Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Komst activisten noopt ING grotere locatie vergadering te kiezen

Komst activisten noopt ING grotere locatie vergadering te kiezen

AMSTERDAM (ANP) - ING ziet zich genoodzaakt een grotere locatie te kiezen voor zijn aanstaande aandeelhoudersvergadering. Milieuactivisten met een aandeel hebben aangekondigd vragen te stellen aan de bank over het klimaatbeleid, waardoor de opkomst groter is dan ING aanvankelijk verwachtte.

De vergadering van 24 april vindt daarom plaats in het Muziekgebouw aan ’t IJ in het centrum van Amsterdam. Eerder zouden aandeelhouders bijeenkomen op het hoofdkantoor van ING in Amsterdam-Zuidoost.

Milieudefensie rekent op zo'n honderd sympathisanten met ING-aandelen die naar de bijeenkomst komen. Zij zullen het bestuur waarschijnlijk vragen of de bank er alles aan zal doen om de uitstoot van broeikasgassen tot 2030 met minimaal 45 procent te verlagen ten opzichte van 2019. "Als het ontwijkend is, vragen we het nog een keer", zegt campagneleider Peer de Rijk.

Aankondiging XR

Afgelopen woensdag leverde dezelfde strategie bij de aandeelhoudersvergadering van supermarktconcern Ahold Delhaize enige irritatie op bij andere aanwezigen. Omdat topman Frans Muller naar de mening van Milieudefensie geen duidelijk antwoord gaf, herhaalden activisten de vraag keer op keer.

Ook Extinction Rebellion kondigt aan met zo'n honderd "rebellen" naar de vergadering van ING te komen. Een woordvoerder van de bank zegt dat de aanwezige bestuurders en commissarissen "zoals altijd goed zullen luisteren naar de verschillende vragen van onze aandeelhouders en die zo goed mogelijk zullen beantwoorden".

Klimaatrechtszaak Milieudefensie

Milieudefensie zint op een nieuwe klimaatrechtszaak tegen een groot bedrijf dat verantwoordelijk is voor veel CO2-uitstoot, in vervolg op de gewonnen rechtszaak tegen olie- en gasconcern Shell. De antwoorden van bedrijven tijdens de aandeelhoudersvergaderingen kunnen daarbij als bewijs dienen. Milieudefensie wijst erop dat bouwbedrijf BAM en autoconcern Stellantis op hun vergaderingen wel hebben toegezegd de CO2-uitstoot binnen zeven jaar met 45 procent te verlagen.

De belangenverenvereniging voor kleinere beleggers, de VEB, benadrukt dat de aandeelhoudersvergaderingen van beursgenoteerde bedrijven een belangrijk moment zijn. Het is daarom nodig om de dialoog te kunnen blijven voeren tijdens die bijeenkomsten.

"Niet geregisseerd"

"Telkens dezelfde vraag stellen, dat kan. De aandeelhoudersvergaderingen zijn een van de weinige gelegenheden van bedrijven die niet geregisseerd zijn en bestuurders moeten hun mannetje staan. Met hen hoef je heus geen medelijden te hebben", zegt een woordvoerder. "Maar je aan een stoel vastplakken zoals bij Shell vorig jaar, dat is geen dialoog meer."

Meer uit Financieel

Animatiestudio Pixar schrapt veel banen om kosten te besparen

EMERYVILLE (ANP/BLOOMBERG) - Pixar Animation Studios, bekend van succesvolle animatiefilms als Toy Story en Finding Nemo, gaat ongeveer 175 banen schrappen, ofwel circa 14 procent van het totale personeelsbestand. Moederbedrijf Walt Disney is bezig met forse kostenbesparingen en ook Pixar ontkomt daar niet aan.

44 minuten geleden
Kleine min voor AEX, laadpalenmaker Alfen keldert na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een kleine min de handel uitgegaan. Bij de bedrijven op het Damrak was de producent van laadpalen en systemen voor het elektriciteitsnet Alfen een opvallende daler na bekendmaking van cijfers die negatief werden ontvangen door beleggers.

1 uur geleden
Stellantis haalt Italiaanse vlag van Poolse Fiats

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Stellantis verwijdert de Italiaanse vlag van de achterbumpers van in Polen in elkaar gezette Fiat 600's. De Italiaanse autoriteiten hebben de autofabrikant herhaaldelijk beschuldigd van misleiding over de herkomst van de in het buitenland geproduceerde auto's.

2 uur geleden
Alliander en Saxion maken robothond die gaslekken kan opsporen

APELDOORN (ANP) - Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, en Hogeschool Saxion hebben een robothond ontwikkeld die gaslekken onder de grond kan opsporen. Bedrijven als Alliander moeten van de EU vaker gasleidingen gaan inspecteren, maar kampen met een steeds groter personeelstekort.

2 uur geleden
Activistische aandeelhouder teleurgesteld in grote Shell-beleggers

LONDEN (ANP) - Mark van Baal, oprichter van de klimaatactivistische beleggersclub Follow This, is teleurgesteld in grote beleggers die niet voor zijn voorstel op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben gestemd. Enkele van 's werelds grootste beleggers, zoals het Noorse staatsinvesteringsfonds en BlackRock, zeggen daarmee volgens hem ten onrechte achter het klimaatakkoord van Parijs te staan.

2 uur geleden
Eerste nieuwe Europese AI-regels over halfjaar van kracht

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe EU-regels voor kunstmatige intelligentie (AI) gaan dit jaar niet meer in. De verboden op de gevaarlijkste toepassingen worden begin 2025 van kracht, denkt een woordvoerder van de raad van EU-ministers, die de regels dinsdag definitief bekrachtigde.

3 uur geleden
Cybersecuritybedrijf Palo Alto zakt op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Palo Alto Networks behoorde dinsdag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar gaf een teleurstellende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Dat wakkerde de zorgen aan dat klanten van het bedrijf voorzichtig blijven met hun uitgaven. Het aandeel werd daarop bijna 6 procent lager gezet. Concurrenten Fortinet, Zscaler en CrowdStrike zakten tot 2,5 procent.

3 uur geleden