Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koninklijke onderscheiding bij Feest van Herkenning

Koninklijke onderscheiding bij Feest van Herkenning

DOMBURG – Tijdens de vrijwilligersbijeenkomst van de Zeeuwse Stichting Feest van Herkenning in Domburg is Sylvia Merret van Dam donderdag verrast met een koninklijke onderscheiding. Ze is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Haar inzet voor Feest van Herkenning, diverse functies bij Stichting Delta Cultureel en de vereniging van Zeeuwse musea, haar betrokkenheid bij de Scottish Diaspora Tapestry en haar actieve inzet voor de Protestantse Kerk Veere worden alom geroemd, al staat mevrouw Merret van Dam liever niet in het middelpunt van de aandacht. “Het gaat om de vrijwilligers”, vindt ze.

Museumkoffer

Feest van Herkenning is inmiddels uitgegroeid tot een stichting die mensen in heel Zeeland helpt. Het begon allemaal voor Feest van Herkenning met een workshop met het thema ‘Een andere inzet van museumattributen’ van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. Veel voorwerpen liggen in het depot en zien nooit het daglicht. Er is simpelweg meer om te laten zien dan dat er tentoonstellingsruimte voor is. Veel van die attributen hebben een connectie met het dagelijks leven uit vroeger tijden en dat bracht Sylvia Merret van Dam op het idee om een museumkoffer samen te stellen en daarmee bij dementerende ouderen langs te gaan.

Dementerenden

Deze proef werd een succes en inmiddels zijn er meer dan honderd koffers in Zeeland, waarmee de ruim honderd vrijwilligers jaarlijks 450 bezoeken aan dementerenden en andere ouderen afleggen. De koffers hebben allerlei thema’s, zoals school, seizoenen, winkel van Sinkel en de Oranjes, en bevatten attributen uit acht verschillende Zeeuwse musea.

Ambassadrice

Dat de stichting in vijf jaar tijd zo kon groeien heeft alles te maken met het ambassadeurschap van de vrijwilligers. “Iedere vrijwilliger draagt bij aan het succes van de organisatie”, zei burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere bij de uitreiking van de koninklijke onderscheiding. “Of het nu is bij een sportclub, bij de brandweer of Feest van Herkenning, iedere vrijwilliger is een ambassadeur. Al die enthousiaste mensen bij elkaar maakt dat de organisatie gaat groeien. Dat zie je bij Feest van Herkenning heel goed. Als Sylvia praat over Feest van Herkenning zie je een ambassadrice met hart voor de organisatie.”

TGV

Vriendin en collega Hanneke de Vroe kent Merret van Dam goed. “Sylvia is bescheiden en zegt altijd dat we het met zijn allen moeten doen, anders komt het niet van de grond. Daarin heeft ze natuurlijk gelijk, maar Sylvia weet mensen op een manier te motiveren waar je bijna geen nee tegen kunt zeggen.” Ze lacht en vertelt hoe een kennis haar eens zei dat mensen in te delen zijn in locomotieven en aanhangwagentjes. “Sylvia is een locomotief, absoluut. Maar dan geen klassieke stoomlocomotief, maar een TGV, zoveel energie heeft ze. Ze is een enthousiasmerend organisatietalent en daarom verdient ze deze onderscheiding.”

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Meer uit Beveland

Buurtsuper in Borssele feestelijk geopend

BORSSELE - Borssele heeft eindelijk weer een eigen supermarkt. Meer dan een jaar heeft Coöperatie Dorpswelzijn Borssele hieraan gewerkt.

4 uur geleden
Nieuwe campagne om technici naar Zeeland te trekken gelanceerd

TERNEUZEN - Terwijl de krapte op de Zeeuwse arbeidsmarkt enigszins afkoelt, blijft het aantal openstaande vacatures voor technische beroepen groot. De Provincie Zeeland heeft daarom de handen ineengeslagen en start samen met Talent Service Zeeland en zes Zeeuwse bedrijven een campagne. Het doel van de campagne genaamd 'Break Out' is om technici uit binnen- en buitenland te verleiden om naar Zeeland te komen. Op donderdag 28 maart werd de campagne gelanceerd bij Dow in Terneuzen.

4 uur geleden
Avondvierdaagse Heinkenszand begint op maandag 8 april

HEINKENSZAND - Van maandag 8 tot en met vrijdag 12 april organiseert de Heinkenszandse Kika-KWF Walk & Run weer de avondvierdaagse en hardloopwedstrijd in en om het mooie Heinkenszand.

5 uur geleden
Jubilerend Ovezande gaat zondag voor spektakel met 'Fiets 'm d'r in'

OVEZANDE - Eerste Paasdag (zondag 31 maart) kan iedereen in Ovezande meedoen aan 'Fiets 'm d'r in'.

6 uur geleden
Automobilist ramt gevel van restaurant in Goes

GOES - Een vermoedelijk onder invloed zijnde automobilist heeft woensdag een flinke ravage aangericht in het centrum van Goes. Hij reed tegen de pui van een restaurant aan de Ganzepoortstraat. Een getuige verklaarde dat zij ternauwernood de auto kon ontwijken om niet aangereden te worden.

7 uur geleden
Unesco erkent Schelde Delta gebied als Unesco Global Geopark

Op 27 maart heeft Unesco het in Nederland en België gelegen Schelde Delta gebied het Unesco Global Geopark keurmerk toegekend. Het gebied beslaat ongeveer 5.500 vierkante kilometer en is meteen een van de grootste geoparken ter wereld. Na Geopark De Hondsrug is dit het tweede geopark in Nederland.

9 uur geleden
Borsele dient zienswijze in voor bouw nieuwe kerncentrales

HEINKENSZAND - Het 'Voornemen en voorstel voor participatie' voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales ligt nog tot en met 4 april ter inzage. Iedereen die wil, kan een reactie indienen. De gemeente Borsele heeft dit gedaan en vraagt hierin nadrukkelijk aandacht voor de Borselse Voorwaarden, de versterking van de leefkwaliteit, de impact van de optelsom van alle ontwikkelingen, betere integrale besluitvorming en de dialoog met alle belanghebbenden.

1 dag geleden