Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNVB dringt aan op snelle terugkeer publiek in voetbalstadions

KNVB dringt aan op snelle terugkeer publiek in voetbalstadions

ZEIST (ANP) - De KNVB dringt aan op een snelle terugkeer van publiek in de voetbalstadions. De bond roept het kabinet op om daar toestemming voor te geven. Volgens de KNVB hebben de wedstrijden die aan het begin van het seizoen met publiek werden gespeeld niet tot problemen geleid en is voor zo ver bekend niemand in een stadion besmet geraakt met het coronavirus. Als de huidige situatie van voetballen zonder publiek nog lang duurt, vreest de KNVB dat clubs gaan omvallen.

"Januari wordt voor ons een heel belangrijke maand", zegt Eric Gudde, de directeur betaald voetbal. "We hopen dan echt weer beperkte aantallen toeschouwers te mogen toelaten. Want als dit nog veel langer gaat duren, dan zal vroeg of laat de schade voor clubs alsnog te hoog oplopen. Niemand schiet er iets mee op als deze clubs omvallen en in Den Haag hun hand moeten ophouden. Dat willen we juist voorkomen door op tijd naar de mogelijkheden te kijken en een stap vooruit te zetten."

In Engeland zijn in sommige steden vanaf komende week voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis weer supporters welkom in de stadions. In Nederland mochten de clubs in de eerste weken van het seizoen een gereduceerd aantal toeschouwers toelaten. Dat gebeurde volgens een uitgebreid protocol, tot tevredenheid van gemeentes en politie. Toen de besmettingscijfers echter sterk begonnen te stijgen, besloot het kabinet eind september om alle sportcomplexen te sluiten voor publiek.

Perspectief

De KNVB hoopt dat die maatregel zo snel mogelijk word teruggedraaid of dat in ieder geval perspectief wordt geboden voor de toekomst. In de Tweede Kamer staat dit onderwerp maandag op de agenda. Naar schatting loopt het betaald voetbal dit seizoen zo'n 200 miljoen euro mis vanwege de coronamaatregelen. Eerdere schattingen spraken van ongeveer 330 miljoen euro, maar clubs sneden in de kosten en sponsoren en supporters bleken loyaal.

"Dat is echter geen vangnet of garantie dat de clubs niet in de financiële gevarenzone komen", zegt Gudde. "Het blijft de vraag of de supporters opnieuw een seizoenkaart zullen kopen als zij het huidige seizoen hier al weinig gebruik van kunnen maken. Bovendien bestaat bij sommige clubs de kans dat seizoenkaarthouders nog hun geld terugvragen als ze te weinig wedstrijden hebben kunnen bezoeken. Daarmee hebben die clubs gedurende de rest van dit seizoen het zwaard van Damocles boven het hoofd hangen: een hoger verlies kan voor hen dan alsnog realiteit worden."

Volgens Gudde zijn de gevolgen te overzien als de stadionpoorten op korte termijn weer open kunnen. "Ook vanuit dat perspectief zou je weer zo snel mogelijk met publiek willen voetballen als dat weer veilig is."

Meer uit Voetbal

Topper tegen RB Leipzig komt waarschijnlijk te vroeg voor De Ligt

MÜNCHEN (ANP) - De topper in de Duitse voetbalcompetitie tussen Bayern München en RB Leipzig komt zeer waarschijnlijk te vroeg voor Matthijs de Ligt. De centrale verdediger van Bayern liep vorig weekend een knieblessure op.

41 minuten geleden
FC Twente boekt nettowinst van 5 miljoen euro

ENSCHEDE (ANP) - FC Twente heeft een nettowinst van 5 miljoen euro geboekt over vorig seizoen. Dat meldt de club uit Enschede vrijdag. Aankomende week zal Twente de jaarcijfers naar buiten brengen.

1 uur geleden
Mourinho geraakt door slechtste start in trainersloopbaan

ROME (ANP) - Trainer José Mourinho is naar eigen zeggen nooit eerder zo slecht gestart aan een voetbalseizoen. De 60-jarige Portugees staat met AS Roma na zes duels op de zestiende plek in de Serie A, met slechts 5 punten.

4 uur geleden
Trainer Sampaoli na klein half jaar ontslagen bij Flamengo

RIO DE JANEIRO (ANP) - Jorge Sampaoli is al na een klein half jaar ontslagen als trainer van de Braziliaanse topclub Flamengo. De 63-jarige Argentijn trad in april in dienst bij de club uit Rio de Janeiro.

4 uur geleden
AS Roma dieper in problemen na ruime nederlaag bij Genoa

GENUA (ANP) - José Mourinho is met AS Roma slecht aan het nieuwe seizoen in de Serie A begonnen. De trainer uit Portugal kon niet voorkomen dat zijn ploeg ruim onderuitging in het uitduel met Genoa (4-1).

13 uur geleden
Geen winnaar in Belgische topper tussen Brugge en Genk

BRUGGE (ANP) - Club Brugge is in eigen huis niet verder gekomen dan 1-1 tegen KRC Genk. De ploeg van trainer Ronny Deila kwam door het gelijkspel samen met Anderlecht op de derde plaats met 15 punten, 3 minder dan koploper KAA Gent. Genk staat zesde.

13 uur geleden
Trainer Jansen ziet AZ in eerste helft veel te veel kansen missen

ALKMAAR (ANP) - Trainer Pascal Jansen baalde van het gelijkspel van zijn AZ tegen Heracles Almelo (1-1). "We waren te slordig in de afwerking en onze laatste pass was ook vaak niet goed", analyseerde hij.

13 uur geleden