Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KOZP kondigt acties aan bij intocht sint Maastricht en Volendam

KOZP kondigt acties aan bij intocht sint Maastricht en Volendam

AMSTERDAM (ANP) - Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreert dit jaar bij de intocht van de sint in Maastricht en Volendam. In deze plaatsen zijn volgens de actiegroep nog altijd zwarte pieten te zien. Ook komt KOZP dinsdag met een petitie, die gemeenten oproept geen subsidie te verlenen aan intochten waar zwarte, grijze of bruine pieten aan meedoen.

Het is dit jaar tien jaar geleden dat op Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en gevierd, de Zwarte Piet is Racisme-campagne begon. "Hoewel we zien dat er in de afgelopen tien jaar veel veranderd is en we voorzichtig hoopvol zijn, blijft het nodig om in actie te komen om ervoor te zorgen dat geen enkel kind meer op hoeft te groeien met de schadelijke karikatuur van Zwarte Piet", aldus KOZP.

De demonstratie in Maastricht is op zaterdag 13 november. "Maastricht is zo'n gemeente die anno 2021 nog steeds niet heeft begrepen dat racisme geen kinderfeest is", schrijft de actiegroep in een verklaring. "Het is onbegrijpelijk hoe Maastricht als bekende Europese stad dit nog internationaal kan verkopen."

Challenge

In Volendam is het protest een dag later. "Sommige kleine gemeenten denken echter nog steeds dat het prima is als zij wel zwarte Pieten gebruiken bij de intocht", aldus de actiegroep. "Een van die kleinere gemeenten die maar geen afscheid kan nemen van het 'traditionele' racistische stereotype Zwarte Piet is Volendam."

KOZP heeft verder een zogenoemde #antiZwartePietChallenge opgezet, waarbij mensen in actie kunnen komen tegen Zwarte Piet. Op 5 december staan de initiatiefnemers samen met medestanders stil bij de afgelopen tien jaar en kijken ze naar de toekomst.

'Veilige viering'

Vorig jaar stond KOZP ook in Maastricht, waar een kleine groep betogers werd belaagd door honderden tegendemonstranten. Na een uur staakte de actiegroep de demonstratie vanwege de onveilige situatie en werden de actievoerders onder politiebescherming naar een veilige plek buiten de stad gebracht.

"We voelen ons allerminst verslagen na de gewelddadige uitbarsting van tegenstanders van verandering vorig jaar", zegt KOZP-voorman Jerry Afriyie. "We gaan dit jaar met zoveel mogelijk mensen naar Maastricht om een veilige viering op te eisen voor alle kinderen."

Een woordvoerster van de gemeente Maastricht zei het bericht van KOZP "voor kennisgeving" aan te nemen. Volgens haar is het nog afwachten of de intocht überhaupt kan doorgaan. Volendam liet weten de aanvraag voor het protest binnen te hebben.

Meer uit Binnenland

Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn in het centrum van Den Haag. Het 36-jarige slachtoffer Antoneta Gjokja werd in de ochtenduren van 20 juni vorig jaar in het filiaal aan de Turfmarkt met meerdere messteken om het leven gebracht.

5 uur geleden
Rechter oordeelt over vergunning voor 'asielhotel'

ZWOLLE (ANP) - De rechtbank in Zwolle bepaalt donderdag of de vergunning voor de komst van een 'asielhotel' in het Twentse Albergen op juiste wijze is verleend. Omwonenden hebben de vergunning via een rechtszaak aangevochten.

5 uur geleden
Rutte ziet brede steun EU-leiders voor extra luchtafweer Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders zijn het grotendeels eens dat ze Oekraïne extra moeten steunen met zijn luchtafweer, zegt premier Mark Rutte. Hij proefde op de EU-top in Brussel "een grote mate van overeenstemming". Hoewel concrete toezeggingen uitbleven, heeft Rutte wel de hoop geput "op een paar doorbraken de komende dagen, weken".

6 uur geleden
UWV-baas: nieuw kabinet, wacht niet met repareren sociale wetten

DEN HAAG (ANP) - De nodige hervormingen van sociale regelingen zullen langer dan een kabinetsperiode duren, denkt Maarten Camps, bestuursvoorzitter van uitkeringsinstantie UWV. Zijn oproep aan een nieuw kabinet is om die grote aanpassingen vooral door te voeren, maar ook op korte termijn verbeteringen aan te brengen: "Wacht niet met wat je nu al kunt doen."

8 uur geleden
Zuid-Holland wil antisemitisme 'op volle kracht' bestrijden

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft een plan gemaakt om antisemitisme aan te pakken. "We hebben nu de handvatten om aan de slag te gaan, met als doel om antisemitisme op volle kracht te bestrijden", zei gedeputeerde Meindert Stolk (cultuur, CDA) tijdens een commissievergadering. Daarin werd de uitwerking besproken van het verzoek dat de leden van Provinciale Staten begin vorig jaar deden aan het college.

8 uur geleden
Derk Bolt moet na dertig jaar stoppen met Spoorloos

HILVERSUM (ANP) - Het programma Spoorloos krijgt na dertig jaar een nieuwe presentator. KRO-NCRV gaat de opzet van het programma veranderen en daarin is geen ruimte meer voor Derk Bolt, heeft de omroep bekendgemaakt. Of presentatrice Jetske van den Elsen, die sinds 2017 medepresentator is, wel mag blijven is nog niet bekend.

11 uur geleden
Koning dankt Spaanse collega voor opvangen Amalia in Spanje

AMSTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft koning Felipe van Spanje woensdag bedankt dat prinses Amalia een jaar lang in Madrid kon wonen en studeren. In zijn toespraak bij het staatsbanket in het Koninklijk Paleis in Amsterdam noemde de koning de hulp die zijn Spaanse collega daarbij gaf "een ontroerend bewijs van vriendschap in een moeilijke tijd".

12 uur geleden