Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kosovo bereid tot nieuwe verkiezingen in onrustige noorden

Kosovo bereid tot nieuwe verkiezingen in onrustige noorden

BULBOACA (ANP/RTR) - Kosovo is bereid nieuwe lokale verkiezingen te houden in het noorden van het land, waar de Servische gemeenschap protesteert tegen de aanstelling van burgemeesters van Albanese afkomst. President Vjosa Osmani zei dat na een overleg met onder anderen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Moldavië. Die twee drongen aan op een nieuwe stembusgang.

Voor nieuwe verkiezingen moet wel de juiste juridische procedure in gang worden gezet, benadrukte Osmani. Zij heeft gezegd dat er opnieuw kan worden gestemd als genoeg lokale kiezers een petitie daarover steunen. Het overleg in Moldavië, waar ook EU-buitenlandchef Josep Borrell en de Servische president Aleksandar Vucic bij waren, werd gehouden aan de zijlijn van een Europese top.

De lokale verkiezingen in Noord-Kosovo werden in april geboycot door de Servische gemeenschap, waardoor etnische Albanezen in vier gemeenten aan de macht kwamen. De opkomst was met 3,5 procent extreem laag. De Serviërs erkennen de gekozen vertegenwoordigers niet. Dat leidde maandag tot botsingen waarbij dertig NAVO-militairen en meer dan vijftig betogers gewond raakten.

Medewerking

Zowel Osmani als Vucic zeggen dat ze de crisis in Noord-Kosovo willen bezweren. Macron en Scholz willen dat de nieuwe verkiezingen zo snel mogelijk worden gehouden en vragen ook om de duidelijke medewerking van de Servische zijde.

De Kosovaarse bevolking bestaat grotendeels uit etnische Albanezen, maar in het noorden wonen vooral Serviërs. Kosovo scheidde zich in 2008 af van Servië, dat Kosovo nog steeds als eigen grondgebied beschouwt. De twee staten liggen al tientallen jaren met elkaar overhoop. Daarom zijn sinds 1999 NAVO-troepen in Kosovo aanwezig om er de vrede te bewaren.

Meer uit Buitenland

Hamas neemt voorstel Israël rond staakt-het-vuren in beschouwing

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas heeft het laatste Israëlische tegenvoorstel rond een mogelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en de vrijlating van gijzelaars ontvangen en gaat het bestuderen. Dat heeft de militante groepering zaterdag bekendgemaakt.

1 uur geleden
Blinken: aanwijzingen dat China verkiezingen VS wil beïnvloeden

BEIJING (ANP) - De Verenigde Staten is bewijs onder de aandacht gekomen dat China de aankomende verkiezingen probeert "te beïnvloeden en zich in te mengen". Dat zei VS-minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tegen nieuwszender CNN aan het einde van een driedaags bezoek in China.

2 uur geleden
NBC: Israël bombardeert 'veilige' plekken in Gaza

NEW YORK (ANP) - Israël voert regelmatig dodelijke bombardementen uit in zones van de Gazastrook die het zelf als veilig heeft aangemerkt. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender NBC News vastgesteld na eigen onderzoek.

4 uur geleden
China gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken Hamas en Fatah

BEIJING (ANP/RTR) - China wordt gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken tussen de islamitische groep Hamas en zijn seculiere rivaal Fatah. Dat bevestigen vertegenwoordigers van beide groepen en een in Beijing gevestigde diplomaat tegen persbureau Reuters.

6 uur geleden
VS kondigen onderdeel nieuw militair hulppakket Oekraïne aan

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft vrijdag 6 miljard dollar aan nieuwe militaire hulp voor Oekraïne aangekondigd. Het gaat onder meer om munitie, antidronesystemen en ondersteuning voor onderhoud van militair materieel.

9 uur geleden
België wil nog dit jaar eerste F-16's aan Oekraïne leveren

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische regering streeft ernaar dit jaar al de eerste F-16's aan Oekraïne te leveren. België was eerder van plan om de gevechtsvliegtuigen vanaf 2025 te leveren.

9 uur geleden
Israël geeft gijzelaarsdeal 'laatste kans', anders invasie Rafah

DOHA (ANP/RTR) - Israëlische functionarissen zouden hun Egyptische collega's vrijdag hebben verteld dat Israël bereid is onderhandelingen met Hamas over de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen "een laatste kans" te geven. Mocht een deal met Hamas niet snel worden bereikt, dan gaan de Israëli's door met hun invasie van Rafah, in het zuiden van Gaza. Dat meldt het Amerikaanse mediaplatform Axios op basis van twee Israëlische functionarissen.

9 uur geleden