Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kloppend hart' in Scheldekwartier stap dichterbij

'Kloppend hart' in Scheldekwartier stap dichterbij

VLISSINGEN - De plannen voor een hotel en restaurant in de Timmerfabriek zijn een stap dichterbij. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen wil, ondanks een aantal bezwaren van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en monumentencommissie, meewerken aan de aanvraag voor een omgevingsvergunning van een ondernemerscollectief rondom de Domburgse hotelier Peter Bommeljé.

Zij zijn sinds vorig jaar bezig met de aanvraag, die de nodige voeten in aarde bleek te hebben. “We hebben veel gesprekken gevoerd”, zegt wethouder John de Jonge van de gemeente Vlissingen. Hij liegt niet. In een raadsinformatiebrief staat dat er vijf keer is gesproken met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en zestien maal met de monumentencommissie.

Transparantie

Eens zijn de partijen het niet geworden. Beide organisaties hebben een negatief advies gegeven over de plannen. Zij wilden in de eerste plaats dat de transparantie van het gebouw behouden blijft. “Maar als je er een hotel in wilt realiseren is dat moeilijk”, zegt De Jonge. “Toen het nog een timmerfabriek was, kon je er ook niet helemaal doorheen kijken.”

Kozijnen

Een ander bezwaar ging over de kozijnen. De ondernemers willen dat de ramen open en dicht kunnen en zorgen dat alles goed is geïsoleerd. Ze moeten daarvoor de kozijnen vervangen. De rijksdienst en monumentencommissie willen dat niet. Ook na een tegemoetkoming van de ondernemers bleven de deskundigen negatief.

Het college heeft de adviezen naast zich neergelegd. “De historische uitstraling van het monument gaat door de aanpassingen niet verloren. Bij de Zware Plaatwerkerij was eenzelfde probleem en ook dat is opgelost”, zegt De Jonge.

Origineel

Een groot deel van de ramen is overigens niet origineel, maar geplaatst tijdens de grootschalige restauratie van de fabriek in 2007. Als er originele ramen worden vervangen, willen de ondernemers deze op een andere plek in het gebouw terug laten komen. “We hebben heel goed naar de bezwaren geluisterd, maar toch besloten mee te werken aan de vergunning”, zegt De Jonge. “We vinden de concessies verantwoord.”

Essentieel

Volgens de wethouder is dit een gouden kans voor de Timmerfabriek en het Scheldekwartier. “We zijn heel blij met de tijdelijke exploitatie, maar we kunnen het niet om niet blijven verhuren. Dat is niet duurzaam. Altijd hebben we gezegd dat we duurzame exploitatie essentieel vinden.”

Het plan van Bommeljé en consorten is het zesde dat is ingediend sinds de restauratie in 2007. Alle eerdere plannen ketsten af op de eisen die het gebouw en zijn status stelt. “Dit plan is heel kansrijk. Zoveel alternatieven zijn er niet meer.” Volgens het college zou een nieuwe afwijzing zelfs twijfels zaaien over de herbestembaarheid en daarmee slecht zijn voor behoud van het monument.

Inzage

Het besluit van het college ligt zes weken ter inzage. Op zijn vroegst kunnen de ondernemers in het najaar beginnen met de bouw van het luxe hotel, het restaurant op de begane grond en het grote buitenterras. De gemeente hoopt dat de Timmerfabriek het kloppend hart wordt van nieuwbouwwijk Scheldekwartier.[l]

Meer uit Vlissingen

MarnixMarkt bij de Marnixkerk

WEST-SOUBURG - Op het terrein van de Marnixkerk in West-Souburg wordt zaterdag 20 april van 9.30 tot 15 uur de MarnixMarkt gehouden. De markt wordt dit jaar gehouden volgens een nieuw concept met activiteiten voor jong en oud. Zo kunnen er zelf t-shirts gemaakt worden die bedrukt kunnen worden en worden er filmpjes gemaakt met behulp van een green screen studio.

13 uur geleden
'Breng veiligheidsrisico's van Evolution Terminals beter in beeld'

VLISSINGEN-OOST - De Commissie voor de milieueffectrapportage wil dat er nog eens beter wordt gekeken naar de milieugevolgen die de bouw van Evolution Terminals in Vlissingen-Oost met zich meebrengt. Evolution Terminals wil een tankterminal realiseren voor de overslag van ammoniak, methanol en biobrandstoffen. De terminal moet een opslagcapaciteit van 850.000 kubieke meter krijgen.

18 uur geleden
Wilfried Boonman (VVD) geïnstalleerd als nieuwe wethouder

VLISSINGEN - Aan het begin van de gemeenteraadsvergadering is vanavond Wilfried Boonman geïnstalleerd als wethouder. Boonman was tot voor kort raadslid in de gemeente Middelburg. Hij volgt Sal Cracau op die in februari zijn functie neerlegde wegens gezondheidsproblemen en een motie van wantrouwen die hij weliswaar ternauwernood overleefde.

1 dag geleden
Blues Stuff en Busted Feet vanavond in de Piek

VLISSINGEN - De Zeeuwse band Blues Stuff is opgericht in 2014 en bestaat uit een viertal doorgewinterde muzikanten met een sterke voorliefde voor de stevige blues. Ze spelen vrijdag 19 april in de Piek in de Hellebardierstraat.

1 dag geleden
Provincie investeert in erfgoed, mobiliteit, wonen, milieu, sport en leefbaarheid

MIDDELBURG - De Provincie Zeeland investeert de komende jaren onder meer in erfgoed, mobiliteit, leefbaarheid, milieu en in de verdere ontwikkeling van het North Sea Port-district. Dat staat in de voorjaarsnota die Gedeputeerde Staten donderdag 18 april naar Provinciale Staten stuurden.

1 dag geleden
Hartstichting en KNVB maken voetbalvelden hartveilig

VLISSINGEN - Iedere dag krijgen 47 mensen een hartstilstand. Het is van levensbelang dat er binnen 6 minuten gereanimeerd wordt. Ook op en rondom voetbalvelden komt het voor dat iemand een hartstilstand krijgt. Daarom gaan de Hartstichting en de KNVB, samen met de Nederlandse Reanimatie Raad, zoveel mogelijk amateurvoetbalclubs helpen hun vereniging hartveilig te maken.    

1 dag geleden
Overleden persoon gevonden in woning Westerzicht

VLISSINGEN - De politie heeft het onderzoek in een woning in Westerzicht in Vlissinen afgerond. In de woning werd een overleden persoon aangetroffen.

1 dag geleden