Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Knot: markten onderschatten kans op verdere renteverhoging ECB

Knot: markten onderschatten kans op verdere renteverhoging ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers die erop gokken dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente volgende week niet verder zal verhogen, onderschatten mogelijk de kans dat dit wel gebeurt. Dat zei Klaas Knot, de baas van De Nederlandsche Bank (DNB) en ECB-bestuurslid, in een interview met persbureau Bloomberg.

Hoewel de vertraging van de economie van de eurozone de vraag zeker zal temperen, zullen de nieuwe inflatievoorspellingen niet veel verschillen van de eerdere schattingen, aldus Knot. In juli verhoogde de ECB de rente opnieuw met een kwart procentpunt tot 3,75 procent om de inflatie te bestrijden. In augustus was er geen rentevergadering van de ECB.

De ECB heeft de rente al negen keer op rij verhoogd. Een tiende verhoging is volgens Knot echter geen uitgemaakte zaak. Het besluit van de bestuurders tijdens de vergadering op 14 september zal volgens hem "kantje boord" zijn.

Inflatiedoelstelling

De centralebankier is zelf van mening dat het behalen van de inflatiedoelstelling van 2 procent eind 2025 "het absolute minimum is" dat de ECB moet realiseren. "Ik zou me er duidelijk ongemakkelijk bij voelen wanneer die deadline nog verder zou verschuiven. En ik zou het niet zo erg vinden als de deadline een beetje naar voren schoof", aldus Knot. Hij waarschuwde tegelijkertijd voor "te veel pessimisme" over de economie. "We hebben het hier over zwakte en niet over een regelrechte recessie."

Sinds de zomervakantie hebben veel bazen van de nationale centrale banken in de eurozone gesproken over de ECB-vergadering in september. De centralebankpresidenten van Duitsland, België, Oostenrijk en Letland hebben al hun steun laten doorschemeren voor een nieuwe renteverhoging van een kwart procentpunt. Wel gaven ze aan dat het mogelijk voorlopig de laatste rentestap zou zijn. Hun collega's uit Italië en Portugal wezen daarentegen op de economische risico's van verdere renteverhogingen.

De Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gaf woensdag in een tv-interview aan dat de rente bijna een piek heeft bereikt. Hij wilde echter niet zeggen of dit betekent dat de ECB de rente volgende week moet verhogen of ongewijzigd laten. ECB-president Christine Lagarde heeft tot nu toe benadrukt dat de inflatie nog altijd te hoog is en dat de centrale bank vastbesloten is om die terug te dringen tot het gewenste niveau. Of de rente bij de volgende vergadering verder zal worden verhoogd, hangt volgens haar af van de dan beschikbare economische cijfers.

Meer uit Financieel

Aanbiedingenwebsite koopjedeal.nl stopt ermee na boete van ACM

DEN HAAG (ANP) - Aanbiedingenwebsite koopjedeal.nl kondigt aan ermee te stoppen. Dat schrijft de site, ruim een week nadat bekend is geworden dat het bedrijf achter koopjedeal.nl een boete moet betalen vanwege nepkortingen.

43 minuten geleden
Nabestaanden vliegtuigcrashes willen miljardenboete Boeing

WASHINGTON (ANP/RTR) - Familieleden van de slachtoffers van twee grote Boeing 737 MAX-crashes hebben de Amerikaanse justitie gevraagd een boete van maximaal bijna 25 miljard dollar te eisen tegen de vliegtuigbouwer. Volgens een advocaat van de nabestaanden zou die straf "juridisch gerechtvaardigd en duidelijk passend" zijn. Hij spreekt in een brief aan justitie van "de dodelijkste bedrijfsmisdaad in de geschiedenis van de Verenigde Staten".

1 uur geleden
Europese Commissie wil maatregelen voor Nederlandse arbeidsmarkt

BRUSSEL (ANP) - Het is hard nodig dat de Nederlandse overheid ingrijpt op de arbeidsmarkt, vindt de Europese Commissie. Zo moet flexwerk minder aantrekkelijk worden, staat bij een reeks aanbevelingen die de dagelijkse EU-leiding heeft voor Nederland. Ook zou ons land meer moeten doen om extra mensen aan het werk te krijgen om zo personeelstekorten op te lossen.

2 uur geleden
Oekraïne gaat invoerrechten betalen voor export eieren naar EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat invoerrechten heffen op eieren uit Oekraïne. Het land exporteert er meer naar de EU dan voorheen, en de unie wil de eigen boeren beschermen tegen de Oekraïense concurrentie.

2 uur geleden
Moederbedrijf Thuisbezorgd wint op beurs na deal met Amazon

AMSTERDAM (ANP) - Thuisbezorgd-moederbedrijf Just Eat Takeaway was woensdag een van de grotere winnaars op de Amsterdamse beurs. Het maaltijdbestelbedrijf gaat in samenwerking met webwinkelconcern Amazon leden van Amazon Prime in Duitsland, Oostenrijk en Spanje gratis maaltijdbezorgingen aanbieden. Daarop werd door beleggers positief gereageerd. Met een plus van 1,5 procent was Just Eat Takeaway de grootste stijger bij de middelgrote fondsen op het Damrak.

3 uur geleden
Amazon steekt 8,8 miljard euro in clouddiensten in Duitsland

FRANKFURT (ANP/BELGA) - Amazon wil de komende jaren miljarden euro's extra investeren in Duitsland, meldt het Amerikaanse webwinkelconcern. Zo wil Amazon 8,8 miljard dollar uittrekken om zijn infrastructuur voor clouddiensten in dat land uit te breiden.

4 uur geleden
Italiaanse regering belooft verantwoordelijke overheidsfinanciën

ROME (ANP) - De Italiaanse regering is zich ervan bewust dat een "verantwoordelijke aanpak" van de overheidsfinanciën noodzakelijk is. Dat zei de Italiaanse minister Carlo Giorgetti tegen journalisten in Rome. Hij reageerde op het nieuws dat de Europese Commissie het Zuid-Europese land onder financieel toezicht wil stellen omdat het begrotingstekort en de staatsschuld te hoog zijn.

5 uur geleden