Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNVB komt met nieuwe regels tegen zwart geld

KNVB komt met nieuwe regels tegen zwart geld

DEN HAAG (ANP) - Voetbalbond KNVB komt met nieuwe regels om zwart geld en criminele inmenging bij amateurverenigingen tegen te gaan. Vanaf 1 januari moet het verboden worden dat spelers betaald krijgen door derden of meer krijgen overgeschreven dan een onkosten- of vrijwilligersvergoeding. Bedoeling is dat alleen ‘pure’ amateurspelers overblijven en contractspelers die met verenigingen spelerscontracten hebben die geregistreerd zijn door de KNVB, schrijft het AD.

De KNVB stelt nu extra alert te zijn doordat clubs door corona - en zwaar geslonken inkomsten - een nog aantrekkelijker prooi kunnen zijn voor criminelen. "We weten dat verenigingen het financieel heel moeilijk hebben", zegt bestuurssecretaris Mark Boetekees van de KNVB tegen de krant. "Controleren is heel lastig", geeft hij toe. "De afspraken zijn op basis van ‘high trust, high penalty’: komen we erachter dat sprake is van overtreding dan zijn de sancties niet mals. Je moet dan denken aan verplichte degradatie en schorsing voor lange tijd van spelers." Hij spreekt over jaarlijkse steekproeven.

Ook wil de KNVB intensiever gaan samenwerken met onder meer de Belastingdienst. Verder kent de bond de regel dat een bestuursmeerderheid bij amateurclubs uit niet-financiers moet bestaan. Deze en andere spelregels die de bond heeft opgesteld om criminelen buiten de clubs te houden, moeten via betere voorlichting en persoonlijke uitleg aan bestuurders beter onder de aandacht worden gebracht.

Criminele inmenging

De bond wil af van alle contante betalingen van sponsors binnen de amateurtak. "Ontvang giraal", zegt Guus Posthumus, hoofd verenigingsadvies bij de KNVB. Volgens hem zijn de Belastingdienst, gemeenten en de politie aan zet bij het uitwisselen van informatie en moeten ook zij hulp bieden richting verenigingen. "Vraag is hoe je samen het maximale kunt doen om criminele inmenging tegen te gaan. We doen een oproep aan de politiek om te kijken naar de privacywetgeving. Soms bestaat de noodzaak om meer informatie uit te wisselen dan nu wettelijk gezien mag."

Bij een op de acht amateursportverenigingen waren in de laatste twee jaar signalen van criminele inmenging, maar clubs en bonden weten nauwelijks wat ze daarmee moeten doen. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Bruinsma, het Mulier Instituut en de Universiteit van Tilburg, dat is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het onderzoek kwam afgelopen vrijdag naar buiten.

Meer uit Voetbal

AS Roma dieper in problemen na ruime nederlaag bij Genoa

GENUA (ANP) - José Mourinho is met AS Roma slecht aan het nieuwe seizoen in de Serie A begonnen. De trainer uit Portugal kon niet voorkomen dat zijn ploeg ruim onderuitging in het uitduel met Genoa (4-1).

5 uur geleden
Geen winnaar in Belgische topper tussen Brugge en Genk

BRUGGE (ANP) - Club Brugge is in eigen huis niet verder gekomen dan 1-1 tegen KRC Genk. De ploeg van trainer Ronny Deila kwam door het gelijkspel samen met Anderlecht op de derde plaats met 15 punten, 3 minder dan koploper KAA Gent. Genk staat zesde.

5 uur geleden
Trainer Jansen ziet AZ in eerste helft veel te veel kansen missen

ALKMAAR (ANP) - Trainer Pascal Jansen baalde van het gelijkspel van zijn AZ tegen Heracles Almelo (1-1). "We waren te slordig in de afwerking en onze laatste pass was ook vaak niet goed", analyseerde hij.

6 uur geleden
AZ verliest voor het eerst dit seizoen punten in Eredivisie

ALKMAAR (ANP) - AZ heeft voor het eerst dit seizoen punten verloren in de Eredivisie. De club uit Alkmaar bleef in het thuisduel met Heracles Almelo na een sterke eerste helft steken op een gelijkspel (1-1)

6 uur geleden
Napoli wilde eigen spits Osimhen niet kwetsen met video op TikTok

NAPELS (ANP) - Napoli heeft nooit de bedoeling gehad om aanvaller Victor Osimhen te kwetsen. Dat laat de landskampioen van Italië weten in een statement dat via officiële kanalen is verspreid.

8 uur geleden
Pavlidis scoort opnieuw en pakt clubrecord van AZ

ALKMAAR (ANP) - Vangelis Pavlidis heeft ook in de zesde competitiewedstrijd van AZ dit seizoen gescoord. De Griekse spits opende de score tegen Heracles Almelo (1-0) en heeft nu een clubrecord in handen.

8 uur geleden
Seizoen voorbij voor geblesseerde Aboukhlal bij Toulouse

TOULOUSE (ANP) - Zakaria Aboukhlal komt dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie voor Toulouse. De oud-aanvaller van AZ is vorige week geblesseerd geraakt tijdens een duel met het Belgische Union.

8 uur geleden