Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koude Oorlog Weekend in de BB-bunker van Erfgoed Zeeland in Middelburg

Koude Oorlog Weekend in de BB-bunker van Erfgoed Zeeland in Middelburg

MIDDELBURG - In het weekend van 22 en 23 oktober zijn er verspreid over het land ruim veertig objecten en musea te bezoeken die gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog (1945-1991). De bunker uit 1964 onder het gebouw van Erfgoed Zeeland in Middelburg is er daar een van. Deze moest bij een eventuele (kern)oorlog dienst doen als provinciale commandopost van de BB, de dienst Bescherming Bevolking. In de ondergrondse bunker worden tijdens dit gratis tweedaagse evenement verschillende aspecten belicht van de techniek achter de Koude Oorlog.

Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog en vele lokale vrijwilligers willen aan deze periode uit de geschiedenis meer bekendheid geven en organiseren daarom, 60 jaar na de Cubacrisis (1962), het Koude Oorlog Weekend. De organisatie wil laten zien wat er in de periode van de Koude Oorlog in Nederland gebeurde, welke maatregelen de overheid nam en welke impact de Cubacrisis op land en burger had. Tijdens deze crisis dreigde het onderlinge conflict tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie uit de hand te lopen: een nucleaire dreiging hing in de lucht. Wat zou er gebeurd zijn als er toen écht een bom gevallen was?

Programma
De ondergrondse bunker van Erfgoed Zeeland is ‘gastlocatie’, waar enthousiaste vrijwilligers uit Zeeland verschillende aspecten belichten van de techniek achter de Koude Oorlog. Welk beroep werd er gedaan op de burgers, wat was er bij de gemiddelde burger bekend over ‘de atoombom’? Wat als jij in de bunker zat en je familie boven de grond, zouden twee weken onder de grond dan voldoende zijn geweest? En hoe verliep de communicatie? Er is een werkend zendstation, PA60CUBA, en er wordt een koppeling gelegd naar de Regionale Brandweer (Erfgoed Zeeland is gehuisvest in de voormalige gemeentelijke brandweerkazerne) en de Veiligheidsregio Zeeland.

Stalling en buiten
Op het terrein achter Erfgoed Zeeland staan op zaterdag en zondag terreinvoertuigen opgesteld voor (nood)communicatie van zendamateurs (DRCO). De DRCO wordt in noodsituaties ingezet als alternatieve back-up voor de Veiligheidsregio en de dertien Zeeuwse gemeenten. In de stallingsruimte is ‘de Magirus’ weer tijdelijk op zijn voormalige standplaats te zien. Deze brandweerwagen uit de vorige eeuw was een uiterst moderne en luxe uitgevoerde spuit- en ladderwagen en werd tot 1955 ingezet als eerste uitrijdwagen. Alleen op zaterdag zijn er op het terrein aan de achterzijde demo’s van operationele brandweervoertuigen te zien zoals een tankautospuit, een hulpverleningscontainer en een ontsmettingscontainer voor incidenten met gevaarlijke stoffen. Ook wordt er een gaspakdrager gedemonstreerd.

Waar en wanneer
Datum: 22 en 23 oktober 2022
Tijd: 09:00-17.00 uur - LET OP: inloop bunker tot 16.00 uur
Locatie: Erfgoed Zeeland, Looierssingel 2, Middelburg
Toegang: de toegang tot de bunker ligt aan de voorzijde van het gebouw, aan de LooierssingelIn de stallingsruimte zijn koffie/thee en toiletten aanwezig
Toegankelijkheid: de bunker is niet toegankelijk voor minder validen
Parkeren: er is gelegenheid om te parkeren bij het Hof van Tange (zaterdag betaald, zondag gratis)

Meer uit Middelburg

Vuurwerk aangetroffen in woning Middelburg, EOD ingezet

MIDDELBURG - De politie heeft donderdagmiddag meerdere dozen illegaal vuurwerk aangetroffen in een woning in Middelburg. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) werd ingezet.

1 uur geleden
Oudere man gewond na valpartij in Middelburg

MIDDELBURG - Een oudere man is donderdagmiddag gewond geraakt bij een valpartij in het centrum van Middelburg. De man is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

1 uur geleden
Auto beschadigd bij ongeval N57 Middelburg

MIDDELBURG - Bij een eenzijdig ongeval op de N57 bij Middelburg is donderdagmiddag een personenauto beschadigd geraakt. Eén rijbaan werd afgesloten.

1 uur geleden
Tentoonstellingsproject Jumping Fences komt naar Middelburg

MIDDELBURG - Op uitnodiging van Vleeshal komt Jumping Fences, een tentoonstellingsproject waarin artistieke ontwikkeling en collectief curatorschap centraal staan, naar Middelburg. Jumping Fences is een evoluerend tentoonstellingsproject en is dit jaar bij Het Paviljoen in Gent georganiseerd in samenwerking met studenten van KASK Curatorial Studies. 

2 uur geleden
Een weekend vol evenementen in de Oostkerk

MIDDELBURG - Aankomend weekend is het weer goed vertoeven in de Oostkerk. Met Bird on the wire die Leonard Cohen meest geliefde klassiekers laten horen op vrijdag, op zaterdag de Singer-songwriter die meeschreef aan Rollercoaster van Danny Vera en op zondag kan je lekker wijntjes proeven onder het genot van wijn cabaret door de Aimabele Schoften.

2 uur geleden
Basisschool Het Element krijgt modderkeuken van Soroptimisten

MIDDELBURG - Soroptimist club Walcheren heeft voor de kleutergroepen van basisschool Het Element in Middelburg een modderkeuken aangeschaft. Die werd donderdag feestelijk 'geopend'. De keuken is voor een groep grotendeels taalarme kinderen met verschillende culturele achtergronden.

2 uur geleden
Integrale controle bedrijventerreinen gemeente Veere

DOMBURG - Om ondermijning in de gemeente Veere te signaleren en aan te pakken vond op dinsdag 16 april een integrale controle plaats op verschillende bedrijventerreinen in de gemeente Veere. 

2 uur geleden