Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koophuizen zijn opnieuw duurder geworden

Koophuizen zijn opnieuw duurder geworden

DEN HAAG (ANP) - Koophuizen zijn vorige maand opnieuw duurder geworden, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In januari kostte een huis gemiddeld meer dan 433.000 euro, wat 1,8 procent meer is dan in januari vorig jaar. De huizenprijzen stegen in december ook van jaar op jaar.

De prijzen lagen in januari 1,2 procent hoger dan in december. Er zijn nog altijd veel meer woningzoekers dan huizen die te koop staan. Die schaarste zorgt ervoor dat huizen steeds duurder zijn geworden. Ook hebben sommige huizenkopers meer geld te besteden, omdat de lonen omhoog zijn gegaan. Dat zorgde er in december voor dat woningen voor het eerst in bijna een jaar duurder werden op jaarbasis. Van maand op maand stijgen de huizenprijzen al sinds halverwege vorig jaar.

Ondanks de hogere prijzen hebben meer mensen in januari een huis gekocht, meldt het Kadaster verder. Het aantal woningen dat van eigenaar wisselde, kwam afgelopen maand uit op meer dan 14.000, ruim 10 procent meer dan in de eerste maand van vorig jaar.

Recordhoge prijzen

In de zomer van 2022 bereikten de woningprijzen een recordhoogte, waarna die bijna een jaar lang telkens iets daalden. Door de gestegen hypotheekrente konden kopers minder geld lenen voor een huis, maar dat effect is nu niet meer terug te zien in de gemiddelde huizenprijzen. De Hypotheekshop liet maandag weten dat veel geldverstrekkers de hypotheekrente weer hebben verhoogd en dat er deze week meer renteverhogingen komen.

Om het huizentekort op lossen moeten er volgens sommige mensen meer woningen worden gebouwd. Grote vraag is of dat lukt. Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuw te bouwen huizen afgegeven sinds 2016, maakte het CBS een week geleden bekend. In totaal is voor bijna 55.000 nieuwbouwhuizen een vergunning afgegeven. Dat waren er 15 procent minder dan in 2022.

Meer uit Financieel

Installateurs zien geen stagnatie in de verkoop van warmtepompen

WOERDEN (ANP) - Nederlanders laten dit jaar nog op grote schaal warmtepompen installeren. Van een stagnatie in de markt is geen sprake, zeggen grote installatiebedrijven.

6 minuten geleden
Miljardenverlies Moderna door wegvallen vraag naar coronaprikken

CAMBRIDGE (ANP) - Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Moderna heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een miljardenverlies geleden, omdat er nauwelijks nog vraag is naar zijn coronavaccins. Het nettoverlies bedroeg 1,2 miljard dollar (1,1 miljard euro), vergeleken met een winst van 79 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar, werd donderdag bekend.

9 minuten geleden
Campari neemt Frans cognacmerk Courvoisier over

SESTO SAN GIOVANNI (ANP/BELGA) - Het Italiaanse sterkedrankenconcern Campari heeft het Franse cognacmerk Courvoisier overgenomen. Het is de grootste overname in de geschiedenis van Campari, ook bekend van drankmerken als Aperol en Grand Marnier. Het bedrijf legde zo'n 1,1 miljard euro voor het merk neer.

38 minuten geleden
Onderzoek: hogere durfinvesteringen in Europa, wel minder deals

AMSTELVEEN (ANP) - In Europa is het totale bedrag aan durfinvesteringen in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen, ondanks een daling van het aantal deals in de regio en wereldwijd. Dat meldt het advies- en accountantsconcern KPMG in zijn kwartaalonderzoek naar de investeringen van durfinvesteerders. Die investeerders nemen vaak grotere risico's door geld te steken in bijvoorbeeld startende ondernemingen.

40 minuten geleden
Experts betwijfelen slaapapneu-schikking Philips op lange termijn

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Ook na Philips' schikking van 1,1 miljard dollar in de Verenigde Staten zijn er nog open eindjes in de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Experts vragen zich af of de schikking, die moet voorzien in het afhandelen van gezondheidsclaims die al zijn binnengekomen, ook betrekking heeft op toekomstige claims voor lichamelijke aandoeningen die later ontstaan. Kankersoorten die volgens onderzoekers kunnen ontstaan door afbrokkelend schuim van de machines, kunnen zich pas over jaren aandienen.

55 minuten geleden
PostNL: onze onderaannemers runnen hun bedrijf wel zelfstandig

ANTWERPEN (ANP) - PostNL benadrukt dat de onderaannemers met wie het bedrijf samenwerkt zelfstandig hun onderneming runnen en medewerkers aansturen. Daarmee reageert het postbedrijf op de aanklacht tegen de Belgische tak van PostNL. Volgens het Belgische Openbaar Ministerie zou PostNL te veel gezag hebben over medewerkers in dienst van onderaannemers.

59 minuten geleden
50.000 euro boete voor maken illegaal middel tegen tomatenvirus

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie legt twee bedrijven in Zuid-Holland elk een geldboete op van 50.000 euro voor het maken en gebruiken van een niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddel. Dit middel was bedoeld tegen het zeer besmettelijke Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV).

1 uur geleden