Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koning bezoekt aanmeldcentrum asielzoekers Ter Apel

Koning bezoekt aanmeldcentrum asielzoekers Ter Apel

TER APEL (ANP) - Koning Willem-Alexander en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) hebben woensdagmiddag het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel bezocht. Ze hebben gesproken met onder anderen de medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en met asielzoekers die net in Nederland zijn. De situatie bij het aanmeldcentrum is al langere tijd schrijnend vanwege het gebrek aan opvangplekken voor de asielzoekers.

Koning Willem-Alexander was vooral geïnteresseerd hoe de medewerkers van het COA en van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de schrijnende situatie bij het centrum hebben ervaren. Unaniem zeiden zij dat dit niet is wat zij willen. "Je bent bij COA gaan werken om iets voor de gevluchte medemens te doen en je krijgt het gevoel dat je faalt", zei één van hen. De koning leek onder de indruk en zei zich te beseffen dat de medewerkers meer dan hun best doen om de vluchtelingen te helpen.

De koning sprak in de aankomsthal een Iraans gezin en twee mannen uit Syrië. Deze mensen waren net een dag in het centrum en zeiden dat ze goed werden opgevangen. Op het veld voor het centrum, waar honderden asielzoekers nachtenlang buiten hebben overnacht, verdrongen de asielzoekers zich om een selfie te kunnen maken met de koning. Enkelen gingen over hun situatie met de koning in gesprek.

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben de afgelopen periode meermaals honderden asielzoekers buiten moeten slapen omdat er voor hen geen opvangplek gevonden kon worden. Ook de hygiëne liet te wensen over: zo zijn er beelden verschenen van smerige dixies waarin de uitwerpselen opgestapeld lagen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, die vorige week alarm sloeg over de gezondheidssituatie, kondigde dinsdag de komst van douches en wasbakken aan.

Meer uit Binnenland

Dode en zwaargewonde bij auto te water in Delft

DELFT (ANP) - Door een ongeluk met een auto aan de Oostpoortweg in Delft, is een man overleden en een andere man zwaargewond geraakt. De auto waarin zij zaten is door onbekende oorzaak in het water terechtgekomen.

1 uur geleden
Explosief gevonden bij woning in Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Bij een woning aan de Gretha Hofstralaan in Vlaardingen heeft de Explosieven Opruimingsdienst zaterdagavond een verdacht pakketje meegenomen en onschadelijk gemaakt. Er zat hoogstwaarschijnlijk een explosief in, zegt een woordvoerster van de politie Rotterdam-Rijnmond.

1 uur geleden
Nederlandse: gesprek met familie in Gaza voelde als afscheid

DEN HAAG (ANP) - Grote zorgen zijn er bij Esther van der Most, directeur van de stichting Plant een Olijfboom, nu de situatie in Gaza met de dag verslechtert. De stichting plant bomen in de Palestijnse gebieden en "werkt voor rechtvaardige vrede met gelijkwaardigheid voor alle burgers, inclusief recht op terugkeer voor Palestijnse vluchtelingen", aldus de website. De schoonfamilie van Van der Most komt uit Gaza en een deel van hen is nog in het noorden. Vrijdag heeft ze familieleden, onder wie haar zwager in Gaza-Stad, gesproken die vertelden wat ze meemaken. Het telefoongesprek voelde voor haar als afscheid nemen, zegt ze.

1 uur geleden
Dronken bestuurder zonder rijbewijs opgepikt door dronken vriend

BREDA (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Breda een 29-jarige automobilist uit Oosterhout meegenomen naar het politiebureau toen bleek dat hij dronken was en geen rijbewijs had. Zijn bijrijder, die hem later kwam ophalen op het politiebureau, bleek "ook beschonken", aldus de politie.

1 uur geleden
Bewoners Zuid-Limburg vragen om betere bescherming tegen water

ROERMOND (ANP) - Bewoners van plaatsen langs de Geul in Zuid-Limburg willen betere bescherming tegen overstromingen. Komende week spreken bewoners, verenigd in de stichting Samen tegen Wateroverlast, het algemeen bestuur van het waterschap Limburg daarover toe. Ook waterschapspartij AWP pleit voor een hogere norm voor wateroverlast in Limburg.

2 uur geleden
Twee ontploffingen in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Op de Strevelsweg in Rotterdam-Zuid is in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.15 uur een ontploffing geweest, meldt de politie via X. Daarbij vielen geen gewonden.

7 uur geleden
NS-treinen rijden volgens nieuwe dienstregeling

UTRECHT (ANP) - De treinen van de Nederlandse Spoorwegen rijden vanaf zondag volgens de nieuwe dienstregeling. NS laat daarin ruim 1800 extra treinen per week rijden. Daardoor gaan er bijvoorbeeld ook in de daluren en het weekeinde elk uur vier intercity's tussen de grote steden. Op rustige momenten rijden er op sommige trajecten juist minder treinen.

7 uur geleden