Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koersdruk op Damrak na aanval op Oekraïense kerncentrale

Koersdruk op Damrak na aanval op Oekraïense kerncentrale

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenkoersen in Amsterdam blijven vrijdag onder druk staan na de forse verliesbeurt een dag eerder. De Russische aanval op de kerncentrale Zaporizja in Oekraïne, waarbij brand uitbrak, zorgt voor onrust op de markten. De brand in de grootste kerncentrale van Europa is volgens de lokale autoriteiten inmiddels geblust en de stralingsniveaus zouden normaal zijn. Wel hebben Russische troepen de controle overgenomen.

De Amerikaanse president Joe Biden en Britse premier Boris Johnson riepen de Russische troepen op tot een staakt-het-vuren rondom Zaporizja. De regeringsleiders belden met de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die de Russen "nucleaire terreur" en "een herhaling van Tsjernobyl" verweet. De NAVO-landen overleggen vrijdag over de oorlog in Oekraïne.

Naast de aanhoudende bezorgdheid over de oorlog in Oekraïne en de impact van de zware sancties tegen Rusland gaat de aandacht uit naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt.

Openingsverlies

De AEX-index op koerst af op een openingsverlies van dik 1 procent. Ook de andere Europese beurzen lijken in het rood te openen. In Azië lieten aandelenmarkten vrijdag flinke verliezen zien. De Nikkei in Tokio sloot 2,2 procent lager en de Hang Seng-index in Hongkong zakte tussentijds 2,7 procent.

De beurs in Moskou is de hele week al gesloten. De aandelen van Russische bedrijven die in Londen zijn genoteerd kelderden deze week meer dan 90 procent in waarde voordat de handel in deze aandelen op de Londense markt donderdag werd opgeschort. Europese bedrijven met belangen in Rusland zagen deze week meer dan 90 miljard euro aan beurswaarde verdampen.

Universal Music Group

Op het Damrak gaat de aandacht uit naar Universal Music Group (UMG). Het label achter sterren als Taylor Swift en Billie Eilish bracht voor het eerst als beursgenoteerd bedrijf zijn jaarcijfers naar buiten. Het concern profiteerde van de toegenomen verkoop van abonnementen op het streamen van muziek en zag de omzet stijgen.

Ook Accell opende de boeken. De fabrikant van fietsenmerken als Batavus en Sparta, die wordt voor 1,6 miljard euro wordt overgenomen door een groep investeerders onder leiding van KKR, zag de omzet en winst stijgen in 2021.

De olieprijzen veerden weer op na de kleine daling een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,5 procent duurder op 109,29 dollar. Brentolie klom 1,1 procent in prijs tot 111,70 dollar per vat. De euro was 1,1014 dollar waard, tegenover 1,1052 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

CBS: huizenprijzen 'stabiliseren' na maanden van prijsdaling

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse huizenprijzen zijn in augustus voor de derde maand op rij licht gestegen, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen lijken de huizenprijzen daarmee te "stabiliseren" na maanden van prijsdaling.

5 minuten geleden
Wall Street opnieuw omlaag door rentezorgen beleggers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag opnieuw met rode cijfers gesloten. De rentezorgen bleven boven de markt hangen in de nasleep van het rentebesluit van de Federal Reserve een dag eerder. De Amerikaanse centrale bank besloot toen om voor de tweede keer dit jaar een rentepauze te houden. Wel lieten de beleidsmakers van de Fed de deur open voor nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden en verwachten ze de rente volgend jaar minder snel te verlagen dan gehoopt.

1 uur geleden
Erdogan: met Israël werken aan gasprojecten in Middellandse Zee

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Turkije gaat samen met Israël werken aan projecten voor de ontdekking en winning van aardgas in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in New York. Dat gas kan volgens Erdogan ook geëxporteerd gaan worden naar Europa.

2 uur geleden
Grote Duitse oefening rond crisis bij acuut tekort aan aardgas

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft donderdag een grote oefening gehouden rond de crisis die zou ontstaan bij een acuut tekort aan aardgas. In verschillende deelstaten werden simulaties georganiseerd door de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur over wat kan worden gedaan in het geval van een tekort en hoe het gasverbruik dan verminderd zou moeten worden.

3 uur geleden
Vakbonden blij met verhoging minimumloon, FNV wil meer

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.

4 uur geleden
Pomphoudersclub: blij dat verhoging brandstofaccijns niet doorgaat

DEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.

5 uur geleden
Rode cijfers op Europese beurzen na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.

6 uur geleden