Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koning Filip bedankt zorgpersoneel en oud-strijders op feestdag

Koning Filip bedankt zorgpersoneel en oud-strijders op feestdag

BRUSSEL (ANP) - Koning Filip van België heeft dinsdagmiddag tijdens een ceremonie vanwege de nationale feestdag zijn dank uitgesproken voor het zorgpersoneel. "Allereerst bedanken we op deze nationale feestdag de hoeders van onze levens: het zorgpersoneel, de veiligheidsdiensten en de civiele bescherming - en al wie in deze moeilijke tijden heeft bijgedragen tot ons samenleven", sprak de koning tijdens de ceremonie op het plein voor het Koninklijk Paleis.

Tijdens de ceremonie werden de 'helden van de coronacrisis' gehuldigd en werd aandacht besteed aan de 75e verjaardag van de bevrijding. Zo'n tweehonderd genodigden waren aanwezig bij het alternatief voor het traditionele defilé. "Jammer genoeg moeten we dit jaar het traditionele militair defilé missen. Ik hou me eraan het leger te bedanken voor zijn efficiënte bijdrage aan het beheren van de crisis."

Filip sprak ook zijn dank uit voor iedereen die heeft bijgedragen aan de bevrijding. "En brengen we hulde aan wie voor ons heeft gestreden en zich heeft opgeofferd. Wat de genodigden op het Paleizenplein vandaag gemeen hebben, is dat ze alles hebben gegeven, hun leven op het spel hebben gezet, zichzelf hebben overstegen."

De koning, zijn vrouw koningin Mathilde en hun vier kinderen begonnen de nationale feestdag dinsdag met de traditionele dankdienst, het zogenoemde Te Deum, in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. Filip bezocht daarnaast een kunstproject bij het BOZAR in Brussel. Daar trof de koning een graffitikunstenaar die samen met jongeren een muurschildering had gemaakt.

Meer uit Buitenland

Japanse premier op verrassingsbezoek in Kyiv

TOKIO/KYIV (ANP/AFP) - De Japanse premier Fumio Kishida is onderweg naar Oekraïne, waar hij dinsdag president Volodymyr Zelensky zal ontmoeten. Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dit na berichtgeving van Japanse media over het verrassingsbezoek. Bij omroep NHK was al te zien hoe de premier in Polen aan boord van een trein richting Oekraïne stapte.

1 uur geleden
Rapport: politie Londen racistisch, homofoob en vrouwonvriendelijk

LONDEN (ANP) - Het grootste politiekorps van Groot-Brittannië, de Met Police, die verantwoordelijk is voor Londen, is een "mannenbolwerk". Een dinsdagochtend verschenen rapport stelt dat de Londense politie schuldig is aan racisme, homofobie en vrouwenhaat. Het korps kan er volgens parlementariër Louise Casey, die het rapport schreef, "niet langer vanuit gaan dat de bevolking van Londen vertrouwen heeft in fatsoenlijk politiewerk".

2 uur geleden
Oekraïne: Russische raketten op Krim vernietigd door explosie

KYIV (ANP/DPA/RTR) - Russische raketten die per spoor vervoerd werden in het noordelijke deel van het schiereiland de Krim zijn vernietigd door een explosie, meldt het Oekraïense ministerie van Defensie maandagavond. Kyiv zegt niet of het achter de explosie in de buurt van de stad Dzjankoj zit, maar meldt in een verklaring wel dat "de demilitarisering van Rusland" door blijft gaan.

3 uur geleden
Biden geeft geheime informatie over oorsprong coronavirus vrij

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft een wet ondertekend waarmee zo veel mogelijk geheime informatie over de oorsprong van het coronavirus wordt vrijgegeven. Informatie die de nationale veiligheid kan schaden, zal volgens de president geheim blijven.

7 uur geleden
EU-ministers naar Tunesië om instorten af te wenden

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie stuurt twee buitenlandministers naar Tunesië om te voorkomen dat het land in chaos ten onder gaat en grote groepen mensen hun heil in Europa zoeken. De toestand in het Noord-Afrikaanse land is "heel, heel gevaarlijk", zegt buitenlandchef Josep Borrell.

7 uur geleden
Overal in Frankrijk spontane demonstraties na aanblijven regering

PARIJS (ANP) - In allerlei Franse steden zijn maandagavond spontane demonstraties ontstaan vanwege de omstreden pensioenplannen van de regering. In Parijs waren 2000 agenten op de been vanwege de protesten. In de Franse hoofdstad werden 171 mensen gearresteerd. Ook in steden als Bordeaux, Lille, Toulouse, Straatsburg, Nantes, Rennes en Lyon gingen mensen de straat op, net als in kleinere Franse plaatsen als Limoges, Amiens en Caen.

8 uur geleden
4 miljoen euro voor strafrechtelijk onderzoek en steun Oekraïne

LONDEN (ANP) - Meer dan dertig ministers hebben tijdens een conferentie in Londen steun beloofd aan het onderzoek van het Internationaal Strafhof (ICC) naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne. Het gaat om zo’n 4 miljoen euro, plus hulp in de vorm van expertise, zei de Britse minister van Justitie en gastheer Dominic Raab na afloop van het overleg. De conferentie werd samen met Nederland georganiseerd.

10 uur geleden