Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kosovaarse president Thaçi aangeklaagd voor oorlogsmisdaden

Kosovaarse president Thaçi aangeklaagd voor oorlogsmisdaden

DEN HAAG (ANP/RTR) - De Kosovaarse president Hashim Thaçi is aangeklaagd door het Kosovo-tribunaal in Den Haag. Thaçi wordt door de Speciale Aanklager beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Onder die misdaden vallen bijna honderd moorden, aldus de aanklager. De aanklacht tegen Thaçi is "het resultaat van langdurig onderzoek", staat in een verklaring. De Speciale Aanklager van het Kosovo-tribunaal zegt daarin alle aanklachten zonder gerede twijfel te kunnen bewijzen.

In de oorlog die eind jaren negentig in Kosovo woedde tussen Servië en de etnisch Albanese meerderheid die onafhankelijkheid van Servië wilde, was Thaçi de leider van het Kosovaarse bevrijdingsleger UÇK. Sinds 2016 is hij president van het land, dat door Servië nog altijd niet formeel wordt erkend.

In 2015 werd het Kosovo-tribunaal in Den Haag opgericht om recht te spreken over misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden die tijdens de Kosovaarse oorlog zijn gepleegd.

Meer uit Buitenland

Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker elf. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

32 minuten geleden
VN-missie voor eerst in dertig jaar in Nagorno-Karabach

BAKOE (ANP/AFP) - Een missie van de Verenigde Naties is zondag in Nagorno-Karabach aangekomen om er de humanitaire situatie in kaart te brengen, zegt Azerbeidzjan. Het is voor het eerst in zo'n dertig jaar dat de VN toegang krijgen tot het gebied. Frankrijk heeft zich boos uitgelaten over Azerbeidzjan omdat het land zou hebben gewacht met de toelating tot de meeste inwoners al waren gevlucht.

1 uur geleden
Agenten gewond na zelfmoordaanslag in Ankara

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een persoon zichzelf opgeblazen dicht bij dat ministerie en op een paar honderd meter van de ingang van het Turkse parlement in Ankara. Een tweede persoon kon worden "geneutraliseerd" voordat hij schade kon aanrichten. Het ministerie spreekt van een "terroristische aanslag". Beide daders zijn omgekomen.

4 uur geleden
Drie graanschepen vertrokken uit Oekraïne, ondanks aanvallen

ODESA (ANP/AFP/RTR) - Er zijn zondagochtend opnieuw drie graanschepen vertrokken uit Oekraïense havens nabij Odesa aan de Zwarte Zee. Dat blijkt uit informatie van MarineTraffic, dat het wereldwijde scheepvaartverkeer monitort.

4 uur geleden
Explosie en geweerschoten bij Turks parlement

ANKARA (ANP/AFP) - Vlakbij het Turkse parlement, in de hoofdstad Ankara, zijn een zware explosie en geweerschoten waargenomen. Het parlement zou later op de dag na een reces opnieuw openen. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een eerste reactie weten dat het zou gaan om "een terroristische aanslag".

4 uur geleden
Partij die wil breken met Kyiv wint Slowaakse verkiezingen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische partij Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Na het tellen van de stemmen in ruim 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent.

5 uur geleden
Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

12 uur geleden