Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koninklijke opening Kahlo-expo in Assen

Koninklijke opening Kahlo-expo in Assen

ASSEN (ANP) - Koningin Máxima opent donderdagmiddag de tentoonstelling Viva la Frida! - Life and art of Frida Kahlo in het Drents Museum in Assen. Het is de tweede expo in ons land over kunst en leven van de Mexicaanse (1907-1954) in korte tijd. De recente expositie Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen, over haar man en haar, trok ruim 77.000 bezoekers.

De tentoonstelling in Assen omvat schilderijen en kleding, beschilderde korsetten en sieraden. Het zijn bruiklenen van het Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo, haar vroegere woonhuis, allebei in Mexico-Stad. Het is voor het eerst dat deze twee Frida Kahlo-collecties bij elkaar in één tentoonstelling worden samengebracht.

Museo Dolores Olmedo heeft de grootste collectie met werk van Frida Kahlo ter wereld, aldus het museum in Assen, en stelt nu zijn hele collectie beschikbaar. Dolores Olmedo (1908-2002) was een vriendin en ook de erfgename van kunstenaar Diego Rivera, de man van Kahlo.

Persoonlijke spullen komen onder meer uit de badkamer van Kahlo's woonhuis Casa Azul, nu dus het Museo Frida Kahlo. Diego Rivera sloeg ze daar na haar overlijden op en deed de deur slot. Lang na zijn dood werd er een soort tijdcapsule aangetroffen. Onder de vondsten waren korsetten en protheses van de gehandicapte kunstenares en ook bijvoorbeeld lipsticks. Kahlo kleurde haar lippen vuurrood, wat ook te zien is op zelfportretten. Frida Kahlo had veel tegenslag in haar leven, met name een ernstig tramongeluk bezorgde haar veel en lang ellende. Pijn en emoties verwerkte ze in haar kunst. Omdat ze niet erg mobiel was, schilderde ze ook vaak zichzelf.

Kahlo houdt de gemoederen in Nederland al langer bezig. Zo maakte choreografe Annabelle Lopez Ochoa eerder een voorstelling over haar voor Het Nationale Ballet.

De tentoonstelling in Assen duurt tot en met 27 maart. In Assen zijn nu 42 kunstwerken van Frida Kahlo te zien, 28 schilderijen en 14 werken op papier. In de Abdijkerk van het museum wordt de film meet Frida gedraaid.

Meer uit Binnenland

Zomers weekend: oproep op tot voorzichtigheid in en om water

DEN HAAG (ANP) - Met een "prachtig zomers weekend" voor de boeg roept een aantal partijen, waaronder de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), op "tot voorzichtigheid in en om het water". Volgens hen leert de ervaring dat "mensen op dit soort dagen de risico's van het zwemmen in open water onderschatten".

5 minuten geleden
Man aangehouden na explosie bij woning in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 20-jarige Rotterdammer is in de nacht van donderdag op vrijdag in zijn woonplaats aangehouden kort na de explosie bij een woning op de Cortenbachsingel. De explosie vond rond 02.45 uur plaats in de wijk Beverwaard in het zuidoosten van de stad. De man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident. De politie vermoedt dat hij een uitvoerder was, laat een politiewoordvoerder weten.

2 uur geleden
Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in voor zaterdag

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat stelt voor zaterdag voor een deel van het land het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Het protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen. Het protocol geldt zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur, meldt de organisatie vrijdag.

2 uur geleden
Wilde dieren tijdens lockdowns 73 procent verder aan de wandel

NIJMEGEN (ANP) - Wilde dieren liepen tijdens de strikte coronalockdowns in de eerste helft van 2020 gemiddeld maar liefst 73 procent verder dan ze precies een jaar eerder deden in een nog praktisch coronavrije wereld. Dat blijkt volgens de site van de Radboud Universiteit in Nijmegen uit onderzoek van onder anderen de aan deze instelling verbonden ecologe Marlee Tucker.

2 uur geleden
Amsterdam wil meldpunt tegen gewelddadige onlinefilmpjes

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam moet een meldpunt komen, dat ervoor moet zorgen dat gewelddadige content die online is te vinden van bijvoorbeeld steekpartijen, snel wordt verwijderd. Een motie daarover van de PvdA is donderdag aangenomen in de Amsterdamse gemeenteraad.

4 uur geleden
Twee explosies bij winkelcentrum in Arnhem

ARNHEM (ANP) - In een winkelcentrum in Arnhem-Zuid zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee explosies geweest. Eentje deed zich voor bij dezelfde eetgelegenheid waar donderdagochtend, net als bij een ander eetcafé in het winkelcentrum, een verdacht pakketje is gevonden. De andere ontploffing was ongeveer gelijktijdig bij een naastgelegen pand, een Chinees restaurant. De politie onderzoekt of er een verband is met de eerder gevonden pakketjes.

6 uur geleden
Enorme schuifoperatie op station Amsterdam Zuid

AMSTERDAM (ANP) - Station Amsterdam Zuid is vrijdagavond het toneel van een precisieklus. Een enorm betonnen dakdeel, van 100 meter lang en met een gewicht van ongeveer 2 miljoen kilo, wordt dan op een reizigerstunnel geschoven. De operatie is live te volgen via een webcam, en geïnteresseerden die zich vooraf hebben aangemeld kunnen er bij zijn.

8 uur geleden