Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kort geding documentaire zaak Nicky Verstappen in openbaarheid

Kort geding documentaire zaak Nicky Verstappen in openbaarheid

AMSTERDAM (ANP) - De advocaten van Jos B. wilden uit privacyoogpunt dat het kort geding over de documentaire over de zaak van Nicky Verstappen achter gesloten deuren zou worden behandeld, maar de rechtbank in Amsterdam gaat daar niet in mee. B. wil de uitzending op RTL4 laten verbieden. Volgens zijn advocaten wordt B. ten onrechte als dader gepresenteerd en niet als verdachte.

De 58-jarige B. is op 20 november door de rechtbank in Maastricht veroordeeld voor het misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky in 1998, die daardoor is overleden. Zowel het Openbaar Ministerie als B. ging in hoger beroep tegen de veroordeling van 12,5 jaar cel. De zaak moet nu dus nog door het gerechtshof worden behandeld.

Het was al langer bekend dat No Pictures Please, een bedrijf dat is opgericht door presentator Ewout Genemans en RTL, bezig was met de documentaire. Genemans liep drie jaar lang mee met het rechercheteam. Wanneer het op tv uitgezonden zou worden, is pas deze week via het tv-programma RTL Boulevard bekendgemaakt. Er was afgesproken dat bij vrijspraak van B., de documentaire niet op tv zou komen.

'Inbreuk op persoonlijke levenssfeer'

Omdat tijdens het tv-programma Beau afgelopen vrijdag B. "tot drie keer toe dader werd genoemd, in plaats van verdachte" is op het laatste moment besloten tot dit kort geding, zei advocaat Adi van Koningsveld in de rechtbank. Ook stelt zij dat de documentaire een inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer van B. Haar verzoek om de documentaire vooraf te bekijken, werd geweigerd.

De tweedelige documentaire met de titel 'De zaak Nicky Verstappen: Achter de schermen bij het politieonderzoek' staat gepland voor uitzending op zondag- en maandagavond op RTL4. Volgens de advocaat van No Pictures Please is de uitzending voor zondagavond al 'ingeladen'. Dat nu nog stoppen, zou RTL4 "onevenredig hard" raken.

Uitspraak

Daarnaast benadrukt hij dat de volledige naam van B. nooit genoemd wordt en dat hij niet herkenbaar in beeld komt. Ook wordt enkel gebruik gemaakt van reeds openbare informatie. Hij noemt het bovendien apart dat B.'s advocaat tijdens de strafzaak, Gerald Roethof, zelf ook heeft aangekondigd met een "tegendocumentaire" te komen in deze zaak, gemaakt door zijn zus Machteld. Roethof was ook zondag in de rechtbank aanwezig. Volgens hem twijfelde B. eerder hoe hij tegenover de documentaire stond, maar was de uitzending van Beau vrijdag "een kantelpunt". "Dat hij dader wordt genoemd is onacceptabel", aldus Roethof.

De rechtbank doet later zondag uitspraak.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden