Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Knot blijft waarschuwen voor gevaren deregulering bankensector

Knot blijft waarschuwen voor gevaren deregulering bankensector

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, blijft waarschuwen voor de gevaren van deregulering van de financiële sector. Volgens Knot, die tevens voorzitter is van de internationale toezichthouder Financial Stability Board (FSB), zijn de regels voor banken er juist om financiële stabiliteit te waarborgen. Wel gaf hij in een interview met persbureau Bloomberg aan "sympathie" te hebben voor een "vereenvoudiging" van sommige regels, zoals eerder voorgesteld door de centralebankpresidenten van Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje.

Knot waarschuwde in oktober vorig jaar al dat deregulering van de bankensector een slecht idee is. Volgens hem kunnen economieën in een vrije val belanden als wereldleiders groei belangrijker gaan vinden dan het beschermen van het financiële systeem. In zijn laatste brief aan de financiële leiders van de G20, die deze week in Zuid-Afrika bijeenkomen, is Knot echter iets gematigder. Maar zijn gevoel van ongerustheid is niet verdwenen. "Ik denk dat de woorden die ik in de brief van oktober gebruikte, nog steeds relevant zijn."

Knot denkt wel dat er gebieden zijn in het toezichtregime waar veel capaciteit, zowel bij financiële instellingen als bij toezichthouders, wordt besteed aan kleine details die niet echt belangrijk zijn voor het beoordelen van de veiligheid van een financiële instelling. Van een "goede vereenvoudiging" van de regels zou volgens hem sprake zijn wanneer die de administratieve lasten voor banken zou verminderen zonder de financiële stabiliteit aan te tasten. Knot ziet wel een "duidelijk risico" dat wat begon als een vereenvoudiging uiteindelijk kan leiden tot deregulering. "Als dat gebeurt dan is er uiteraard sprake van een schending van enkele van de wereldwijde toezichtnormen die we eerder hebben afgesproken."

De Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau waarschuwde afgelopen weekeinde al dat de maatregelen die de Amerikaanse president Donald Trump neemt om de financiële sector te dereguleren "gevaarlijk" zijn. Villeroy en zijn collega's uit Duitsland, Italië en Spanje hebben Brussel wel gevraagd om de overvloed aan regels te vereenvoudigen waarmee banken te maken hebben. Zo zou moeten worden gekeken naar regels die "onnodig complex" zijn en voor concurrentieverstoring zorgen, en die geen gevolgen hebben voor het behoud van de financiële stabiliteit.

Meer uit Financieel

Google kondigt grootste Android-update in jaren aan

MOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google heeft dinsdag de grootste update van zijn besturingssysteem Android in jaren aangekondigd. Android is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld en zit bijvoorbeeld in smartphones van Samsung, Oppo, Xiaomi en de eigen Pixel-smartphones.

1 uur geleden
Knot: onafhankelijkheid centrale banken eurozone niet onder druk

AMSTERDAM (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich geen zorgen over de onafhankelijkheid van centrale banken in de eurozone. "In het eurogebied voelen we ons helemaal niet onder druk staan, want ik denk dat we van alle centrale banken wereldwijd waarschijnlijk de sterkste wettelijke onafhankelijkheid hebben die mogelijk is", zei hij dinsdag tijdens een bijeenkomst van de Foreign Bankers' Association (FBA) in Amsterdam.

2 uur geleden
AEX eindigt hoger, laadpalenmaker Alfen fors onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam sloot dinsdag opnieuw hoger. Beleggers waren wel terughoudender geworden, na de opluchting maandag over de afspraken tussen de Verenigde Staten en China om de importheffingen op elkaars goederen flink te verlagen. Laadpalenmaker Alfen ging fors onderuit bij de kleinere fondsen op het Damrak na tegenvallende resultaten en vooruitzichten. Het bedrijf raakte meer dan een kwart van zijn beurswaarde kwijt.

4 uur geleden
Microsoft schrapt duizenden banen, vooral in managementlagen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Softwareconcern Microsoft gaat duizenden banen schrappen, met name in de hogere managementlagen. Volgens een woordvoerder gaat het om minder dan 3 procent van het totale personeelsbestand. Microsoft had eind juni wereldwijd 228.000 medewerkers in dienst.

4 uur geleden
Minister VS: EU heeft mogelijk een 'collectief actieprobleem'

RIYADH (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent stelt dat de Europese Unie mogelijk een "collectief actieprobleem" heeft en dat lidstaten niet op één lijn zitten om deals te sluiten. Dat belemmert de handelsbesprekingen die het landenblok voert met de Verenigde Staten. Dit zei Bessent dinsdag.

4 uur geleden
Eurocommissaris: Russische economie slechter dan Russen zeggen

BRUSSEL (ANP) - De Russische economie staat er veel slechter voor dan de Russen zelf zeggen, aldus Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie). Onderzoek van het Stockholm Institute of Transition Economics, dat dinsdag is besproken op een vergadering van de EU-ministers van Financiën, wijst dat uit. "Hun analyse benadrukt de onbetrouwbaarheid van Russische statistieken. De Russische economie presteert niet zo goed als de officiële statistieken suggereren", zei Dombrovskis na afloop.

5 uur geleden
Shell: nieuwe klimaataanklacht versnelt energietransitie niet

DEN HAAG (ANP) - Een nieuwe klimaatrechtszaak van Milieudefensie tegen Shell zal de energietransitie niet versnellen, reageert het energieconcern op de aankondiging van de zaak door de milieuorganisatie. "We hebben een brief ontvangen van Milieudefensie, die we op dit moment zorgvuldig bestuderen. Er is (nog) geen rechtszaak aangespannen", laat een woordvoerder weten.

5 uur geleden