
Knops: regie Rijk nodig voor effectieve aanpak mestproblemen
DEN HAAG (ANP) - De rijksoverheid moet provincies en andere betrokkenen gaan aansturen om een effectieve en collectieve aanpak van de mestverwerking mogelijk te maken. Dat schrijft 'mestverkenner' en voormalig staatssecretaris Raymond Knops in een rapport dat hij op verzoek van landbouwminister Femke Wiersma (BBB) opstelde. Daarbij is het volgens Knops belangrijk dat meerdere technische innovaties worden gebruikt en er geen mogelijke oplossingen worden uitgesloten.
Vorig jaar maakte de Europese Unie een einde aan de Nederlandse uitzonderingspositie voor Europese mestregels. Dat betekent concreet dat boeren minder mest over hun land mogen uitrijden dan voorheen, waardoor veel boeren met een mestoverschot zitten.
In het rapport schrijft Knops dat de aanpak van de problemen nu nog te vrijblijvend is en dat provincies niet allemaal hetzelfde doen. Het Rijk kan ervoor zorgen dat de maatregelen beter op elkaar worden afgestemd, aldus het voormalige CDA-Kamerlid. Het is volgens hem belangrijk dat de rijksoverheid nog voor juli inventariseert wat de mogelijkheden zijn om de verwerking van mest uit te breiden.
Mestvergisting
Het nieuwe mestbeleid moet op 1 juli klaar zijn. Daarom doet Knops meerdere aanbevelingen voor het proces tot die tijd. Hij adviseert vooral de samenwerking te intensiveren en de nodige middelen voor de uitvoering van het beleid te bepalen.
Een belangrijke oplossing is volgens het rapport mestvergisting. Bij dit proces wordt mest verwerkt tot groen gas, dat onder meer voor het verwarmen van huizen gebruikt kan worden. Knops schrijft dat daarmee ook de stikstofuitstoot van mest kan worden verminderd. "Omdat dergelijke win-winsituaties in het landbouwsysteem schaars zijn is er des te meer reden om in te zetten op het versneld vergroten van de capaciteit voor mestverwerking."
Minister Wiersma reageerde op X hoopvol op het rapport. Zij ziet ook kansen in mestvergisting. "Ik pak dit graag samen met andere bevoegde gezagen en de sector verder op."
Meer uit Politiek
HILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden moeten amendementen laten nakijken op de gevolgen en de uitvoerbaarheid, stelt de Raad van State in een advies. Nu worden de voorstellen voor een wetswijziging vaak snel gemaakt en ingediend tijdens debatten, wat volgens de raad ten koste kan gaan van de kwaliteit.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - "De grootsheid van paus Franciscus schuilde in zijn eenvoud en medemenselijkheid", schrijft minister-president Dick Schoof op X na de uitvaart van de paus. "Die levensinstelling was ook vandaag bij zijn uitvaart duidelijk te zien en te horen."
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt geen geld uit om de stijging van de prijskaartjes bij de NS volgend jaar te dempen. Dat heeft ov-staatssecretaris Chris Jansen gemeld aan de Tweede Kamer. Mogelijk worden ritten op rustige trajecten geschrapt.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma trekt 2,2 miljard euro uit voor een startpakket aan stikstofmaatregelen. Het kabinet begint met een regionale aanpak rondom natuurgebieden de Veluwe en De Peel.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht niet snel een vredesdeal tussen Oekraïne en Rusland waar de VS op aandringen. "Ik voorzie niet op heel korte termijn een uitkomst", zei hij vrijdag. President Donald Trump dreigt zich terug te trekken uit de onderhandelingen als er niet snel een akkoord komt.
5 dagen geleden