Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KPN wint in rode AEX, nieuwkomer InPost schiet omhoog

KPN wint in rode AEX, nieuwkomer InPost schiet omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Op het Damrak werden de resultaten van telecomconcern KPN woensdag goed ontvangen. Beleggers verwelkomden ook nieuwkomer InPost met een forse koersstijging. Op de Europese beurzen werd verder vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, dat later op de dag naar buiten komt. Ook zijn de ogen gericht op de technologiesector. Grote Amerikaanse techbedrijven als Apple, Facebook en Tesla openen na de slotbel op Wall Street de boeken.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent lager op 653,95 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 968,69 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren tot 0,2 procent. Parijs won 0,3 procent.

KPN klom ruim 1 procent bij de hoofdbedrijven op het Damrak. Het telecomconcern had afgelopen jaar op de zakelijke markt last van de coronacrisis. Bedrijven zijn terughoudender geworden met uitgaven voor telecomdiensten. Volgens KPN waren er in het loop van het jaar wel "bemoedigende ontwikkelingen" te zien op de markt voor consumenten. Topman Joost Farwerck wijst erop dat het aantal mobiele abonnees de laatste tijd groei laat zien.

InPost versnel introductie

Op de lokale Amsterdamse markt werd InPost bijna een derde meer waard op 20,63 euro. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes versnelde zijn beursintroductie met twee dagen vanwege de grote interesse van beleggers in de aandelen van de onderneming. Alleen grote institutionele investeerders, zoals pensioenfondsen, konden zich vooraf inschrijven voor de beursgang. De introductieprijs van het aandeel bedroeg 16 euro. Het bedrijf haalde met de beursgang 2,8 miljard euro op.

RTL Group steeg dik 2 procent in Frankfurt. Het moederbedrijf van onder meer een aantal Nederlandse tv-zenders presteerde vorig jaar financieel beter dan eerder voorzien. Dat kwam vooral door hogere reclame-inkomsten voor televisie in de laatste maanden van het jaar. Mediaconcerns hadden in de eerste maanden van de coronapandemie nog te kampen met fors gedaalde uitgaven van adverteerders.

In Parijs won Louis Vuitton Mo√ęt Hennessy (LVMH) ruim 1 procent. Het Franse luxegoederenconcern verkocht in het vierde kwartaal meer tassen van zijn merk Louis Vuitton dankzij een grotere vraag uit China. Aangezien Chinese consumenten niet op een luxe reis naar het buitenland konden, kochten ze meer dure spullen zoals juwelen en tassen.

De euro was 1,2150 dollar waard, tegen 1,2152 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 52,89 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer op 56,23 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Chipbedrijven ASML, Besi en ASMI onderaan in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht omlaag door koersverliezen bij de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI. Door de hernieuwde rentezorgen staat de techsector onder druk. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide namelijk weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende chip- en techbedrijven.

35 minuten geleden
Onderzoek: meeste Duitsers zien AI niet als gevaar voor baan

STUTTGART (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers is niet bang dat hun baan in gevaar komt omdat ze volledig worden vervangen door kunstmatige intelligentie. Dat meldt advies- en accountantsbureau E&Y op basis van onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat 67 procent van de ondervraagden geen angst heeft dat ze worden vervangen door machines of technologie.

47 minuten geleden
Aandacht voor techbedrijven op Damrak door rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de techbedrijven. Door de hernieuwde rentezorgen komt de techsector mogelijk onder druk te staan. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende techbedrijven. De Amerikaanse techbeurs Nasdaq sloot daardoor woensdag al ruim 1 procent lager.

1 uur geleden
CNV en studentenbond willen verplichte vergoeding voor stage

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV en studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) willen dat studenten die stage lopen verplicht een vergoeding moeten krijgen. Dat is nu nog lang niet altijd het geval, terwijl studenten door de stage vaak geen bijbaantje meer kunnen aanhouden en er dus qua geld op achteruit gaan. Ook willen CNV en ISO dat de stagevergoeding voor studenten op het mbo, hbo en de universiteit gelijk wordt getrokken. Ze zijn een petitie gestart.

2 uur geleden
Hernieuwde rentezorgen zetten Aziatische beurzen lager

TOKIO (ANP) - De belangrijkste Aziatische aandelenbeurzen gingen donderdag omlaag. Een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank voedde de vrees dat mogelijk ook de Amerikaanse Federal Reserve nog niet klaar is met het verhogen van de rente in de strijd tegen de inflatie. Eerder deze week schroefde de Australische centrale bank de rente ook al op, terwijl economen hadden gerekend op een ongewijzigde rente.

3 uur geleden
Arriva wil trein tussen Groningen en Parijs laten rijden

GRONINGEN (ANP) - Arriva wil dagelijks een trein tussen Groningen en Parijs laten rijden. Arriva, de grootste concurrent van de NS op het spoor, heeft bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) een aanvraag ingediend om deze treinen vanaf juni 2026 te laten rijden.

3 uur geleden
Grootbanken: Nederlandse economie groeit dit jaar minder hard

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse economie groeit dit jaar met 0,6 procent en volgend jaar met 0,9 procent. Dat verwacht de Rabobank, nadat het eerste kwartaal van 2023 een verrassende krimp noteerde door de afzwakkende wereldhandel. Economen van ABN AMRO zijn ook minder positief geworden en rekenen op 0,7 procent groei dit jaar en 1 procent in 2024.

8 uur geleden