Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNRM Zeeland rapporteert in 2021 in totaal 279 reddingsacties

KNRM Zeeland rapporteert in 2021 in totaal 279 reddingsacties

De 6 Zeeuwse reddingstations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijken wederom terug op een jaar met in totaal 279 reddingacties. Vergeleken met 2020, toen werden er 293 acties uitgevoerd, verliep het afgelopen jaar iets rustiger. Vermoedelijk zorgden het slechte zomerweer en de opheffing van reisrestricties voor minder recreatie en drukte op en bij het water. 

Ruim 175 Zeeuwse vrijwilligers stonden afgelopen jaar 24 uur per dag, zeven dagen per week onder alle omstandigheden klaar om mensen en dieren in nood op het water te helpen. Door alle coronamaatregelen hadden vrijwilligers nog steeds te maken met andere werkomstandigheden dan ze gewend zijn. Oefenavonden konden niet altijd doorgaan en er werd in sommige periodes gevaren met een minimum aan bemanningsleden en in vaste ‘bubbels’. Ondanks de beperkingen zijn alle reddingstations volledig inzetbaar gebleven.

Acties door Zeeuwse stations
Veere was net als vorig jaar het drukste Zeeuwse station en rukte 71 keer uit, tegenover 78 keer in 2020. Opvallend was het grote aantal acties (35) voor hulpverlening aan zeil- en motorjachten. Geringe kennis bij watersporters over de markering van de vaargeulen op het Veerse Meer verklaart een groot deel van de oorzaken voor deze acties.Minder acties dan vorig jaar werden genoteerd voor de KNRM-stations Hansweert, Neeltje Jans en Westkapelle. Wel waren er bij Neeltje Jans veel hulpvragen (33 van de 69 acties in totaal) van kajuitzeilboten, motor- en sportvissersboten. De sterke stroming bij de Oosterscheldekering is en blijft een omstandigheid die watersporters snel in problemen kan brengen. Bij station Westkapelle waren het vooral strandbezoekers die in nood kwamen (bij dit station 20 van de in totaal 31 Zeeuwse acties met hulpverlening aan deze groep). Bij Breskens en Cadzand was het aantal acties groter dan in 2020. Bij Breskens 52 (tegenover 48 in 2020), met vooral veel hulpvragen van zeil- en motorjachten, sportvissersboten (30) en bij Cadzand 31 (tegenover 25 in 2020).

Opvallende acties
Een van de meest in het oog springende acties was de inzet van KNRM-reddingboten van Hansweert en Neeltje Jans, samen met een politievaartuig en een bergingsvaartuig, bij het in veiligheid brengen van 21 Belgische Zeescouts op 26 juli 2021, tijdens een hevige storm op de Oosterschelde. Een opvallende grootschalige actie was de inzet in de nacht van zondag 3 op maandag 4 juli 2021. Toen zijn reddingboten van de KNRM-stations Breskens, Cadzand en Westkapelle, samen met vaartuigen van de politie, loodswezen en een helikopter uitgerukt voor een zwemmer die vermist was opgegeven. Tijdens een grootschalige zoekactie is de zwemmer helaas niet gevonden, maar werd later wel levenloos op het strand aangetroffen.

Preventie krijgt meer aandacht
Gerichte aandacht voor veel voorkomende oorzaken van noodoproepen, zoals gebrek aan kennis (denk aan navigatiefouten) en ervaring (minder goede reisvoorbereiding), zal bij de KNRM in voorlichtingsactiviteiten meernadruk krijgen. Ook samenwerking van de Zeeuwse KNRM-stations met de Zeeuwse Veiligheidsregio heeft er toe geleid, dat de risico’s per vaar- en werkgebied bij ieder KNRM-station in Zeeland duidelijk in beeld zijn gebracht. Zie https://www.zeelandveilig.nl/veiligaanzee.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Middelburg

Automobilist ongeluk Biggekerke viel in slaap

BIGGEKERKE - Op de Rondweg Biggekerke (N288) is gisteravond laat een man gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval. Hij is mogelijk achter het stuur in slaap gevallen volgens de politie. Hij is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. 

7 uur geleden
Handen op elkaar voor klimaatbestendig Zeeland

MIDDELBURG Op woensdag 25 mei 2022 lieten bestuurders van ruim 25 Zeeuwse organisaties zien dat ze actief aan de slag gaan om Zeeland klimaatbestendiger te maken. Dat deden zij door het ondertekenen van een intentieverklaring, waarin ze aangeven welke rol ze voor zichzelf zien vastgelegd. Op hetzelfde moment ondertekenden Zeeuwse overheden een convenant, waarin ze vastlegden hoe ze de komende jaren gaan samenwerken. Met de ondertekening van het convenant doen alle overheden ook letterlijk een duit in het zakje voor een toekomst waarin Zeeland is voorbereid op weersextremen.

10 uur geleden
Man gewond bij eenzijdig ongeluk in Biggekerke

BIGGEKERKE - Op de Rondweg Biggekerke (N288) bij Biggekerke is woensdagavond laat een man gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval. Hij is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.

11 uur geleden
College Middelburg positief over advies klankbordgroep Geersesweg

MIDDELBURG - Het college van de gemeente Middelburg neemt het advies over van de klankbordgroep voor het ontwerp van het gebied rond de nieuwe skatebaan. De klankbordgroep adviseert naast het gebruikelijke parkmeubilair, verlichting bij de skatebaan te plaatsen, een toiletvoorziening, buitenfitness, een natuurspeelplaatsje en om het voetbalveldje op te knappen en te verkleinen. Hiermee wordt het gebied aantrekkelijker voor verschillende doelgroepen en wordt de sociale controle vergroot.

1 dag geleden
MediaMarkt Middelburg wordt toekomstbestendig verbouwd

MIDDELBURG - MediaMarkt in Middelburg wordt verbouwd om zich nog duidelijker te positioneren bij de moderne Zeeuwse elektronicaliefhebber. De verbouwing zal in augustus zijn afgerond. Daarna is de winkel qua beleving en assortiment nog beter afgestemd op de eisen van de moderne consument.

1 dag geleden
IJsboerderij De Koehoorn organiseert grootse boerderijfair op 27 mei

MELISKERKE - Op de vrijdag na Hemelvaartsdag, 27 mei, pakt IJsboerderij De Koehoorn in Meliskerke de succesvolle traditie weer op; voor de elfde keer wordt de grootse Boerderijfair weer georganiseerd. De fair is geopend van 10:00 tot 18:00 uur.

1 dag geleden
Provinciale archieven Zeeland 1950-1991 overgebracht naar Zeeuws Archief

MIDDELBURG - Een groot aantal archieven is officieel overbracht naar de archiefbewaarplaats bij het Zeeuws Archief. Het gaat om provinciale archieven, waaronder het griffiearchief uit de periode 1950-1991. Woensdag 25 mei wordt tijdens een minisymposium de waarde van deze archieven belicht.

1 dag geleden