Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koepel: horeca moet duurder worden om bankroeten te voorkomen

Koepel: horeca moet duurder worden om bankroeten te voorkomen

AMSTERDAM (ANP) - Horecabedrijven moeten meer geld vragen voor eten, drinken en overnachtingen om te voorkomen dat ze failliet gaan, zegt voorzitter Marijke Vuik van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De winstmarges in de sector zijn namelijk kleiner geworden door de hogere kosten voor bijvoorbeeld personeel en energie. "We horen dat ondernemers zich zorgen maken, maar als ze hulp vragen zijn ze eigenlijk al te laat", zei de branchevoorzitter tijdens horecavakbeurs Horecava.

Hoeveel duurder alles precies moet worden, verschilt sterk van bedrijf tot bedrijf. Om toegenomen kosten te compenseren, zouden cafés, restaurants en hotels volgens Vuik eigenlijk winstmarges moeten hanteren van gemiddeld 10 tot 13 procent. Nu moeten ondernemers het doen met zo'n 7 tot 9 procent. Dat is volgens Vuik te weinig.

De horeca probeert volgens de voorzitter al om de kosten zo veel mogelijk te verlagen door bijvoorbeeld voor minder geld in te kopen. Maar aan sommige ontwikkelingen, zoals de gestegen inflatie, kunnen ondernemers weinig veranderen. Daarom moeten ze hun prijzen wel verhogen, zegt Vuik.

Corona

Hoeveel bedrijven kampen met financiële problemen kan Vuik niet zeggen. Volgens de KHN-voorzitter speelt de problematiek vooral voor ondernemers die tijdens de coronapandemie geen gebruik konden maken van de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Hiermee kregen ondernemers financiële steun als zij door de coronapandemie omzet misliepen.

Eerder maandag meldde kennisinstituut FoodService Instituut Nederland (FSIN) dat de winstgevendheid van de sector onder druk staat. Sommige ondernemers berekenen volgens het instituut niet alle kosten helemaal door aan consumenten uit angst dat mensen het te duur vinden om bijvoorbeeld uit eten te gaan. Vuik merkt dit ook, maar ze ziet dat veel klanten er begrip voor hebben. "De hogere kosten zijn al langer een bekend probleem", licht ze toe.

Minder horecalocaties

De gevolgen van het niet kunnen doorberekenen van de kosten zijn al te merken. Mede hierdoor daalde het aantal horecalocaties afgelopen jaar voor het eerst sinds 2015, aldus KHN. In 2022 waren er bijna 45.000 horecabedrijven, eind vorig jaar nog zo'n 44.400. Vuik verwacht dat dit jaar nog meer bedrijven failliet gaan.

Ondanks de sombere vooruitzichten zijn er wel lichtpuntjes. Zo is de omzet in de horecabranche afgelopen jaar gestegen naar 31 miljard euro, ruim boven het niveau van voor corona. Ook is het aantal werknemers in de sector gestegen.

Meer uit Financieel

Luchtvaartautoriteit: schrap kwart vluchten Parijs om staking

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen gevraagd hun vluchten van en naar Parijse luchthavens op donderdag met een kwart te verminderen. Dat is het gevolg van een aangekondigde staking door luchtverkeersleiders. De oproep geldt onder meer voor de drukke Parijse luchthaven Charles de Gaulle.

10 minuten geleden
Werkgevers uitzendbranche: slechts kleine groep staakt bij AH

LIJNDEN (ANP) - Slechts een kleine groep uitzendkrachten bij enkele distributiecentra van Albert Heijn heeft het werk neergelegd, stelt de werkgeversorganisatie voor de uitzendbranche ABU. Volgens de organisatie geldt voor de "overgrote meerderheid van de uitzendkrachten" dat die gewoon werkt of wil werken. Dinsdag heeft vakbond FNV aangekondigd dat de staking van uitzendkrachten is uitgebreid van twee naar vier locaties.

1 uur geleden
Heineken: mensen drinken meer alcoholvrij bier op festivals

LEIDEN (ANP) - Nederlanders kiezen op een festival steeds vaker voor alcoholvrij bier. De consumptie van 0.0-bieren op festivals is dit jaar met 35 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, meldt Heineken op basis van eigen cijfers over de verkopen. De brouwer verkoopt zijn biermerken, waaronder Heineken, Heineken 0.0, Brand en Desperados, naar eigen zeggen op 70 procent van alle festivals en evenementen in Nederland.

2 uur geleden
AEX eindigt eerste handelsdag van tweede jaarhelft in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse aandelenbeurs is op de eerste handelsdag van de tweede helft van het jaar in het rood geëindigd. Beleggers hadden onder meer oog voor de ontwikkelingen rondom de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners.

2 uur geleden
Minder nieuwe auto's verkocht, benzineauto op zijn retour

BUNNIK (ANP) - Autoverkopers deden in de eerste helft van dit jaar geen goede zaken. De verkoop van nieuwe personenauto's daalde met 5,5 procent tot 182.680 stuks, komt naar voren uit de recentste cijfers van autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging en RDC.

2 uur geleden
Staking interieurbouwers en meubelmakers definitief van de baan

UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.

4 uur geleden
Tesla zakt op Wall Street na oplaaien ruzie tussen Musk en Trump

NEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.

4 uur geleden