'Kloppend hart' in Scheldekwartier stap dichterbij

De Internetbode 22 juli 2019 - 11:53
VLISSINGEN - De plannen voor een hotel en restaurant in de Timmerfabriek zijn een stap dichterbij. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen wil, ondanks een aantal bezwaren van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en monumentencommissie, meewerken aan de aanvraag voor een omgevingsvergunning van een ondernemerscollectief rondom de Domburgse hotelier Peter Bommeljé.
'Kloppend hart' in Scheldekwartier stap dichterbij

Zij zijn sinds vorig jaar bezig met de aanvraag, die de nodige voeten in aarde bleek te hebben. “We hebben veel gesprekken gevoerd”, zegt wethouder John de Jonge van de gemeente Vlissingen. Hij liegt niet. In een raadsinformatiebrief staat dat er vijf keer is gesproken met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en zestien maal met de monumentencommissie.

Transparantie

Eens zijn de partijen het niet geworden. Beide organisaties hebben een negatief advies gegeven over de plannen. Zij wilden in de eerste plaats dat de transparantie van het gebouw behouden blijft. “Maar als je er een hotel in wilt realiseren is dat moeilijk”, zegt De Jonge. “Toen het nog een timmerfabriek was, kon je er ook niet helemaal doorheen kijken.”

Kozijnen

Een ander bezwaar ging over de kozijnen. De ondernemers willen dat de ramen open en dicht kunnen en zorgen dat alles goed is geïsoleerd. Ze moeten daarvoor de kozijnen vervangen. De rijksdienst en monumentencommissie willen dat niet. Ook na een tegemoetkoming van de ondernemers bleven de deskundigen negatief.

Het college heeft de adviezen naast zich neergelegd. “De historische uitstraling van het monument gaat door de aanpassingen niet verloren. Bij de Zware Plaatwerkerij was eenzelfde probleem en ook dat is opgelost”, zegt De Jonge.

Origineel

Een groot deel van de ramen is overigens niet origineel, maar geplaatst tijdens de grootschalige restauratie van de fabriek in 2007. Als er originele ramen worden vervangen, willen de ondernemers deze op een andere plek in het gebouw terug laten komen. “We hebben heel goed naar de bezwaren geluisterd, maar toch besloten mee te werken aan de vergunning”, zegt De Jonge. “We vinden de concessies verantwoord.”

Essentieel

Volgens de wethouder is dit een gouden kans voor de Timmerfabriek en het Scheldekwartier. “We zijn heel blij met de tijdelijke exploitatie, maar we kunnen het niet om niet blijven verhuren. Dat is niet duurzaam. Altijd hebben we gezegd dat we duurzame exploitatie essentieel vinden.”

Het plan van Bommeljé en consorten is het zesde dat is ingediend sinds de restauratie in 2007. Alle eerdere plannen ketsten af op de eisen die het gebouw en zijn status stelt. “Dit plan is heel kansrijk. Zoveel alternatieven zijn er niet meer.” Volgens het college zou een nieuwe afwijzing zelfs twijfels zaaien over de herbestembaarheid en daarmee slecht zijn voor behoud van het monument.

Inzage

Het besluit van het college ligt zes weken ter inzage. Op zijn vroegst kunnen de ondernemers in het najaar beginnen met de bouw van het luxe hotel, het restaurant op de begane grond en het grote buitenterras. De gemeente hoopt dat de Timmerfabriek het kloppend hart wordt van nieuwbouwwijk Scheldekwartier.[l]

Reacties (0)

Om te reageren moet je eerst even inloggen.