Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNVB werkt met clubs aan sterke eredivisie voor voetbalsters

KNVB werkt met clubs aan sterke eredivisie voor voetbalsters

ZEIST (ANP) - De acht clubs uit de eredivisie voor voetbalsters hebben een commercieel verdrag gesloten met de KNVB. Ze gaan als collectief op zoek naar partners die passen bij de eredivisie voor vrouwen, waaronder een commerciële naamgever voor de competitie die sinds 2007 bestaat. "Als we door willen pakken, dan kan dat alleen samen, daar is iedereen van overtuigd", zegt oud-international Kirsten van de Ven, manager vrouwenvoetbal bij de KNVB. "Wij hebben daarin het voortouw genomen, samen met de clubs."

ADO Den Haag, Ajax, VV Alkmaar, Excelsior, sc Heerenveen, PEC Zwolle, PSV en FC Twente zijn met een vrouwenploeg actief in de eredivisie. De competitie krijgt een impuls door de terugkeer van de internationals Sari van Veenendaal, Mandy van den Berg (beiden PSV) en Stefanie van der Gragt (Ajax). "Bekende voetbalsters, die veel mensen kennen. Dit convenant zorgt ook buiten het veld voor een volgende stap in de verdere professionalisering van de competitie", aldus de 35-jarige Van de Ven, die sinds 2017 bij de KNVB werkt.

"Als we de commerciële waarde van de competitie vergroten, kunnen we de sport laten groeien. Nu stoppen de nodige voetbalsters al jong omdat ze niet fulltime aan de slag kunnen. Dat houdt de ontwikkeling van de competitie tegen."

Nauwelijks aandacht

De vrouwenclubs waren al verenigd in een coöperatie, maar die kwam niet echt van de grond. De KNVB neemt nu het voortouw in de commerciële exploitatie van de competitie. "Dit alles met als doel de Eredivisie Vrouwen op alle fronten sterker te maken. Het is onze ambitie dat meer mensen de heldinnen van vandaag en morgen wekelijks kunnen zien schitteren", zegt Van de Ven, die hoopt dat een sponsor zich als naamgever wil verbinden aan de competitie. Over de commerciële 'waarde' van de eredivisie voor vrouwen wil ze zich niet uitlaten.

De 'Leeuwinnen' veroverden op het EK van 2017 in eigen land de Europese titel en vorig jaar haalden ze de finale van het WK. Toch is er nog nauwelijks aandacht voor de nationale vrouwencompetitie. Internationals gaan vaak al op jonge leeftijd naar het buitenland, omdat ze zich daar beter kunnen ontwikkelen en omdat er meer geld te verdienen is. De competitiewedstrijden zijn slechts sporadisch op tv te zien.

"Ik had vroeger op mijn kamer geen poster van Sarina Wiegman hangen, ik wist niet eens wie ze was, omdat ik haar nooit zag spelen", zegt Van de Ven over de huidige bondscoach van Oranje. "Het zou mooi zijn als de nieuwe generatie posters ophangt van Ryan Gravenberch en Joëlle Smits."

Meer uit Voetbal

PSV met bereiken achtste finales CL al zeker van 50 miljoen euro

SEVILLA (ANP) - Het bereiken van de achtste finales van de Champions League is voor PSV niet alleen op sportief gebied belangrijk. De Eindhovenaren mogen dankzij die prestatie ruim 50 miljoen euro bijschrijven. Dat bedrag kan nog verder oplopen in het laatste pouleduel met Arsenal en vanaf de achtste finales.

7 uur geleden
PSV na acht jaar weer naar achtste finales Champions League

SEVILLA (ANP) - PSV staat na acht jaar weer in de achtste finales van de Champions League. De Eindhovenaren kunnen, dankzij een zege van Arsenal op RC Lens (6-0), de tweede plaats in groep B niet meer ontgaan.

7 uur geleden
Pepi blijft bescheiden na treffer: ik moet geduld hebben

SEVILLA (ANP) - Ricardo Pepi bleef bescheiden nadat hij PSV in de blessuretijd van de uitwedstrijd tegen Sevilla aan een cruciale zege had geholpen. De Amerikaan kopte de bal in de 92e minuut, na een voorzet van Yorbe Vertessen, hard binnen: 2-3.

8 uur geleden
Trainer Ten Hag baalt van gelijkspel Manchester United

ISTANBUL (ANP) - Trainer Erik ten Hag baalde van het gelijkspel van Manchester United bij Galatasaray in de Champions League (3-3). "We hadden de wedstrijd in handen", zei hij vlak na het duel in Istanbul. "We speelden ook goed, maar dan moet je ook 3 punten pakken. Dat hebben we niet gedaan. Ik moet ook constateren dat we niet goed hebben verdedigd."

8 uur geleden
Pepi beëindigt reeks van zestien jaar zonder uitzege voor PSV

SEVILLA (ANP) - PSV beëindigde met de miraculeuze overwinning bij Sevilla (2-3) een lange reeks uitwedstrijden in de Champions League zonder zege. De laatste keer dat de Eindhovenaren in het hoofdtoernooi een duel buiten het eigen stadion wonnen, was tot woensdag zestien jaar geleden.

8 uur geleden
PSV-trainer Bosz verbaasd na 'bizarre avond' in Sevilla

SEVILLA (ANP) - PSV-trainer Peter Bosz zag zijn elftal tegen Sevilla lange tijd misschien wel de slechtste wedstrijd van het seizoen spelen. "Het zag er niet naar uit dat we nog terug zouden komen. Dan mag je wel van een historische en bizarre avond spreken, ja", zei hij na de 3-2-zege.

8 uur geleden
Bosz denkt Lozano met hamstringblessure wel even kwijt te zijn

SEVILLA (ANP) - Hirving Lozano komt voorlopig niet aan voetballen toe. Die verwachting sprak PSV-trainer Peter Bosz uit na de 3-2-zege van zijn elftal bij Sevilla in de Champions League.

8 uur geleden