Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNRM Zeeland rapporteert in 2021 in totaal 279 reddingsacties

KNRM Zeeland rapporteert in 2021 in totaal 279 reddingsacties

De 6 Zeeuwse reddingstations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijken wederom terug op een jaar met in totaal 279 reddingacties. Vergeleken met 2020, toen werden er 293 acties uitgevoerd, verliep het afgelopen jaar iets rustiger. Vermoedelijk zorgden het slechte zomerweer en de opheffing van reisrestricties voor minder recreatie en drukte op en bij het water. 

Ruim 175 Zeeuwse vrijwilligers stonden afgelopen jaar 24 uur per dag, zeven dagen per week onder alle omstandigheden klaar om mensen en dieren in nood op het water te helpen. Door alle coronamaatregelen hadden vrijwilligers nog steeds te maken met andere werkomstandigheden dan ze gewend zijn. Oefenavonden konden niet altijd doorgaan en er werd in sommige periodes gevaren met een minimum aan bemanningsleden en in vaste ‘bubbels’. Ondanks de beperkingen zijn alle reddingstations volledig inzetbaar gebleven.

Acties door Zeeuwse stations
Veere was net als vorig jaar het drukste Zeeuwse station en rukte 71 keer uit, tegenover 78 keer in 2020. Opvallend was het grote aantal acties (35) voor hulpverlening aan zeil- en motorjachten. Geringe kennis bij watersporters over de markering van de vaargeulen op het Veerse Meer verklaart een groot deel van de oorzaken voor deze acties.Minder acties dan vorig jaar werden genoteerd voor de KNRM-stations Hansweert, Neeltje Jans en Westkapelle. Wel waren er bij Neeltje Jans veel hulpvragen (33 van de 69 acties in totaal) van kajuitzeilboten, motor- en sportvissersboten. De sterke stroming bij de Oosterscheldekering is en blijft een omstandigheid die watersporters snel in problemen kan brengen. Bij station Westkapelle waren het vooral strandbezoekers die in nood kwamen (bij dit station 20 van de in totaal 31 Zeeuwse acties met hulpverlening aan deze groep). Bij Breskens en Cadzand was het aantal acties groter dan in 2020. Bij Breskens 52 (tegenover 48 in 2020), met vooral veel hulpvragen van zeil- en motorjachten, sportvissersboten (30) en bij Cadzand 31 (tegenover 25 in 2020).

Opvallende acties
Een van de meest in het oog springende acties was de inzet van KNRM-reddingboten van Hansweert en Neeltje Jans, samen met een politievaartuig en een bergingsvaartuig, bij het in veiligheid brengen van 21 Belgische Zeescouts op 26 juli 2021, tijdens een hevige storm op de Oosterschelde. Een opvallende grootschalige actie was de inzet in de nacht van zondag 3 op maandag 4 juli 2021. Toen zijn reddingboten van de KNRM-stations Breskens, Cadzand en Westkapelle, samen met vaartuigen van de politie, loodswezen en een helikopter uitgerukt voor een zwemmer die vermist was opgegeven. Tijdens een grootschalige zoekactie is de zwemmer helaas niet gevonden, maar werd later wel levenloos op het strand aangetroffen.

Preventie krijgt meer aandacht
Gerichte aandacht voor veel voorkomende oorzaken van noodoproepen, zoals gebrek aan kennis (denk aan navigatiefouten) en ervaring (minder goede reisvoorbereiding), zal bij de KNRM in voorlichtingsactiviteiten meernadruk krijgen. Ook samenwerking van de Zeeuwse KNRM-stations met de Zeeuwse Veiligheidsregio heeft er toe geleid, dat de risico’s per vaar- en werkgebied bij ieder KNRM-station in Zeeland duidelijk in beeld zijn gebracht. Zie https://www.zeelandveilig.nl/veiligaanzee.

Meer uit Middelburg

Sint maakt Archipelschool De Sprong groen

KOUDEKERKE - Archipelschool De Sprong in Koudekerke heeft vandaag een start gemaakt met het vergroenen van het schoolplein.?Sinterklaas en zijn Pieten kwamen vanmorgen om 8:30 uur met de tractor naar de school. 

1 uur geleden
Subsidies Provincie Zeeland voor masterclass schrijven filmplannen en Middelburg Winterstad

MIDDELBURG - Op 21 juli 2023 stelde de Provincie Zeeland een nieuwe subsidieregeling open, de Impuls Jongerencultuur. Het doel van de regeling is jongeren te stimuleren nog meer en vaker deel te nemen aan culturele activiteiten. Gedeputeerde Staten heeft vandaag besloten twee projecten te subsidiëren.  

2 uur geleden
Rechter eist rectificatie Science Guide van berichtgeving over naderend faillissement UCR

MIDDELBURG - De rechter eist een rectificatie van Science Guide van deberichtgeving over een naderend faillissement voor University College Roosevelt (UCR) in Middelburg. In recente publicaties op Scienceguide.nl is er meerdere malen gespeculeerd over een naderend faillissement van UCR. 

2 uur geleden
John de Jonge voorgedragen als nieuwe wethouder Veere

DOMBURG - Op dinsdag 4 december heeft Hart voor Veere (HVV) bekend gemaakt dat John de Jonge wordt voorgedragen als haar nieuwe wethouder in de gemeente Veere. Hij is 61 jaar en woont in Vlissingen. John de Jonge is vooral bekend als voormalig wethouder van de gemeente Vlissingen. Hij zal de op 12 september teruggetreden Marcel Steketee opvolgen in deze functie.

3 uur geleden
Lange Jan in Middelburg luidt nieuwe jaar alvast in door programmeerfoutje

MIDDELBURG - Commotie in Middelburg, rond middernacht. Om 12.00 uur werden de klokken van de Lange Jan spontaan geluid. Dat duurde zeker tien minuten. Op sociale media vroegen veel mensen zich af of de beroemde toren misschien op hol was geslagen.

6 uur geleden
Scooterbestuurder gewond na valpartij Middelburg

MIDDELBURG – Bij een eenzijdig ongeval in Middelburg is maandagmiddag een scooterbestuurder gewond geraakt.

22 uur geleden
Kees en zijn inzet voor Grijpskerke

GRIJPSKERKE - In het verleden werkte Kees 's nachts waardoor de dag uit vrije tijd bestond. Het helpen van anderen is hem niet onbekend, want zoals Kees over die tijd vertelt: “Ik deed toen nog best wel eens wat voor een ander." Inwoners uit Grijpskerke wisten Kees te vinden en dat is nu niet anders, want via vrijwilligerswerk is de inzet van Kees voor het dorp alleen maar vergroot.

1 dag geleden