
Koloniale collecties worden tegen het licht gehouden
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse musea en universiteiten gaan onderzoeken wat er met objecten uit koloniale collecties moet gebeuren. "In Nederland en onze buurlanden woedt discussie over wat we aanmoeten met koloniale objecten, maar nergens doen ze wat wij nu gaan doen", zegt Wayne Modest, hoofd van het onderzoekscentrum van het Nationaal Museum van Wereldculturen en een van de initiatiefnemers in Trouw.
De onderzoekers gaan niet alleen de herkomst van de koloniale objecten na, maar denken samen met kunstenaars, maatschappelijke organisaties en mensen uit herkomstlanden na over welke rol die collecties kunnen vervullen. "Met een expositie van Afrikaans cultureel erfgoed willen we de vraag opwerpen wat die collecties betekenen voor mensen met een Afrikaanse achtergrond. Hapin, een ondersteuningsgroep voor Papua, doet ook mee", aldus Modest.
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft 3,5 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld, de deelnemende organisaties 1 miljoen. Elf wetenschappers worden aangesteld om de komende vier jaar collecties van in totaal negen musea te inventariseren en onder te brengen in publieke databestanden. Nederlandse, maar ook enkele Indonesische musea en universiteiten, hebben medewerkers vrijgemaakt om mee te werken aan herkomstonderzoek van objecten, wat moet uitmonden in wetenschappelijke publicaties.
In Nederland gaat het om musea als het Museum Volkenkunde in Leiden en het Tropenmuseum in Amsterdam. Ook het Arnhemse Museum Bronbeek en het Rijksmuseum doen mee. Omdat het onderzoek ook gaat over menselijke resten en objecten die zijn vergaard voor wetenschappelijk onderzoek, worden ook collecties van het Museum Vrolik (van het Amsterdamse UMC-ziekenhuis), en het Utrechtse en Groninger Universiteitsmuseum onder de loep genomen.
"Uitgangspunt is niet dat we alle afzonderlijke objecten waar misschien wat mee is gaan bestuderen", zegt Susan Legêne in Trouw. Zij is als hoogleraar politieke geschiedenis aan de Amsterdamse Vrije Universiteit bij het project betrokken. "We willen proberen algemene richtsnoeren te bedenken, samen met partners in herkomstlanden, voor wat je met hele categorieën objecten zou kunnen doen."
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Voetballer Quincy Promes is dinsdag in het gerechtshof in Amsterdam verschenen voor een voorbereidende zitting in de strafzaak tegen hem. De 33-jarige Promes wordt verdacht van cocaïnesmokkel en het neersteken van zijn neef. De rechtbank veroordeelde hem eerder tot in totaal 7,5 jaar cel.
2 minuten geledenARNHEM (ANP) - Majoor Marco Kroon wordt niet vervolgd omdat hij ingreep toen actievoerders wilden demonstreren tijdens een toespraak van minister Ruben Brekelmans tijdens Bevrijdingsdag in Wageningen. De zaak tegen hem wordt geseponeerd, net als die tegen vijf demonstranten, meldt het Openbaar Ministerie.
8 minuten geledenARNHEM (ANP) - Nederlandse brandweerlieden gaan naar Spanje om hun collega's daar te helpen bij de bestrijding van natuurbranden. Dat gebeurt in de regio Galicië, in het noordwesten van Spanje, meldt de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV), waaronder de brandweerkorpsen vallen.
1 uur geledenZEIST (ANP) - Veertien soorten vogels legden 77 eieren voor de camera's van Beleef de Lente, waarmee mensen in vogelnesten door het hele land kunnen kijken. Dat zijn meer eieren dan ooit, meldt Vogelbescherming Nederland dinsdag. In totaal kwamen er 71 kuikens uit, die het nest allemaal hebben verlaten.
2 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De NS en Arriva zetten ook dit jaar in de dagen rond de Nijmeegse Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten extra treinen in van en naar Nijmegen. In de vroege ochtend rijdt de NS met extra treinen vanuit Den Bosch, Utrecht Centraal en Zwolle, zodat wandelaars op tijd aan de start kunnen verschijnen. Overdag, 's avonds en in de nacht rijden er de hele week extra en langere treinen van en naar Nijmegen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er moet meer worden gedaan om stemmen makkelijker te maken voor gevangenen, vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Nu gebeurt er nog te weinig voor deze groep. "Daarmee gaan veel stemmen verloren", concludeert de raad.
2 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - De schipper van watertaxi Stormloper kan zich de aanvaring met de snelboot Tiger op de Waddenzee niet herinneren. Hij lijdt aan een vorm van geheugenverlies. Dit bleek dinsdag bij de start van de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee op 21 oktober 2022, die vier opvarenden het leven kostte.
2 uur geleden