
Komend weekend bijna 150.000 testafspraken voor nieuwe 1G-beleid
LEUSDEN (ANP) - Voor komend weekend staan bijna 150.000 coronatests gepland bij commerciële testaanbieders, meldt Stichting Open Nederland (SON). Vanaf vrijdag vervalt overal het coronatoegangsbewijs, behalve voor evenementen binnen met meer dan vijfhonderd bezoekers zonder vaste zitplaats.
Voor toegang tot zulke evenementen, zoals bijvoorbeeld een feest in een nachtclub, moeten vanaf vrijdag alle mensen een negatieve testuitslag kunnen overleggen, of ze zijn gevaccineerd of niet. Dit wordt ook wel 1G-beleid genoemd, omdat alleen mensen die getest zijn toegang krijgen.
Voor zaterdag staan op dit moment 61.000 tests gepland, voor vrijdag 50.000 en voor zondag zijn 38.000 afspraken gemaakt. SON, dat het testen organiseert, verwacht dat de aantallen nog verder zullen oplopen omdat veel mensen hun test een of twee dagen van tevoren boeken.
Carnaval
Met name in het zuiden van het land is het vanwege het aanstaande carnaval drukker dan voorgaande weken, laat SON weten. De landelijke testcapaciteit is volgens de organisatie nog steeds zo'n 600.000 testen per dag. Toch kan er wel "lokaal drukte ontstaan". SON vraagt mensen om niet tot het laatste moment te wachten met het maken van een testafspraak voor toegang.
Vorig weekend werden uiteindelijk 153.000 coronatests gepland. Niet iedereen die een afspraak maakt, komt ook daadwerkelijk opdagen voor de test, aldus SON.
Of de testcapaciteit van alle commerciële aanbieders die bij de organisatie zijn aangesloten op peil blijft nu het coronatoegangsbewijs vrijwel overal vervalt, kan SON nog niet zeggen. De aanbieders krijgen betaald per afgenomen test. Het is aan hen zelf om te bepalen of en waar zij testlocaties openhouden.
Meer uit Gezond
BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
4 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
6 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar geen inspecteurs in specifiek voor Koningsdag. Normaal gesproken gaan inspecteurs van de autoriteit tijdens de feestelijkheden de straat op om te controleren of voedselverkopers zich aan de hygiëneregels houden. Maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is er minder budget beschikbaar voor toezicht op voedselveiligheid, aldus de NVWA, waardoor "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een speciaal meldpunt heeft in de afgelopen maand 88 meldingen gekregen over bijwerkingen van een koperspiraaltje. Dat is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, maar zeker 47 vrouwen zijn toch zwanger geworden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat beheert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).
1 week geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een obesitaspil waar beleggers reikhalzend naar uitkeken. Volgens financieel persbureau Bloomberg is dit een fikse tegenvaller voor Pfizer als het gaat om zijn pogingen te concurreren met de populaire afslankprikken van branchegenoten Novo Nordisk en Eli Lilly.
1 week geledenGENÈVE (ANP/AFP) - Lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben na drie jaar overleg een principeakkoord bereikt over een pandemieverdrag. Een van de voorzitters van de onderhandelingsgroep heeft dat gezegd tegen persbureau AFP.
1 week geleden