Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koninklijke onderscheiding voor Sylvana van Hees: ‘Op naar nog meer medailles!’

Koninklijke onderscheiding voor Sylvana van Hees: ‘Op naar nog meer medailles!’

OUD-VOSSEMEER - Rolstoelbasketbalster Sylvana van Hees, tot voor kort inwoner van Oud-Vossemeer, heeft donderdagmiddag uit handen van de Bergse burgemeester Frank Petter een koninklijke onderscheiding ontvangen. Ze is daarmee benoemd tot ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau’. De reden? Sylvana van Hees heeft, samen met haar team, een gouden medaille gewonnen in Tokyo tijdens de paralympische spelen. 

“50-31. Die cijfers zullen voor veel mensen niets betekenen, maar voor jou wel”, begon Petter zijn toespraak in het Oude Stadhuis op de Markt. Dat is namelijk de score waarmee het Nederlandse rolstoelbasketbalteam tegenstander China versloeg in de finale op de paralympische spelen. “En daarmee schreven jullie geschiedenis, want na vier keer brons en één keer zilver wonnen jullie een gouden plak.”

Voor Sylvana en haar team was het sowieso een bijzonder traject, want door het coronavirus werden de paralympische spelen, net als de Olympische spelen een jaar uitgesteld. “En uiteindelijk is die droom toch werkelijkheid geworden. Iets wat je twaalf jaar geleden toen je begon, vast niet kon denken. Maar, je hebt er alles aan gedaan en ik bewonder je dan ook voor je kracht en vechtlust”, stelde de burgemeester. 

“Je bent een inspiratiebron voor anderen. Je hebt topsport geleverd. Je gaat vijf dagen in de week naar Papendal en traint 24 uur in de week om de beste te worden, samen met de rest van de dames. Jij hebt een beperking omgezet in iets krachtigs. Ik wilde je dan ook graag ontmoeten en het is voor mij een hele eer dat ik je deze onderscheiding op mag spelden.”

Dat gebeurde onder het toeziend oog van haar stiefvader, beste vriendin, broertje, zusje en haar moeder. “Ik ben haar grootste fan”, lacht moeder. Zelf vond Sylvana het erg bijzonder. “Om hier te zijn én om deze onderscheiding te ontvangen. Het waren ook heel bijzondere jaren, maar we gaan gewoon door en nog meer medailles sparen”, lacht ze. 

Hoewel Sylvana nu in Halsteren woont, is ze de gemeente Tholen erg dankbaar voor de mogelijkheden die ze heeft gekregen om zichzelf te ontwikkelen. “Zij hebben zoveel voor mij gedaan om dit te kunnen bereiken. Ze hebben mij ondersteund waar dat nodig was en ik mocht zelfs een gymzaal gebruiken om extra te oefenen.”

En dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Hoewel de gouden plak nog maar net binnen is, kijkt Sylvana alweer vooruit. In december staat namelijk het EK alweer op de planning en volgend jaar wordt in Dubai het WK georganiseerd. “Hopelijk kunnen we dan ook weer iets om ons nek hangen.” En hoewel ze zilver eigenlijk een mooiere kleur vindt, hoopt ze dan toch op goud. 

Meer uit Tholen

Let op: Inhaaldag voor afvalinzameling op Tweede Pinksterdag

THOLEN - Het afval en de grondstoffen van maandag 20 mei, Tweede Pinksterdag, worden pas op zaterdag 25 mei opgehaald. Bekijk de inhaaldata ook op de online afvalkalender van de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) en in de ZRD-app.

11 uur geleden
'Meer Zeeuwen langdurig aan het werk na WW-uitkering'

ZEELAND - Na een WW-uitkering blijven mensen langer aan het werk, blijkt uit een analyse van UWV. 73 procent bleef langer dan een jaar achter elkaar aan het werk. Dat is een stijging ten opzichte van eerdere jaren. De krapte op de arbeidsmarkt is een van de oorzaken hiervan.

17 uur geleden
Gezocht: Gezinnen die wasbare luiers willen testen in de gemeente Tholen

THOLEN - De gemeente Tholen zoekt weer gezinnen die vanaf juni gratis wasbare luiers willen testen. Het gebruik van wasbare luiers vermindert de hoeveelheid restafval bij jonge gezinnen. Dat draagt bij aan de gemeentelijke doelstelling om de hoeveelheid restafval per persoon per jaar te verminderen. Wasbare luiers zijn niet alleen beter voor het milieu, maar leveren ouders ook een besparing op.

1 dag geleden
Politie zoekt eigenaren van drie, onder verdachte omstandigheden in beslag genomen, fietsen

THOLEN/ STEENBERGEN- De wijkagenten van Tholen en Steenbergen hebben vrijdagavond drie fietsen in beslag genomen. Dit gebeurde onder verdachte omstandigheden. De politie is via social media op zoek naar de rechtmatige eigenaren van de fietsen. 

1 dag geleden
'Praat-ommetje' op de Wal in Tholen om gesprek over ouder worden aan te gaan

THOLEN - Op zes verschillende wandelpaden in Zeeland zijn vanaf mei de gloednieuwe Praat-ommetjes te bewandelen. Met op elk wandelpad gekleurde vragen en dilemma's op de bewegwijzeringspaaltjes die de wandelaars uitnodigen het gesprek over later aan te gaan.

1 dag geleden
Scooterrijder rijdt tegen bushokje en raakt gewond in Smerdiek

SINT-MAARTENSDIJK - Een scooterrijder is vrijdagmiddag gewond geraakt bij een ongeval aan de Provincialeweg in Sint-Maartensdijk. Hij reed vol door de ruit van een bushokje en moest met de ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht.

2 dagen geleden
'Zeer grote kans op klachten hooikoorts met Pinksteren'

THOLEN - De piekperiode van het graspollenseizoen is in aantocht. Door het warme weer tot dusver in mei zijn al steeds meer grassoorten tot bloei gekomen en tijdens het pinksterweekend begint de piekperiode van het graspollenseizoen. Dit betekent dat de kans op hooikoortsklachten zeer groot is. Door buien spoelt de lucht soms schoon, maar tijdens droge momenten keert de overlast snel terug.

2 dagen geleden