Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kloetinge staat stil bij geboortedag Gerard Menken

Kloetinge staat stil bij geboortedag Gerard Menken

KLOETINGE - Kloetinge viert in augustus en september dat kunstenaar en musicus Gerard Menken honderd jaar geleden is geboren. Hij leefde de laatste 35 jaar van zijn leven in Kloetinge.

Gerard Menken kwam honderd jaar geleden ter wereld in Scherpenzeel. Hij woonde en werkte in Kampen, Genderen, Nederhemert, Zaltbommel, Nijmegen en de laatste decennia in Kloetinge. Hij werd opgeleid tot musicus. Menken werkte als docent muziek op het Goese Lyceum en het Scheldemond College in Vlissingen. Ook was hij jaren organist van de Sint Maartenskerk in Zaltbommel en dirigent van een aantal orkesten.

Details

Hij begon pas op latere leeftijd, na zijn pensionering, te werken als kunstschilder. Hij was autodidact en liet zich vooral inspireren door de Franse schilderkunst in de 20e eeuw. Zijn werk kenmerkt zich door krachtige lijnen en heldere, zonnige kleuren. Het is figuratief, zonder al te veel aandacht voor details. Menken werkte onder meer met olie- en waterverf, krijt, gouache, houtskool en pen.

Museum

In Historisch Museum De Bevelanden is tot en met 22 september een expositie te zien van Menken. Het gaat om schilderijen met een Zeeuws thema. Van 12 augustus tot en met 28 september zijn zijn stillevens te bewonderen in Kunstuitleen De Bevelanden in Goes. Tussen 2 en 7 september is er bovendien een overzichtstentoonstelling in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes.

Koperensemble

Kloetinge schenkt veel aandacht aan de honderdste geboortedag van Menken. Initiatiefnemers van het programma zijn echtgenote Hennie Menken en oud-leerling Henk Kramer, die actief is bij Brassband Excelsior. Het programma wordt 31 augustus geopend door Marguerite Lincklaen Arriens, dochter van de voormalige ambachtsvrouwe van Kloetinge. De muzikale omlijsting komt van het koperensemble van Brassband Excelsior. Op 15 september is in de Geerteskerk een concert van bandoneonist Carel Kraayenhof en Pablo Dobal met het het programma ‘Dwaze tijd’. Kaarten daarvoor kunnen worden gereserveerd via de website www.concertbijdeburen.nl.

Musica Cordis

Een week later vinden er op verschillende locaties aan het Geertesplein en het Marktveld in Kloetinge concerten plaats in het kader van Concert bij de Buren. Weer een week daarna verzorgen Brassband Excelsior en het koor Musica Cordis een slotoptreden in de Geerteskerk. Er gaat dan een stuk in première dat is geschreven door Albert-John Vervorst. Hij heeft elementen uit het werk van Menken gebruikt. Kinderen van de Kloetingseschool exposeren tegelijkertijd hun schilderijen, die ze hebben gemaakt op basis van het werk van Menken.

Het programma is te vinden op www.gerardmenkenfestival.org. 

Meer uit Beveland

Goederenoverslag North Sea Port stabiel in eerste jaarhelft

VLISSINGEN-OOST - De bedrijven in North Sea Port boekten in de eerste helft van 2024 een goederenoverslag via zeevaart van 33,4 miljoen ton. 'Dit is evenveel als in dezelfde periode in 2023', laat de Nederland-Belgische havenorganisatie weten. 'De overslag via de binnenvaart nam toe.'

42 minuten geleden
Weekendweerbericht: '(Onweers)buien verdrijven warmte'

GOES - Dit weekeinde staat in het teken van een weersverandering. 'Het weekend begint volop zomers met veel ruimte voor de zon, bij maxima die zaterdag uitkomen tussen 27 graden in de kustgebieden tot maar liefst 33 graden in het zuidoosten', meldt weerbureau Weeronline vrijdag. 'In de avond neemt de kans op enkele buien toe en in de nacht naar zondag kunnen op meerdere plekken (onweers)buien vallen. Zondag valt de temperatuur een stuk lager uit, met 20 tot 25 graden. Daarbij is het licht wisselvallig met enkele buien die over het land trekken. De meeste lijken in het oosten te vallen.'

4 uur geleden
Getuigen gezocht van mishandelingen in binnenstad Goes

GOES - De politie doet onderzoek naar twee mishandelingen zondagnacht 30 juni in het centrum van Goes. De mishandelingen vonden kort na elkaar plaats en de politie vermoedt dat het om dezelfde dader(s) gaat. De politie vraagt getuigen zich te melden. 

5 uur geleden
Borselse ontwerpwedstrijd voor nieuwe waarderingsprijs

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele is op zoek naar kunstenaars die een nieuwe waarderingsprijs willen ontwerpen. 

6 uur geleden
Brasserie Westerkade opent deuren in Goes: 'We willen iedereen totaalplaatje bieden'

GOES - Goes is een restaurant rijker. Brasserie Westerkade opende 28 juni zijn deuren voor de gasten van het naastgelegen, hotel Waterstate, maar ook voor toeristen en inwoners van Goes. Op 25 september volgt de officiële opening, waarbij bezoekers getrakteerd worden op een leuke openingsactie.

1 dag geleden
Halfjaarcijfers ROVZ: '254 ernstig gewonden en acht doden in Zeeuws verkeer'

GOES - In de eerste helft van 2024 zijn er in Zeeland 254 ernstig gewonden en acht dodelijke slachtoffers gevallen in het verkeer. Dat meldt het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ). 'De cijfers zijn hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Toen waren er 250 ernstige ongevallen met vijf dodelijke slachtoffers.' 

1 dag geleden
Traumahelikopter ingezet voor melding Ketelkade Goes

GOES - In Goes is woensdagavond de Rotterdamse traumahelikopter ingezet bij een medische noodsituatie in de Goese Meer. De patiënt is uiteindelijk met spoed per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

1 dag geleden