Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ko Dek gaat in lezing terug naar glorietijd van Hansweert

Ko Dek gaat in lezing terug naar glorietijd van Hansweert

HANSWEERT - Op donderdag 11 november om 14.00 uur houdt Heemkundige Kring De Bevelanden in dorpshuis Kaj Munk in Hansweert een lezing door Ko Dek met foto’s over de geschiedenis van het dorp.

Oud-aardrijkskundeleraar Ko Dek geeft op de hem bekende boeiende wijze een toelichting op de vele foto’s van ‘Answest’, een dorp dat door zijn ligging op het kruispunt van de Westerschelde en het Kanaal door Zuid-Beveland een bloeiend handelscentrum was. ‘Tot de opening in 1975 van het Schelde-Rijnkanaal ging de binnenvaart vanaf de Westerschelde naar Rotterdam via de sluizen van Hansweert, richting Oosterschelde’, aldus de Heemkundige Kring. ‘Hansweert was een vaste pleisterplaats voor die scheepvaart.’ Hierdoor waren er in het dorp veel cafés en winkels te vinden. De parlevinker was een bekende verschijning die de schippers van voorraad voorzag. ‘Dit alles zorgde voor een levendige drukte. Je had er een schippersinternaat. De plaatselijke economie draaide op die scheepvaart. Nu bijna vijftig jaar later heeft Hansweert een ware metamorfose ondergaan. Ko Dek laat aan de hand van onder andere luchtfoto’s deze veranderingen zien.’

De bijeenkomst is voor iedereen gratis toegankelijk. Leden van de Heemkundige Kring De Bevelanden hebben voorrang. Aanmelden is niet noodzakelijk, maar wel aan te bevelen per e-mail [email protected]. Lid worden kan via de website https://www.hkdebevelanden.nl/ook-lid-worden 

Meer uit Reimerswaal

Yersekenaar Frans van Pagee weet zeldzame velduil haarscherp vast te leggen

YERSEKE - Frans van Pagee uit Yerseke fotografeert graag dieren en stuitte deze winter in zijn 'achtertuin', natuurgebied de Yerseke en Kapelse Moer, op een wel heel mooi en zeldzaam onderwerp: een velduil. Later bleek het zelfs om een paartje te gaan.

17 uur geleden
Woning en twee loodsen drie maanden afgesloten wegens illegale activiteiten

WEMELDINGE - Locoburgemeester Jon Herselman van de gemeente Kapelle heeft maandag een woning en twee loodsen in Wemeldinge voor drie maanden gesloten. 'In de loodsen aan de Noordelijke Achterweg zijn overtredingen van de Opiumwet vastgesteld', laat de gemeente weten. 'Bij de woning werd illegaal stroom afgenomen voor een hennepkwekerij.' 

1 dag geleden
Puzzel er rijdend op los in en om Kapelle met Fruitteeltrit

KAPELLE - MAC "de Bevelanden" organiseert een leuke puzzelrit, zonder controles, door enkele kernen en het buitengebied van de mooie gemeente Kapelle. 

4 dagen geleden
Dijk bij Wemeldinge 'aangekleed' met toiletvoorziening en zonnebrandpaal en krijgt opgang voor mindervaliden

WEMELDINGE - Op de dijk bij Wemeldinge heeft de Kapelse wethouder Jon Herselman vrijdag de nieuwe zonnebrandpaal, met gratis zonnebrandcrème, in gebruik genomen. Ook is er een toiletvoorziening geplaatst.

5 dagen geleden
Jan-Willem de Coninck is eerste buurtwerker in Reimerswaal: 'Ik kom voor allerlei zaken bij mensen over de vloer'

KRUININGEN - Sinds begin maart heeft de gemeente Reimerswaal voor het eerst een buurtwerker. Jan-Willem de Coninck is met veel enthousiasme intussen al zo'n vier maanden bezig. Inmiddels is hij letterlijk en figuurlijk een stuk meer wegwijs geworden in Kruiningen en Yerseke, de dorpen waarvoor hij actief is.

5 dagen geleden
Lezersfoto van de week van een supercel

KAPELLE - Wat een prachtige foto van de supercel, de zware onweerswolk, vorige week dinsdag genomen bij de Spaartweg in Kapelle. Het is de 'Lezersfoto van de week' geworden in de Reimerswaalse & Kapelse Bode.

6 dagen geleden
Open dagen bij Kunst Kring Reimerswaal in Yerseke

YERSEKE - Tot half september staan op de zaterdagen van 11.00 tot 16.00 uur de deuren weer open bij de Galerie van de Kunst Kring Reimerswaal in Yerseke.

6 dagen geleden