Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koning Willem-Alexander opent Windpark Krammer

Koning Willem-Alexander opent Windpark Krammer

SINT-PHILIPSLAND - Niemand minder dan Koning Willem-Alexander komt op woensdag 15 mei naar Windpark Krammer om de officiële opening te verrichten van het windpark. In het najaar van 2016 werd gestart met de bouw van de 34 windturbines bij de Krammersluizen nabij Sint-Philipsland die een gezamenlijk vermogen van 102 MW moeten opleveren.

Windpark Krammer is tot stand gekomen als burgerinitiatief. De vijfduizend leden van de energiecoöperaties Deltawind en Zeeuwind namen het initiatief voor dit windpark en daarmee is het het grootste burgerinitiatief van Nederland. Honderden leden van de coöperaties zullen dan ook aanwezig zijn bij de officiële opening. Dat nu ook de koning aanwezig zal zijn bij de opening is volgens Monique Sweep (Deltawind) een bekroning op het harde werk van velen. "Windpark Krammer bewijst dat de energietransitie niet is voorbehouden aan grote bedrijven. Ook coöperaties van burgers kunnen, met heel veel geduld en door intensief samen te werken met overheden, Rijkswaterstaat en natuurorganisaties, stapje voor stapje echt iets bereiken."

Zeeuwse Landschap

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest rondom de bouw van het windpark. Windpark Krammer ligt op het kruispunt van drie grote wateren: de Oosterschelde, de Grevelingen en het Volkerak Zoommeer. Het Zeeuwse Landschap maakte zich echter zorgen over de nadelige gevolgen voor vogels en vleermuizen die dagelijks over deze deltawateren trekken. Desondanks zijn het Zeeuwse Landschap en Windpark Krammer uiteindelijk tot een akkoord gekomen, waardoor toch gestart kon worden met de bouw. Het windpark levert straks energie op voor zo'n honderdduizend huishoudens. Slechts vijf procent daarvan is nodig om de leden van Zeeuwind en Deltawind van stroom te voorzien. De overige stroom wordt afgenomen door vier multinationals.

Feest

Nu de bouw van het windpark klaar is, wordt er dan ook grootschalig feestgevierd. Niet alleen komt de Koning op woensdag langs voor de officiële opening, ook op donderdag, vrijdag en zaterdag staan er festiviteiten op de planning. Zo vindt op donderdag de première plaats van een speciale film over de bouw van Windpark Krammer. Iedereen die aan het windpark heeft meegebouwd wordt hiervoor uitgenodigd. Vrijdagavond vindt het grote openingsfeest plaats voor iedereen. "Tijdens KrammerFest proosten en feesten we samen op Windpark Krammer. Met bands, DJ's en ander entertainment wordt het een energieke avond!", aldus de organisatie. Onder andere Bizzey en Partysquad komen langs om er een feestje van te maken. Op zaterdag staat vervolgens nog de Krammer Run op het programma met een speciale kidsrun. Kijk voor meer informatie op www.windparkkrammer.nl

Meer uit Tholen

Thoolse verenigingen ontvangen cheque voor inclusieve speeltuinen

THOLEN - Wethouder Corniel van Leeuwen heeft deze week aan vier speeltuinverenigingen op Tholen een cheque overhandigd. Elke vereniging ontvangt een bedrag van 25.000 euro. Hiermee kunnen ze hun speeltuinen 'inclusief' maken, zodat alle kinderen kunnen genieten van het spelen.

10 uur geleden
Ruim 6 miljoen euro voor Zeeuwse innovaties: 'Er liggen grote uitdagingen'

THOLEN - Zeeuwse bedrijven en organisaties kunnen dit jaar een subsidie aanvragen voor een innovatief project. Er is een subsidiepot van ruim 6 miljoen euro uit het programma OPZuid. Deze subsidie is bedoeld voor projecten die innovatieve oplossingen bieden op het gebied van energie, klimaat, landbouw, grondstoffen en voeding/gezondheid. De eerste subsidieronde loopt tot medio april.

14 uur geleden
Werkzaamheden landbouwweg Poortvliet worden maandag hervat

POORTVLIET - De werkzaamheden aan de landbouwweg bij Poortvliet (N286) worden vanaf maandag 26 februari hervat. Deze weg wordt aangelegd om het landbouwverkeer te scheiden van het overige verkeer. Hierdoor hoeven de landbouwvoertuigen niet meer door het dorp te rijden.

18 uur geleden
Traumahelikopter geland in Poortvliet vanwege noodsituatie

POORTVLIET - Donderdagmorgen 22 februari om 11.05 uur is een medische noodsituatie ontstaan aan de Stoofstraat in Poortvliet.Voor de noodsituatie kwamen drie ambulances en een traumateam naar de locatie. De traumahelikopter landde hiervoor naast de ambulancepost van Poortvliet.Het is onduidelijk wat de toedracht van de noodsituatie was en hoe het met het slachtoffer gaat.

1 dag geleden
Code geel vanwege storm Louis: Vanavond zeer zware windstoten

ZEELAND - Het KNMI heeft code geel afgekondigd voor vanavond vanwege de kans op zeer zware windstoten. Storm Louis bereikt dan ons land. "In het binnenland is tijdens stevige buien kans op windstoten van 90-100 km/uur. Later in de avond en komende nacht neemt de wind in kracht af", laat meteoroloog Matthijs van der Linden van Weeronline weten.

1 dag geleden
Steekpartij in Sint-Annaland, politie doet onderzoek

SINT-ANNALAND - In de nacht van woensdag op donderdag heeft er een steekpartij plaatsgevonden in Sint-Annaland. Hierbij raakte een man licht gewond. Een vrouw zou hem gestoken en er daarna vandoor zijn gegaan. 

1 dag geleden
Thoolse perenboomgaard wordt tijdelijk een groene ontmoetingsplek

THOLEN - De perenboomgaard aan de Luchtenburgseweg wordt omgetoverd tot een groene ontmoetingsplek. Met steun van het Stimuleringsfonds Samenleven stelt de gemeente 20.000 euro beschikbaar aan Natuurvereniging Tholen voor dit plan. De scholen en buurtbewoners worden bij het project betrokken.

2 dagen geleden