
Koersverliezen Wolters Kluwer en KPN houden AEX in toom
AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index liet woensdag weinig beweging zien, na de forse koersdaling een dag eerder. Een flink koersverlies van Wolters Kluwer drukte op de hoofdindex. Beleggers waren niet onder de indruk van de jaarresultaten van de dataleverancier. Ook KPN moest het opnieuw ontgelden na de koersval een dag eerder.
Elders in Europa lieten de beurzen overwegend kleine winsten zien. Beleggers trokken zich op aan de opmerkingen van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell. Powell verklaarde geen extreem hoge of langdurige inflatie te vrezen. Ook blijft de Fed miljarden in de economie pompen, waardoor de rente laag blijft. De vrees voor een sterke inflatie en oplopende marktrentes zorgden de afgelopen tijd voor nervositeit op de markten.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur een fractie lager 663,75 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 989,31 punten. Biotechnoloog Pharming (plus 6 procent) ging aan kop na een koopadvies van Degroof Petercam. Frankfurt steeg 0,9 procent dankzij een meevallende groei van de Duitse economie in het vierde kwartaal. Parijs klom 0,2 procent en Londen daalde 0,1 procent.
Wolters Kluwer
Wolters Kluwer (min 5,5 procent) sloot de rij bij de hoofdbedrijven. De informatieleverancier boekte afgelopen jaar iets meer winst op een vrijwel stabiele omzet en keert meer dividend uit. Volgens analisten van Barclays waren de resultaten "solide, maar weinig spectaculair". Uitzender Randstad was de sterkste stijger met een winst van 2,4 procent.
KPN verloor 2,2 procent. Het telecomconcern raakte dinsdag al 6 procent kwijt nadat grootaandeelhouder América Móvil liet weten obligatieleningen te willen uitgeven die kunnen worden omgezet in aandelen KPN. Het Mexicaanse telecombedrijf heeft deze zogenoemde KPN-obligaties inmiddels geplaatst bij institutionele beleggers.
AstraZeneca
In Parijs won Accor dik 1 procent. De Franse hotelgroep leed in het coronajaar 2020 een miljardenverlies. De grootste hotelketen van Europa hoopt op een beter 2021, maar verwacht pas in 2023 terug te keren naar het niveau van voor de coronacrisis. AstraZeneca zakte 1,5 procent in Londen. Volgens persbureau Reuters heeft de Brits-Zweedse farmaceut Brussel gewaarschuwd dat de levering van de coronavaccins aan de EU ook in het tweede kwartaal zal tegenvallen. Het bedrijf zegt echter dat het wel het beloofde aantal vaccins kan leveren.
De euro noteerde op 1,2154 dollar, tegen 1,2151 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 0,3 procent in prijs tot 61,88 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 65,67 dollar per vat.
Meer uit Financieel
LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in juni iets opgelopen tot 2 procent op jaarbasis, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige schatting. In mei werd het dagelijks leven in de eurozone nog 1,9 procent duurder. De stijging van de consumentenprijzen in het eurogebied ligt daarmee in lijn met de doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).
59 minuten geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe topman van JDE Peet's, het bedrijf achter merken als Douwe Egberts en Pickwick, wil in de komende jaren 500 miljoen euro aan kosten besparen. De besparingen moeten komen uit een vereenvoudiging van de productenportefeuille en het organisatiemodel, efficiënter werken en een verhoging van de productiviteit. Meer dan de helft van de besparingen moet tegen eind 2027 zijn bereikt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De massaclaim van de Consumentenbond tegen Booking.com heeft in minder dan een week al meer dan 130.000 aanmeldingen ontvangen. Een woordvoerster van de bond noemt dat "heel veel". Na de aankondiging van de claim donderdag lag de aanmeldwebsite er zelfs tijdelijk uit door de grote hoeveelheid aanmeldingen. Inmiddels werkt alles weer en blijven de aanmeldingen binnenstromen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Consumenten betalen over de grens, wel degelijk een stuk minder voor hun boodschappen dan in Nederland. Dat stelt de Consumentenbond na een peiling bij dertig supermarktketens in België, Duitsland en Frankrijk. Daarmee is er weer een studie naar de prijzen in de supermarkt. Eerder dit jaar wierp toenmalig NSC-Kamerlid Pieter Omtzigt de discussie over dure boodschappen opnieuw op, door te wijzen op het prijsverschil van een potje appelmoes bij Albert Heijn in Nederland en België.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is dinsdag afwachtend begonnen aan de tweede helft van het jaar. Beleggers deden het rustig aan en hielden vooral de ontwikkelingen rond de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners in de gaten. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland dreigt op technologisch en economisch gebied achterop te raken bij landen als Zuid-Korea, de Verenigde Staten en China die miljarden investeren in belangrijke sleuteltechnologieën, waarschuwt TNO. Om dat te voorkomen roept de onderzoeksorganisatie de overheid op om gericht te investeren in de ontwikkeling van hightechmegaclusters om nieuwe techkampioenen te creëren.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Energiebedrijven Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Energiedirect en Budget Thuis worden gedagvaard om prijsverhogingen bij variabele energiecontracten. Dat heeft de Stichting Eerlijke Handelspraktijken laten weten. Volgens claimorganisatie gaat haar eerder aangekondigde massaclaim tegen de energiesector daarmee officieel van start.
4 uur geleden