Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNVB mocht finale verplaatsen, Feyenoord - FC Utrecht op zondag

KNVB mocht finale verplaatsen, Feyenoord - FC Utrecht op zondag

UTRECHT (ANP) - Voetbalbond KNVB mocht de finale van de play-offs om Europees voetbal verplaatsen van zaterdag naar zondagmiddag. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland vrijdagavond beslist. De rechter stelde FC Utrecht daarmee in het ongelijk in het kort geding dat de club had aangespannen.

FC Utrecht was het niet eens met de verplaatsing van zaterdag naar zondag. De rechter oordeelde dat de "bijzondere omstandigheden" waarop de KNVB zich had gebaseerd bij het verplaatsen van de wedstrijd wel aanwezig waren.

Feyenoord mocht zaterdagavond van burgemeester Ahmed Aboutaleb niet in Rotterdam spelen vanwege de finale van het Eurovisie Songfestival in Ahoy. Dit in verband met de inzet van politie. Volgens de KNVB zijn de ingrijpende en nadelige gevolgen voor Feyenoord bij het niet inwilligen van het verzoek tot het verzetten van de finale groter dan de gevolgen voor FC Utrecht als het een dag later moet spelen. De rechter ging mee in die redenering.

Bijzondere omstandigheden

"De KNVB zegt dat het besluit om de wedstrijd een dag te verplaatsen is gebaseerd op artikel 15 uit dat reglement", zo staat in het vonnis. "Daarin staat dat in gevallen waarin op grond van bijzondere omstandigheden naar mening van het bestuur betaald voetbal afwijking noodzakelijk is het bestuur mag afwijken van het reglement."

Volgens de rechter was er sprake van bijzondere omstandigheden. "De KNVB heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat gezocht is naar een alternatief: spelen op zaterdagavond op neutraal terrein. Dat is niet gelukt. Het was wel haalbaar om de finale een dag later te spelen."

Dat is, zo oordeelt de voorzieningenrechter, een beslissing die recht doet aan de sportieve uitgangspunten van het reglement. "Die uitgangspunten zijn: de winnaar wordt bepaald bij een daadwerkelijk gespeelde wedstrijd (ticket wordt verkregen door sportieve prestatie op het veld) en de hoogst genoteerde club geniet thuisvoordeel. De conclusie is dan ook dat de KNVB dit besluit in redelijkheid mocht nemen."

Meer uit Voetbal

'Geweldig' Spanje speelde Oranjevrouwen 'van kastje naar de muur'

SEVILLA (ANP) - De voetbalsters van Oranje waren vrijdagavond in de halve finale van de Nations League simpelweg niet opgewassen tegen het "geweldige" Spanje (3-0). Bondscoach Andries Jonker zag nog maar eens dat de wereldkampioen op dit moment "met kop en schouders" boven alle andere nationale vrouwenelftallen uitsteekt. "Dat positiespel, dat kan geen enkel ander land zo goed."

3 uur geleden
Machteloze Martens baalt vooral van manier waarop Oranje verliest

SEVILLA (ANP) - Aanvalster Lieke Martens kon na afloop van de kansloze nederlaag tegen Spanje (3-0) in Sevilla nog niet echt denken aan de positieve kant van de avond. Door de zege van het al geplaatste Frankrijk in de andere halve finale van de Nations League, krijgt Oranje woensdag in de troostfinale tegen Duitsland nog een kans om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. "Het is nooit leuk om te verliezen, maar zeker op de manier waarop het nu gebeurt doet pijn."

4 uur geleden
Jonker opgelucht na verlies bij Spanje door herkansing voor Spelen

SEVILLA (ANP) - Bij bondscoach Andries Jonker overheerst na afloop van de kansloze nederlaag tegen wereldkampioen Spanje (3-0) de opluchting omdat er toch nog een kans is op plaatsing voor de Olympische Spelen. De al gekwalificeerde Franse voetbalsters wonnen in de andere halve finale van de Nations League nipt van Duitsland (2-1), waardoor Oranje woensdag in de troostfinale nog met de Duitsers strijdt om het laatste Europese olympische ticket.

4 uur geleden
Leverkusen boekt nipte zege op degradatiekandidaat Mainz

LEVERKUSEN (ANP) - Bayer Leverkusen heeft een kleine overwinning geboekt op Mainz 05. De koploper van de Bundesliga won in de eigen BayArena met 2-1 van de degradatiekandidaat. Leverkusen is nu 33 wedstrijden in alle competities op rij ongeslagen, een record voor een Duitse club.

5 uur geleden
Frankrijk klopt Duitsland en biedt Oranje herkansing voor Spelen

LYON (ANP) - Frankrijk heeft de Nederlandse voetbalsters een goede dienst bewezen door in de halve finale van de Nations League te winnen van Duitsland. In Lyon werd het 2-1 voor het gastland van de komende Olympische Spelen.

5 uur geleden
Oranje mist tegen sterker Spanje kans op ticket voor Spelen

SEVILLA (ANP) - De voetbalsters van Oranje hebben een eerste kans op een ticket voor de Olympische Spelen verspeeld. Wereldkampioen Spanje was in het grote, maar lang niet volledig gevulde Olympisch Stadion van Sevilla duidelijk de betere en won de halve finale van de Nations League met 3-0. Met twee doelpunten voor rust legde de thuisploeg de basis voor de zege, die een plek in de finale van het nieuwe landentoernooi én een ticket voor de Spelen oplevert.

5 uur geleden
Roda JC maakt titelstrijd weer spannend met zege bij Willem II

TILBURG (ANP) - Roda JC heeft de titelstrijd in de Keuken Kampioen Divisie weer spannend gemaakt. De nummer 2 van de ranglijst was in Tilburg met 3-2 te sterk voor koploper Willem II. Met de zege bracht Roda de achterstand op Willem II terug tot 4 punten.

6 uur geleden