Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kloetinge staat stil bij geboortedag Gerard Menken

Kloetinge staat stil bij geboortedag Gerard Menken

KLOETINGE - Kloetinge viert in augustus en september dat kunstenaar en musicus Gerard Menken honderd jaar geleden is geboren. Hij leefde de laatste 35 jaar van zijn leven in Kloetinge.

Gerard Menken kwam honderd jaar geleden ter wereld in Scherpenzeel. Hij woonde en werkte in Kampen, Genderen, Nederhemert, Zaltbommel, Nijmegen en de laatste decennia in Kloetinge. Hij werd opgeleid tot musicus. Menken werkte als docent muziek op het Goese Lyceum en het Scheldemond College in Vlissingen. Ook was hij jaren organist van de Sint Maartenskerk in Zaltbommel en dirigent van een aantal orkesten.

Details

Hij begon pas op latere leeftijd, na zijn pensionering, te werken als kunstschilder. Hij was autodidact en liet zich vooral inspireren door de Franse schilderkunst in de 20e eeuw. Zijn werk kenmerkt zich door krachtige lijnen en heldere, zonnige kleuren. Het is figuratief, zonder al te veel aandacht voor details. Menken werkte onder meer met olie- en waterverf, krijt, gouache, houtskool en pen.

Museum

In Historisch Museum De Bevelanden is tot en met 22 september een expositie te zien van Menken. Het gaat om schilderijen met een Zeeuws thema. Van 12 augustus tot en met 28 september zijn zijn stillevens te bewonderen in Kunstuitleen De Bevelanden in Goes. Tussen 2 en 7 september is er bovendien een overzichtstentoonstelling in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes.

Koperensemble

Kloetinge schenkt veel aandacht aan de honderdste geboortedag van Menken. Initiatiefnemers van het programma zijn echtgenote Hennie Menken en oud-leerling Henk Kramer, die actief is bij Brassband Excelsior. Het programma wordt 31 augustus geopend door Marguerite Lincklaen Arriens, dochter van de voormalige ambachtsvrouwe van Kloetinge. De muzikale omlijsting komt van het koperensemble van Brassband Excelsior. Op 15 september is in de Geerteskerk een concert van bandoneonist Carel Kraayenhof en Pablo Dobal met het het programma ‘Dwaze tijd’. Kaarten daarvoor kunnen worden gereserveerd via de website www.concertbijdeburen.nl.

Musica Cordis

Een week later vinden er op verschillende locaties aan het Geertesplein en het Marktveld in Kloetinge concerten plaats in het kader van Concert bij de Buren. Weer een week daarna verzorgen Brassband Excelsior en het koor Musica Cordis een slotoptreden in de Geerteskerk. Er gaat dan een stuk in première dat is geschreven door Albert-John Vervorst. Hij heeft elementen uit het werk van Menken gebruikt. Kinderen van de Kloetingseschool exposeren tegelijkertijd hun schilderijen, die ze hebben gemaakt op basis van het werk van Menken.

Het programma is te vinden op www.gerardmenkenfestival.org. 

Meer uit Beveland

Twee aanhoudingen in onderzoek naar mishandeling in Rilland

RILLAND - De politie heeft zaterdagochtend twee verdachten aangehouden in Rilland. Ze worden er van verdacht om in de nacht van 24 op 25 maart een 42-jarige man uit Rilland te hebben mishandeld. Het slachtoffer raakte hierbij gewond.

1 uur geleden
Verkenner Rabelink adviseert coalitie van BBB, SGP, CDA en VVD

MIDDELBURG - Een coalitie van BBB, SGP, CDA en VVD, met twee gedeputeerden voor de eerste partij. Dat acht verkenner Gerard Rabelink de meest kansrijke optie voor een nieuw dagelijks provinciebestuur. Rabelink schrijft het in zijn verslag dat hij vandaag, vrijdag 31 maart, overhandigde aan Kees Hanse van de BoerBurgerBeweging. Laatstgenoemde gaat het verslag de komende dagen eerst met zijn fractie bespreken en vervolgens met alle andere partijen.

5 uur geleden
'Door die heerlijke houtgeur ben ik blijven hangen'

GOES - In een hoekje van het Ambachtscentrum ruikt het al bij de drempel heerlijk naar hout. Hier timmeren en zagen Dingeman de Feiter en Albert van Egeraat er met andere handige vrijwilligers op los. Ze hanteren daarbij ouderwetse boormachines en andere tot de verbeelding sprekende gereedschappen. Dit ambacht brengen ze graag over op kinderen.

1 dag geleden
Vrachtwagen gekanteld op bypass Deltaweg (N256) bij Zandkreeksluis

WILHELMINADORP - Op de bypass van de Deltaweg (N256) bij de Zandkreeksluis, de grens van de gemeenten Goes en Noord-Beveland, is vrijdag een vrachtwagen gekanteld. Daardoor moest de bypass in beide richtingen worden afgesloten. De hoofdrijbaan, de weg ‘rechtdoor’, bleef wel beschikbaar.Het ongeluk gebeurde rond 11.30 uur toen de tankwagen vanaf de ophaalbrug kwam en de bocht nam aan de zuidzijde van de bypass. De chauffeur van de vrachtwagen raakte gewond en is door ambulancemedewerkers behandeld. De chauffeur zat niet bekneld en hoefde volgens de politie niet naar het ziekenhuis te worden gebracht. De brandweer werd ook opgeroepen en heeft hand- en spandiensten verleend.

1 dag geleden
Weekendweerbericht: zaterdag regen, zondag zon

GOES - Het eerste weekeinde van april laat wisselend weer zien. ‘Zaterdag overheerst de bewolking en valt er geruime tijd regen, zondag is het droog en laat de zon zich zien’, meldt weerbureau Weeronline. ‘De temperatuur vertoont een dalende trend. Zondagmiddag is het 8 tot 11 graden.’

1 dag geleden
Binnenkijken bij Ambachtscentrum Goes: Romy en Dennis zijn creatieve duizendpoten

GOES - In het Ambachtscentrum in Goes staat het atelier van illustratoren Romy Sterkman en Dennis Menheere vol met hun handwerk. Romy, die ook styliste en hoedenontwerpster is, verkoopt er ook vintage kleding.

1 dag geleden
Busje op z'n kop in sloot bij Westerscheldetunnelweg

BORSSELE - Langs de Westerscheldetunnelweg (N62) bij Borssele is donderdagmiddag een personenbusje op zijn kop in een ondiepe sloot beland.

2 dagen geleden