Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Koch en Romeyn winnen kort geding, stickers op kaft Jiskefet-boek

Koch en Romeyn winnen kort geding, stickers op kaft Jiskefet-boek

AMSTERDAM (ANP) - Herman Koch en Michiel Romeyn hebben maandag het kort geding gewonnen tegen de uitgeverij die zonder hun medewerking een encyclopedie over hun tv-creatie Jiskefet uitbrengt. De tv-makers eisten dat de uitgever duidelijk maakt dat er geen enkele band bestaat tussen het naslagwerk en de makers van Jiskefet.

De rechter stelde Koch en Romeyn in het gelijk en nu moet er op elk exemplaar een sticker komen, die duidelijk maakt dat er geen samenwerking is geweest. Online moet er een waarschuwing bij staan die dat kenbaar maakt. Als de uitgeverij zich daar niet aan houdt, hangt haar een dwangsom van 5000 euro boven het hoofd voor iedere dag dat de organisatie hier niet aan voldoet.

Op de achterflap van de encyclopedie, die dinsdag moet uitkomen, staat al vermeld dat het boek 'gegarandeerd ongeautoriseerd' is. Maar dat is volgens de rechter niet voldoende. En ook niet voor Koch en Romeyn, die tussen 1990 en 2005 furore maakten met het absurdistische VPRO-programma Jiskefet. Zij zijn het bovendien principieel niet eens met de totstandkoming van de encyclopedie, waar zij niet bij betrokken zijn geweest.

Advocaat Onno Hennis, die Koch en Romeyn vertegenwoordigt, gaf eerder al aan dat ze van zijn plan een bodemprocedure te starten. Daarmee wil het duo een principieel oordeel van een rechter of de totstandkoming en de inhoud van de encyclopedie in strijd zijn met de wet. Zo wordt volgens de heren onder meer zonder toestemming hun portretrecht gebruikt en zijn er mogelijk andere inbreuken op het intellectuele eigendom van Jiskefet.

De uitgeverij, die vlak na de bekendmaking van het vonnis nog niet bereikbaar was voor commentaar, had eerder aan het ANP laten weten de eisen van Koch en Romeyn "los van de realiteit" te vinden. De organisatie beroept zich op de vrijheid van meningsuiting. Volgens haar advocaat Brigitte Spiegeler zijn Koch en Romeyn vooral uit op een riante schadevergoeding. Dat de andere partij ook nog van plan is een bodemprocedure te starten, is volgens haar "puur gericht om de uitgeverij kapot te maken".

Meer uit Binnenland

Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

5 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

8 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

12 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

12 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

13 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

21 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

21 uur geleden