Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koning Filip bedankt zorgpersoneel en oud-strijders op feestdag

Koning Filip bedankt zorgpersoneel en oud-strijders op feestdag

BRUSSEL (ANP) - Koning Filip van België heeft dinsdagmiddag tijdens een ceremonie vanwege de nationale feestdag zijn dank uitgesproken voor het zorgpersoneel. "Allereerst bedanken we op deze nationale feestdag de hoeders van onze levens: het zorgpersoneel, de veiligheidsdiensten en de civiele bescherming - en al wie in deze moeilijke tijden heeft bijgedragen tot ons samenleven", sprak de koning tijdens de ceremonie op het plein voor het Koninklijk Paleis.

Tijdens de ceremonie werden de 'helden van de coronacrisis' gehuldigd en werd aandacht besteed aan de 75e verjaardag van de bevrijding. Zo'n tweehonderd genodigden waren aanwezig bij het alternatief voor het traditionele defilé. "Jammer genoeg moeten we dit jaar het traditionele militair defilé missen. Ik hou me eraan het leger te bedanken voor zijn efficiënte bijdrage aan het beheren van de crisis."

Filip sprak ook zijn dank uit voor iedereen die heeft bijgedragen aan de bevrijding. "En brengen we hulde aan wie voor ons heeft gestreden en zich heeft opgeofferd. Wat de genodigden op het Paleizenplein vandaag gemeen hebben, is dat ze alles hebben gegeven, hun leven op het spel hebben gezet, zichzelf hebben overstegen."

De koning, zijn vrouw koningin Mathilde en hun vier kinderen begonnen de nationale feestdag dinsdag met de traditionele dankdienst, het zogenoemde Te Deum, in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. Filip bezocht daarnaast een kunstproject bij het BOZAR in Brussel. Daar trof de koning een graffitikunstenaar die samen met jongeren een muurschildering had gemaakt.

Meer uit Buitenland

Doden door botsing tussen treinen in India

NEW DELHI (ANP/RTR/AFP) - In India zijn zeker dertien mensen omgekomen doordat een passagierstrein en een goederentrein in botsing waren gekomen. Een aantal inzittenden is gewond.

1 uur geleden
Russische zaak tegen Amerikaan Gershkovich achter gesloten deuren

JEKATERINENBURG (ANP/RTR) - Het Russische proces tegen de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich zal achter gesloten deuren plaatsvinden, meldt staatspersbureau TASS. De zaak begint op 26 juni.

2 uur geleden
EU-leiders beginnen optimistisch aan verdeling 'topbanen' EU

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn weleens met meer hoofdbrekens aan de vijfjaarlijkse verdeling van de belangrijkste EU-posten begonnen. De meestal hoogst ingewikkelde puzzel, waar demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's zich maandag in Brussel over buigen, kreeg de afgelopen dagen al voorzichtig vorm. Zwaargewichten Duitsland en Frankrijk denken alle stukjes gauw te kunnen leggen.

5 uur geleden
Onderzoeksinstituut: rol van kernwapens steeds prominenter

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De rol van kernwapens is prominenter geworden en kernmachten moderniseren hun arsenalen terwijl de geopolitieke betrekkingen verslechteren. Dit hebben onderzoekers van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) maandag gezegd. Ze drongen er bij de wereldleiders op aan "een stap terug te doen en na te denken".

8 uur geleden
Tienduizenden geëvacueerd om overstromingen in zuidoosten China

FUZHOU (ANP/DPA) - Ongeveer 36.000 mensen zijn in de Chinese provincie Fujian, in het zuidoosten van het land, geëvacueerd wegens overstromingen na zware regenval. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua op basis van de plaatselijke autoriteiten.

10 uur geleden
Netanyahu noemt keuze leger voor gevechtspauzes 'onaanvaardbaar'

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft kritiek geuit op de plannen die het leger zondag heeft aangekondigd om dagelijkse tactische gevechtspauzes in te lassen. Het leger zei dit te willen doen om de levering van humanitaire hulp aan de Palestijnen in de Gazastrook te vergemakkelijken.

13 uur geleden
Mbappé spreekt zich uit tegen extremisme in de Franse politiek

PADERBORN (ANP/AFP) - Kylian Mbappé heeft zich uitgesproken tegen extremisme in de Franse politiek. Ook riep hij Franse jongeren op te gaan stemmen bij de parlementsverkiezingen over twee weken.

14 uur geleden