er wel een slinger van”. De ouders van Julia en Ivana werkten in Papua voor de stichting, die studenten opleidt tot docenten. 

Slecht onderwijs
“Het onderwijs is daar heel slecht. Veel leraren komen soms niet eens opdagen omdat ze weten dat ze toch wel betaald krijgen. Via de stichting worden leraren opgeleid die goed les willen geven en er echt voor de leerlingen willen zijn. Wij gingen daar zelf naar een internationale school. We missen de mensen daar, en de natuur. Door corona zijn we vorig jaar eerder weggegaan en hebben we niet echt afscheid kunnen nemen. Hopelijk gaan we snel terug om dit alsnog te doen”.        

Een nieuwe actie
Alhoewel Julia en Ivana hun vriendinnen in Papua missen, hebben ze in Nederland nieuwe vrienden gemaakt. “Het is wel moeilijk om aansluiting te vinden want we zijn anders opgegroeid dan de kinderen bij ons op school, maar we hebben wel vriendinnen waar we op school mee omgaan. Bovendien hebben we nog contact met onze vriendinnen uit Indonesië. Mijn beste vriendin is teruggegaan naar Amerika, maar ook met haar heb ik veel contact”, vertelt Ivana. De meiden sluiten, vanwege het succes van de challenge, een nieuwe actie niet uit. “We hadden niet verwacht dat we zo veel geld zouden ophalen.”. Mensen kunnen via https://karunia.org/1000-kraanvogels voor één euro een lootje kopen. Op 8 september worden de winnaars bekend gemaakt.

Meer uit Beveland

Handbal in de lift op de Bevelanden

HEINKENSZAND - De handbalsport begint weer op te bloeien in de Bevelandse gemeenten en dat smaakt naar meer voor handbalvereniging GSC in Heinkenszand. Bij de club begint dinsdag (2 april) een nieuw jeugdelftal.

3 uur geleden
Buurtsuper in Borssele feestelijk geopend

BORSSELE - Borssele heeft eindelijk weer een eigen supermarkt. Meer dan een jaar heeft Coöperatie Dorpswelzijn Borssele hieraan gewerkt.

10 uur geleden
Nieuwe campagne om technici naar Zeeland te trekken gelanceerd

TERNEUZEN - Terwijl de krapte op de Zeeuwse arbeidsmarkt enigszins afkoelt, blijft het aantal openstaande vacatures voor technische beroepen groot. De Provincie Zeeland heeft daarom de handen ineengeslagen en start samen met Talent Service Zeeland en zes Zeeuwse bedrijven een campagne. Het doel van de campagne genaamd 'Break Out' is om technici uit binnen- en buitenland te verleiden om naar Zeeland te komen. Op donderdag 28 maart werd de campagne gelanceerd bij Dow in Terneuzen.

10 uur geleden
Avondvierdaagse Heinkenszand begint op maandag 8 april

HEINKENSZAND - Van maandag 8 tot en met vrijdag 12 april organiseert de Heinkenszandse Kika-KWF Walk & Run weer de avondvierdaagse en hardloopwedstrijd in en om het mooie Heinkenszand.

10 uur geleden
Jubilerend Ovezande gaat zondag voor spektakel met 'Fiets 'm d'r in'

OVEZANDE - Eerste Paasdag (zondag 31 maart) kan iedereen in Ovezande meedoen aan 'Fiets 'm d'r in'.

12 uur geleden
Automobilist ramt gevel van restaurant in Goes

GOES - Een vermoedelijk onder invloed zijnde automobilist heeft woensdag een flinke ravage aangericht in het centrum van Goes. Hij reed tegen de pui van een restaurant aan de Ganzepoortstraat. Een getuige verklaarde dat zij ternauwernood de auto kon ontwijken om niet aangereden te worden.

13 uur geleden
Unesco erkent Schelde Delta gebied als Unesco Global Geopark

Op 27 maart heeft Unesco het in Nederland en België gelegen Schelde Delta gebied het Unesco Global Geopark keurmerk toegekend. Het gebied beslaat ongeveer 5.500 vierkante kilometer en is meteen een van de grootste geoparken ter wereld. Na Geopark De Hondsrug is dit het tweede geopark in Nederland.

15 uur geleden