Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kraanvogels vouwen voor Papua

Kraanvogels vouwen voor Papua

KLOETINGE - Julia (17) en Ivana (14) van der Wilt zijn vorig jaar verhuisd van Papua naar Kloetinge. Ze voelen zich nog erg betrokken bij hun vrienden in Papua en hebben deze zomer gebruikt om geld in te zamelen voor de Karunia Foundation. Dit is een stichting die zich inzet om het onderwijs in Indonesië te verbeteren. Inmiddels hebben de meiden al ruim 800 euro opgehaald.

DOOR JESSICA ROVERS

“We hebben al eens eerder een challenge gedaan in onze klas in Papua om zo veel mogelijk kraanvogels te vouwen”, vertelt Julia. “Toen we weer in Nederland waren was mijn broertje aan het vouwen en toen vroeg ik me af of ik het nog kon en zo ontstond het idee om een actie te beginnen”. Alle vogels worden gevouwen uit oude tijdschriften en folders. “Ons doel is  om 1000 vogels te vouwen. We weten nog niet wat met de vogels gaan doen als de actie voorbij is. Misschien maken we er wel een slinger van”. De ouders van Julia en Ivana werkten in Papua voor de stichting, die studenten opleidt tot docenten. 

Slecht onderwijs
“Het onderwijs is daar heel slecht. Veel leraren komen soms niet eens opdagen omdat ze weten dat ze toch wel betaald krijgen. Via de stichting worden leraren opgeleid die goed les willen geven en er echt voor de leerlingen willen zijn. Wij gingen daar zelf naar een internationale school. We missen de mensen daar, en de natuur. Door corona zijn we vorig jaar eerder weggegaan en hebben we niet echt afscheid kunnen nemen. Hopelijk gaan we snel terug om dit alsnog te doen”.        

Een nieuwe actie
Alhoewel Julia en Ivana hun vriendinnen in Papua missen, hebben ze in Nederland nieuwe vrienden gemaakt. “Het is wel moeilijk om aansluiting te vinden want we zijn anders opgegroeid dan de kinderen bij ons op school, maar we hebben wel vriendinnen waar we op school mee omgaan. Bovendien hebben we nog contact met onze vriendinnen uit Indonesië. Mijn beste vriendin is teruggegaan naar Amerika, maar ook met haar heb ik veel contact”, vertelt Ivana. De meiden sluiten, vanwege het succes van de challenge, een nieuwe actie niet uit. “We hadden niet verwacht dat we zo veel geld zouden ophalen.”. Mensen kunnen via https://karunia.org/1000-kraanvogels voor één euro een lootje kopen. Op 8 september worden de winnaars bekend gemaakt.

Meer uit Beveland

Twee aanhoudingen in onderzoek naar mishandeling in Rilland

RILLAND - De politie heeft zaterdagochtend twee verdachten aangehouden in Rilland. Ze worden er van verdacht om in de nacht van 24 op 25 maart een 42-jarige man uit Rilland te hebben mishandeld. Het slachtoffer raakte hierbij gewond.

9 uur geleden
Verkenner Rabelink adviseert coalitie van BBB, SGP, CDA en VVD

MIDDELBURG - Een coalitie van BBB, SGP, CDA en VVD, met twee gedeputeerden voor de eerste partij. Dat acht verkenner Gerard Rabelink de meest kansrijke optie voor een nieuw dagelijks provinciebestuur. Rabelink schrijft het in zijn verslag dat hij vandaag, vrijdag 31 maart, overhandigde aan Kees Hanse van de BoerBurgerBeweging. Laatstgenoemde gaat het verslag de komende dagen eerst met zijn fractie bespreken en vervolgens met alle andere partijen.

13 uur geleden
'Door die heerlijke houtgeur ben ik blijven hangen'

GOES - In een hoekje van het Ambachtscentrum ruikt het al bij de drempel heerlijk naar hout. Hier timmeren en zagen Dingeman de Feiter en Albert van Egeraat er met andere handige vrijwilligers op los. Ze hanteren daarbij ouderwetse boormachines en andere tot de verbeelding sprekende gereedschappen. Dit ambacht brengen ze graag over op kinderen.

1 dag geleden
Vrachtwagen gekanteld op bypass Deltaweg (N256) bij Zandkreeksluis

WILHELMINADORP - Op de bypass van de Deltaweg (N256) bij de Zandkreeksluis, de grens van de gemeenten Goes en Noord-Beveland, is vrijdag een vrachtwagen gekanteld. Daardoor moest de bypass in beide richtingen worden afgesloten. De hoofdrijbaan, de weg ‘rechtdoor’, bleef wel beschikbaar.Het ongeluk gebeurde rond 11.30 uur toen de tankwagen vanaf de ophaalbrug kwam en de bocht nam aan de zuidzijde van de bypass. De chauffeur van de vrachtwagen raakte gewond en is door ambulancemedewerkers behandeld. De chauffeur zat niet bekneld en hoefde volgens de politie niet naar het ziekenhuis te worden gebracht. De brandweer werd ook opgeroepen en heeft hand- en spandiensten verleend.

1 dag geleden
Weekendweerbericht: zaterdag regen, zondag zon

GOES - Het eerste weekeinde van april laat wisselend weer zien. ‘Zaterdag overheerst de bewolking en valt er geruime tijd regen, zondag is het droog en laat de zon zich zien’, meldt weerbureau Weeronline. ‘De temperatuur vertoont een dalende trend. Zondagmiddag is het 8 tot 11 graden.’

1 dag geleden
Binnenkijken bij Ambachtscentrum Goes: Romy en Dennis zijn creatieve duizendpoten

GOES - In het Ambachtscentrum in Goes staat het atelier van illustratoren Romy Sterkman en Dennis Menheere vol met hun handwerk. Romy, die ook styliste en hoedenontwerpster is, verkoopt er ook vintage kleding.

1 dag geleden
Busje op z'n kop in sloot bij Westerscheldetunnelweg

BORSSELE - Langs de Westerscheldetunnelweg (N62) bij Borssele is donderdagmiddag een personenbusje op zijn kop in een ondiepe sloot beland.

2 dagen geleden