Knot vindt dat belastingstelsel aan ingrijpende hervorming toe is
AMSTERDAM (ANP) - Ons belastingstelsel is toe aan een ingrijpende hervorming. Dat heeft president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot gezegd in een interview met de Volkskrant. "In de loop der jaren zijn er zo veel uitzonderingen gemaakt voor bepaalde groepen, dat mij steeds vaker de vraag bekruipt of ons belastingsysteem nog wel het algemeen belang dient."
Knot vraagt zich in de krant af of het doel nog steeds is "om zo veel mogelijk belastinggeld op te halen tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten, omdat er nu eenmaal publieke diensten mee moeten worden gefinancierd? Of zijn belastingen zo langzamerhand een optelsom van allerlei deelbelangen die politiek gewoon goed vertegenwoordigd zijn?"
Daarbij gaat het de DNB-president om de vele aftrekposten, vrijstellingen en kortingen, in combinatie met het feit dat miljoenen Nederlanders een toeslag ontvangen. "Voor 85 procent van de regelingen kan niet worden aangetoond dat ze bijdragen aan het doel waarvoor ze ooit zijn opgetuigd", aldus Knot. "Die 85 procent komt neer op ruim 50 miljard euro belastinggeld."
Volgens hem wordt er in Nederland ook relatief meer geld opgehaald via inkomstenbelasting dan elders, en minder via vermogensbelasting. "Geen enkel ander OESO-land heeft zo'n lage lastendruk op vermogens als Nederland. Dat is niet houdbaar, gezien de vergrijzing en de arbeidskrapte."
Ergernis over hypotheekrenteaftrek
Op de vraag aan welke fiscale regeling Knot zich het meest ergert, antwoordt hij: "Dan wil ik toch nog maar eens de hypotheekrenteaftrek noemen." DNB dringt er al langer op aan dat het kabinet zou moeten kijken naar het drukken van de door fiscale voordelen als de hypotheekrenteaftrek opgeblazen financieringsruimte van huizenkopers. De hypotheekrenteaftrek is volgens Knot een vorm van vraagstimulering en dat leidt op de huidige krappe woningmarkt alleen maar tot hogere huizenprijzen.
"Het geld dat we besparen met een hervorming zouden we wat mij betreft moeten gebruiken om de belasting op arbeid te verminderen", voegt Knot verder toe. "Want de stevigste prikkel aan mensen om meer te gaan werken is de inkomstenbelasting verlagen. We kennen allemaal wel mensen die zeggen: 'Waarom zou ik van 24 naar 32 uur gaan? Dan lever ik zo veel geld in qua toeslagen dat ik er niks beter van word'. Het is hoognodig om dat te veranderen."
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering onderzoekt hoe TikTok beschikbaar kan blijven in de Verenigde Staten, ook als zondag een verbod op de video-app van kracht wordt. Dat meldt NBC op basis van een ingewijde. De regering "verkent mogelijkheden" om TikTok in de lucht te houden, zegt de bron tegen de zender.
11 minuten geledenTILBURG (ANP) - Het aantal juridische hulpvragen is vorig jaar na een jarenlange daling weer gestegen. Nederlanders raakten onder meer vaker verwikkeld in een burenruzie of in een geschil binnen Verenigingen van Eigenaars (VvE's), meldt Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) in de Juridische Barometer 2024.
6 uur geledenNEW YORK (ANP) - Wall Street is woensdag flink hoger geëindigd. Beleggers reageerden opgelucht op nieuwe inflatiecijfers. Ook kwamen meerdere grote Amerikaanse banken, waaronder JPMorgan Chase en Wells Fargo, met hun resultaten naar buiten. Die cijfers werden eveneens goed ontvangen.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Ook Apple-topman Tim Cook is van plan om volgende week de inauguratie van Donald Trump bij te wonen. Hij is de laatste in een rij Amerikaanse techbazen van wie bekend is geworden dat ze naar Washington afreizen voor de ceremonie, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
8 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De olieprijzen zijn woensdagavond verder gestegen, ondanks het nieuws dat er een deal over een wapenstilstand is bereikt tussen Israël en Hamas. Op de oliemarkten stond de handel vooral in het teken van de nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers en de tijdelijke sluiting van een belangrijke Amerikaanse brandstofpijpleiding. Ook leven er bij oliehandelaren al langer zorgen over verstoringen in de olietoevoer door de sancties tegen Rusland.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn woensdag met stevige plussen gesloten. Beleggers in onder meer Amsterdam reageerden enthousiast op nieuwe inflatiecijfers uit de Verenigde Staten. Nadat die cijfers naar buiten waren gekomen veerden de aandelenkoersen aan deze zijde van de Atlantische Oceaan duidelijk op.
12 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - De Eindhovense chipfabrikant NXP leent 1 miljard euro van de Europese Investeringsbank (EIB) om zijn innovatie met halfgeleiders te versnellen. De financiering is specifiek bedoeld voor de ontwikkeling van chips voor bijvoorbeeld de autosector en de industrie op NXP-locaties in Nederland, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Roemenië.
12 uur geleden