Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KNMI presenteert klimaatrapport

KNMI presenteert klimaatrapport

DE BILT (ANP) - Het KNMI presenteert maandag het Klimaatsignaal'21. In de publicatie gaat het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut in op de vraag in welke mate het klimaat in Nederland verandert.

Het onderzoeksrapport is gebaseerd op dat van het VN-Klimaatpanel IPCC van afgelopen augustus. Daarin werd gewaarschuwd dat het klimaat steeds sneller verandert. Ook stelden de wetenschappers in het rapport dat onomstotelijk is bewezen dat klimaatverandering door toedoen van de mens komt.

In het Klimaatsignaal heeft het KNMI de kennis van het IPCC aangevuld met eigen waarnemingen en onderzoek. Het rapport gaat in op thema's als zeespiegelstijging, extreme neerslag en droogte.

Eind deze maand begint in het Schotse Glasgow de klimaattop COP26. Premier Mark Rutte en leiders uit andere landen komen daar bijeen om oplossingen voor de klimaatcrisis te bespreken.

Meer uit Binnenland

Halsema sluit woning in Amsterdam-West na grote drugsvondst

AMSTERDAM (ANP) - Een woning aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam-West is op last van burgemeester Femke Halsema gesloten voor drie maanden. In het pand werd een "handelshoeveelheid" drugs gevonden, meldt de gemeente. Het ging om een groot aantal blokken cocaïne en pillen. Ook werd een geldtelmachine aangetroffen.

20 minuten geleden
Minister Weerwind nog steeds naar Suriname bij slavernijexcuses

DEN HAAG (ANP) - Het is nog steeds het plan dat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in Suriname is op 19 december, wanneer het kabinet volgens bronnen excuses aanbiedt voor het slavernijverleden. Zowel Mark Rutte als Weerwind bevestigen dat het dan geplande werkbezoek nog steeds doorgaat. In Suriname klinkt kritiek op het nog niet officieel bevestigde bericht dat Weerwind in het land excuses gaat aanbieden, gezien de minister zelf nazaat is van tot slaaf gemaakten.

24 minuten geleden
Rutte over 19 december: stilstaan bij slavernij vóór herdenkingsjaar

DEN HAAG (ANP) - 19 december is niet een willekeurig gekozen moment waarop het kabinet iets "betekenisvols" wil doen om stil te staan bij het slavernijverleden. Het kabinet reageert, naar verwachting met excuses, op de aanbevelingen van een dialooggroep die zich over de kwestie boog. "Het lijkt ons goed om dat te doen vóórdat het herdenkingsjaar aanvang neemt. Vandaar deze datum", zei premier Mark Rutte vrijdag op zijn persconferentie na de ministerraad.

57 minuten geleden
Overijssel neemt stikstofmaatregelen om boeren te helpen

ZWOLLE (ANP) - Landbouwgrond in handen van de provincie Overijssel mag de komende tijd niet bemest worden, kondigt de provincie Overijssel vrijdag aan. Dat moet de stikstofuitstoot in 2023 verminderen. De stikstofruimte die hiermee ontstaat, wordt ingezet om niet te hoeven ingrijpen bij boeren die nog geen natuurvergunning hebben.

59 minuten geleden
Borsele: bewoners goed informeren bij komst kerncentrales

BORSELE (ANP) - Als het kabinet definitief ervoor kiest om in het dorp Borssele (Zeeland) twee nieuwe kerncentrales te bouwen, dan moeten inwoners zo goed mogelijk op de hoogte worden gehouden welke gevolgen dat voor ze heeft, zegt burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele. Vrijdag werd bekend dat het kabinet de voorkeur geeft aan Borssele voor de komst van de nieuwe kerncentrales.

1 uur geleden
Veel last van lawaai F-35's, maar gedoogd om veiligheid Nederland

VENRAY (ANP) - Bewoners rond vliegbasis De Peel hebben tijdens een testdag op 18 oktober last gehad van het kabaal van overvliegende F-35 straaljagers. Desondanks lieten veel van hen weten het belangrijk te vinden dat Nederland een sterke defensie heeft, nodig om Nederland te beschermen. Dat is de uitkomst van een vrijdag gepubliceerd belevingsonderzoek na vluchten door F-35's vanaf de voormalige luchtmachtbasis.

1 uur geleden
Amsterdam komt met subsidie voor activiteiten slavernijverleden

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam stelt volgend jaar 400.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners en organisaties die een activiteit willen organiseren rond de afschaffing van de slavernij. In 2023 wordt herdacht dat het 150 jaar geleden is dat de slavernij in Suriname en het Caribisch gebied werd afgeschaft.

1 uur geleden