Klokkenluider Liboraffaire krijgt beloning van bijna 200 miljoen
WASHINGTON (ANP/RTR) - Een klokkenluider die belangrijke informatie heeft verstrekt over de Liboraffaire heeft van Amerikaanse toezichthouders een beloning gekregen van bijna 200 miljoen dollar, omgerekend bijna 172 miljoen euro. Volgens de zogeheten Commodity Futures Trading Commission (CFTC) gaat het om de hoogste beloning ooit voor iemand die een tip gaf aan de autoriteiten over ongeoorloofd handelen van banken.
Wie het bedrag precies opstrijkt, is niet naar buiten gebracht. Naar verluidt gaat het om een voormalige medewerker van Deutsche Bank. Dat de beloning zo hoog is heeft ermee te maken dat er in verband met het schandaal ook torenhoge boetes zijn uitgedeeld aan meerdere banken.
De misstanden met het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor kwamen jaren terug aan het licht. Handelaren van grote internationale banken bleken ongeoorloofde afspraken te hebben gemaakt om het tarief in hun voordeel te manipuleren. Ook de Rabobank was betrokken bij het gesjoemel met de Liborrente. De bank kreeg hiervoor in 2013 een boete van 774 miljoen euro van Amerikaanse en Europese toezichthouders.
Meer uit Financieel
SCHIPHOL (ANP) - Technici van Transavia hebben hun geplande werkonderbrekingen voor vrijdag opgeschort omdat er een voorlopig akkoord is met de luchtvaartmaatschappij over een nieuwe cao. Dat laat voorzitter Piet Visser van de Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart Technici (NVLT) weten. Het gunstigere eindbod kwam donderdagavond twaalf minuten voor het verstrijken van het ultimatum binnen.
45 minuten geledenWEESP (ANP) - Nederlandse vrachtwagenchauffeurs hoeven bijna 3 miljoen euro aan boetes voor het rijden in milieuzones in Londen waarschijnlijk niet te betalen. Belangenorganisatie Transport in Nood heeft daar naar eigen zeggen na onderhandelen een akkoord over gesloten met Transport for London (TfL). De transportautoriteit heeft erkend dat de bijna 3000 boetes onrechtmatig zijn opgelegd en scheldt deze voor nu kwijt, bevestigt advocaat Kevin Vierhout na berichtgeving van RTL Nieuws.
1 uur geledenGENÈVE (ANP/AFP) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door de haperende economie van dat land. In de eerste helft van het gebroken boekjaar daalde de nettowinst van het concern daardoor met 20 procent. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Chemicaliëndistributeur IMCD en roestvrijstaalproducent Aperam behoorden vrijdag tot de sterkste stijgers op de Amsterdamse beurs. AEX-fonds IMCD zag de omzet stijgen in de eerste negen maanden van het jaar. Topman Valerie Diele-Braun sprak van solide resultaten, ondanks de uitdagende wereldwijde economische situatie. Het aandeel klom bijna 6 procent. MidKap-fonds Aperam boekte meer nettowinst in het derde kwartaal en rekent op een verdere verbetering van de winstgevendheid in het huidige kwartaal. Het aandeel won ook bijna 6 procent.
2 uur geledenTOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Sony heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt dankzij sterke resultaten van zijn muziek- en gamedivisies. Vooral muziekstreaming blijft een geldmachine voor het Japanse entertainmentconcern, dat met zijn muziektak achter topartiesten zit als Beyoncé en Lil Nas X.
2 uur geledenDEURNE (ANP) - Oprichter en oud-topman Peter Bijvelds, ING en hotelketen Van der Valk zijn bereid meer te investeren in Ebusco om de noodlijdende bussenfabrikant te redden van de ondergang. Dat meldt het beursgenoteerde bedrijf bij de aankondiging van de daadwerkelijke uitgifteperiode volgende week, een reddingsactie waar aandeelhouders al eerder mee hadden ingestemd. Ebusco heeft al 35 procent van de benodigde 36 miljoen euro aan financiering gevonden.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst vrijdag af op een licht hoger begin. Beleggers verwerken nog het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank verlaagde donderdag na sluiting van de Europese beurshandel de rente met een kwart procentpunt. Met lagere leenkosten wil de Fed de economie stimuleren. Fed-voorzitter Jerome Powell zei verder dat de Amerikaanse economie sterk blijft en dat de Fed per vergadering zal bekijken of de rente verder omlaag kan. Powell verklaarde daarnaast dat de winst van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen geen impact heeft op het beleid van de centrale bank op de korte termijn.
3 uur geleden