Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kom zaterdag genieten van jaarmarkt en ringrijden in Yerseke

Kom zaterdag genieten van jaarmarkt en ringrijden in Yerseke

YERSEKE – Met een gezellige braderie, wedstrijd ringrijden en oud-Hollandse spelen is de traditionele jaarmarkt in Yerseke terug van weggeweest. Ruim vijftig kramen, het folklore van het ringrijden, kinderactiviteiten en hapjes en drankjes zijn zaterdag (4 juni) te vinden in het dorpshart.

De jaarmarkt is te bezoeken van 10.00 tot 18.00 uur. De kramen, foodtrucks, springkussen en andere activiteiten zijn te vinden rondom de Hervormde kerk; in en om het Kerkplein, Dreef, Oude Torenstraat, Paardenmarkt, Lepelstraat en Wijngaardstraat. Ook de kerk en het naastgelegen Oosterscheldemuseum zijn open. Bij de kramen kunnen bezoekers snuffelen tussen uiteenlopende waren. Standhouders uit heel Zeeland en zelfs daarbuiten brengen hun assortiment aan de man. Ondernemers Vereniging Yerseke (OVY) organiseert de jaarmarkt. “We hopen de jaarmarkt na de coronaperiode nieuw leven in te blazen”, vertelt OVY-voorzitter Lennert Steketee. Met onder meer het ringrijden en de oud-Hollandse spelen, georganiseerd door Stichting Zorghoeve Sequoiahof uit Vlake, biedt de jaarmarkt een gevuld programma en een leuk uitje voor het hele gezin. In de kerktuin kunnen bezoekers onder meer sjoelen, zaklopen en steltlopen. In de kerk zijn vrijwilligers aanwezig om een rondleiding te geven.

Ringrijden

Het ringrijden biedt het publiek sportieve spanning. Leden van Wemeldingse ringrijderijvereniging Ons Genoegen zien ernaar uit om weer met hun paarden ringen te steken. De wedstrijd duurt van 10.00 tot 16.30 uur en om 14.00 uur kampen de leden om de felbegeerde pollepel. “We zijn blij dat we weer kunnen ringrijden tijdens de jaarmarkt in Yerseke, zeker omdat de wedstrijd hier altijd veel publiek trekt”, vertelt Jeanine Bruijnooge van Ons Genoegen. Zij rijdt dit keer zelf niet mee, maar zet zich volop in voor de organisatie van de wedstrijddag. “Ik help Rinus Mol, die de wedstrijd ooit heeft opgezet in Yerseke. Hij is nu een eind in de zeventig, maar nog steeds heel betrokken.” Ons Genoegen heeft meerdere leden die al op leeftijd zijn en lang verbonden aan de vereniging. “Piet Gijssel en Henk van de Guchte, ook leden van het eerste uur, jureren bij de verkiezing van het mooist versierde paard.” Deze prijsuitreiking vindt rond 11.00 uur plaats, zodat de winnaars – er is een eerste, tweede en derde prijs – de rest van de dag met de medaille kunnen rijden.

Gezelligheid

Ons Genoegen bestaat al maar liefst 103 jaar en is de enige Zeeuwse vereniging die niet de karakteristieke lans gebruikt, maar een ‘kort stokje’. Die is minder zwaar dan de lans, maar dat wil niet zeggen dat het ringsteken daardoor makkelijker gaat. Omdat het stokje lichter is dan de lans, beweegt die meer heen en weer en heb je meer balans nodig op je paard om de ringen te steken. Het is volgens Bruijnooge een verrassing wie er gaat winnen zaterdag. “We hebben leden die al een aantal jaren enorm goed zijn, maar het leuke is dat we sinds dit jaar enkele nieuwe leden hebben en zij zijn zo fanatiek dat er goeie concurrentie is.” Yersekse ondernemers stellen prijzen beschikbaar voor de winnaars. Er zal sportieve strijd zijn om de winst en de prijzen, maar gezelligheid staat volgens Bruijnooge op één bij Ons Genoegen. “Tuurlijk wil je goed steken, maar wij kunnen ook enorm blij zijn voor andere leden als zij winnen. Dat gunnen we elkaar. We gaan voor een leuke dag.”


Meer uit Reimerswaal

Nieuwbouw kerk Yerseke geopend tijdens Dag van de Bouw

YERSEKE - Tijdens de Dag van de Bouw, zaterdag 17 juni, kan in Yerseke de nieuwbouw van de kerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Steeweg worden bekeken. Van 10 tot 16 uur zet Bouwbedrijf Boogert de poorten open en kunnen bezoekers de voortgang van de nieuwbouw zien.

1 dag geleden
Zaterdag is het Zeeuwse Veteranen Dag in Middelburg

MIDDELBURG - Op zaterdag 10 juni is er weer een Zeeuwse Veteranen Dag. Sinds vorig jaar is gekozen om de activiteiten van deze dag op het Abdijplein van de Zeeuwse Hoofdstad te organiseren. Dit houdt in dat er geen parade door de stad komt en ook geen defilé op de Markt.  

1 dag geleden
Neergestort vliegtuig bij Rilland blijkt loos alarm

RILLAND - In de omgeving van Rilland hebben hulpverleners gezocht naar een mogelijk neergestort sportvliegtuigje. Er kwam omstreeks 14.50 uur een melding binnen bij de meldkamer van de politie.

1 dag geleden
Final League bij v.v. Kapelle om voetbal voor meiden te promoten

KAPELLE - Iedereen is zaterdag welkom op het complex van v.v. Kapelle voor de Final League. Deze dag promoot voetbal onder meiden. Er zijn wedstrijden en allerlei andere activiteiten. Danique Tolhoek, oud-speelster van Kapelle en vanaf volgend seizoen uitkomend in Ajax 1, verzorgt de prijsuitreiking.

1 dag geleden
Truckrit van Davogé weer terug

OOSTDIJK - Afgelopen zaterdag vond de negentiende editie van de jaarlijkse truckrit van stichting Davogé na lange tijd weer plaats. Een hartverwarmend evenement dat speciaal is georganiseerd voor mensen met een beperking. Er was niet alleen de bekende truckrit, maar ook een spelletjesprogramma, verschillende demonstraties van onder ander de brandweer en nog veel meer.

3 dagen geleden
Urker Mans Formatie treedt op in Yerseke

YERSEKE - Op zaterdag 10 juni hoopt de Urker Mans Formatie een concert te verzorgen in de Herv. kerk van Yerseke. De UMF is een unieke groep van 13 schitterende zangstemmen onder leiding van de ervaren dirigent Martin Mans. Zij zullen een mix van psalmen en geestelijke liederen zingen. Hugo van der Meij (piano) en Jolanda van de Wege (panfluit) zullen de Formatie muzikaal begeleiden en muzikale intermezzo’s laten horen.

3 dagen geleden
Brandweer haalt schaap uit slootkant bij Yerseke

YERSEKE - De brandweer is maandagavond rond 19:30 uur opgeroepen om een schaap uit de slootkant te halen in de Yerseke Moer. Het schaap is op nog onbekende manier buiten de omheining gekomen en stond de spuitgasten uit Yerseke schaapachtig aan te kijken bij hun aankomst.

3 dagen geleden