Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNVB bevestigt dat Van Leeuwen directeur Gudde gaat opvolgen

KNVB bevestigt dat Van Leeuwen directeur Gudde gaat opvolgen

ZEIST (ANP) - Marianne van Leeuwen gaat Eric Gudde opvolgen als directeur betaald voetbal van de KNVB. Dat bevestigt Jan Smit, voorzitter van de raad van commissarissen van de nationale voetbalbond. Gudde gaat eind september met pensioen.

Van Leeuwen wordt de eerste vrouw op deze post bij de KNVB. "We hebben volgens ons de beste kandidaat geselecteerd voor deze functie", zegt Smit die met de rvc belast was met de benoeming van een nieuwe directeur. "Dat ze een vrouw is, is qua geschiedenis natuurlijk bijzonder, maar het werd hoog tijd. Het maakt haar in onze ogen daarom zelfs extra geschikt. Het voetbal heeft, in lijn met de ontwikkeling van het meiden- en vrouwenvoetbal, én de ontwikkelingen in de maatschappij, behoefte aan meer sterke vrouwen op belangrijke posities. Bovendien heeft Marianne een onafhankelijke blik op de ontwikkelingen van het voetbal, vandaag de dag en in de toekomst."

Van Leeuwen is een ervaren internationaal bestuurder en toezichthouder bij bedrijven als RELX, Sligro Food Group en Technische Unie. Sinds 2014 is ze ook voorzitter van Zeeburgia, de Amsterdamse amateurclub die jaarlijks tientallen talenten aflevert aan het betaald voetbal. Van Leeuwen is ook lid van de Sportraad Amsterdam.

Kwaliteiten

Van Leeuwen kijkt uit naar haar nieuwe functie en uitdaging, maar wil er nog niet op vooruitlopen. "Ik zal er enorm trots op zijn als ik de komende jaren samen met anderen mag gaan werken aan het verder vooruit brengen van het Nederlandse voetbal, maar ik ga er extern pas over in gesprek als de benoeming formeel een feit is," aldus Van Leeuwen.

De voorgenomen benoeming krijgt officieel haar beslag nadat de Algemene Vergadering Betaald Voetbal (AVBV), waarin alle betaaldvoetbalclubs zijn vertegenwoordigd, op de hoogte is gesteld. Die vergadering staat voor 18 juni op de agenda in Zeist. In de fase voorafgaand aan de AVBV vraagt de rvc aan de Centrale Spelersraad, de Centrale Trainersraad en de ondernemingsraad (KNVB) om hun medewerking met het voorgenomen besluit.

Namens de rvc benadrukt Smit de kwaliteiten van de aankomend directeur betaald voetbal: "Marianne staat bekend als een gefocuste leider die weet wat ze wil, maar die ook graag luistert en wil samenwerken met anderen. Zij is ook maatschappelijk betrokken en heeft haar stem bijvoorbeeld sterk laten horen in de strijd tegen racisme op en om de voetbalvelden. Ze heeft in de afgelopen jaren met de poten in de klei een diverse, sterke en gezonde club gemaakt van Zeeburgia. We verwachten haar benoeming na de Algemene Vergadering Betaald Voetbal van 18 juni definitief te kunnen bevestigen."

Meer uit Voetbal

Oud-voetballer Alves veroordeeld tot celstraf van 4,5 jaar

BARCELONA (ANP) - De hoogste rechtbank van Catalonië heeft de Braziliaanse oud-voetballer Dani Alves schuldig bevonden aan het seksueel misbruiken van een vrouw in december 2022. Alves werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar. De 40-jarige oud-speler van FC Barcelona zou het strafbare feit in het toilet van een nachtclub hebben gepleegd.

31 minuten geleden
Twintig aangiften van oplichting tegen man die transfers verzon

AMSTERDAM (ANP) - Bij de politie in Amsterdam zijn tot dusverre ongeveer twintig aangiften gedaan tegen een 26-jarige man die wordt verdacht van fraude en oplichting rond verzonnen voetbaltransfers. Een woordvoerster van de politie bevestigt een bericht van De Telegraaf hierover.

43 minuten geleden
Arteta wijt nederlaag Arsenal aan gebrek aan ervaring

PORTO (ANP) - Trainer Mikel Arteta wijt de late nederlaag van Arsenal bij FC Porto in de achtste finales van de Champions League aan een gebrek aan ervaring. Wenderson Galeno bezorgde de Portugezen in de 94e minuut de winst (1-0).

2 uur geleden
Messi bij start nieuwe seizoen direct belangrijk voor Inter Miami

FORT LAUDERDALE (ANP/DPA) - Inter Miami is goed begonnen aan het nieuwe seizoen in de Major League Soccer in de Verenigde Staten. De club van mede-eigenaar David Beckham won met 2-0 van Real Salt Lake.

3 uur geleden
Manchester United moet Shaw weer maanden missen

MANCHESTER (ANP) - Manchester United-coach Erik ten Hag is Luke Shaw weer voor enkele maanden kwijt. Dat meldt de club in een korte mededeling op sociale media. Shaw blijkt zondag in het duel met Luton Town een spierblessure te hebben opgelopen.

10 uur geleden
Porto verschalkt Arsenal met treffer in blessuretijd

PORTO (ANP) - FC Porto heeft de thuiswedstrijd in de achtste finales van de Champions League tegen Arsenal met 1-0 gewonnen. De treffer viel pas in blessuretijd. In een duel waarin amper kansen waren te zien, haalde Wenderson Galeno feilloos uit in de 94e minuut. De return in Londen is over drie weken.

11 uur geleden
Napoli komt goed weg met gelijkspel tegen Barcelona

NAPELS (ANP) - Napoli en FC Barcelona hebben hun eerste duel in de achtste finales van de Champions League afgesloten met 1-1. Barcelona, met Frenkie de Jong, deed zichzelf daarmee tekort. De ploeg van trainer Xavi kreeg de meeste kansen, maar verzuimde het overwicht om te zetten in een overwinning.

12 uur geleden