
KLM schrapte 200 vluchten door reisverbod naar VK en Zuid-Afrika
SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM heeft de afgelopen week 200 vluchten moeten schrappen als gevolg van het vliegverbod naar het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Het merendeel van de vluchten ging naar het Verenigd Koninkrijk, meldt een woordvoerder na berichtgeving in De Telegraaf.
De vluchten naar Zuid-Afrika en Zuid-Amerika vliegen zoveel mogelijk volgens schema, maar wel zonder passagiers en op de terugweg alleen met vracht. De luchtvaartmaatschappij bekijkt nu wat het doet met de vluchten van volgende week, aldus de woordvoerder.
Daarnaast ervaren passagiers van KLM "veel en grote problemen" met de door het kabinet ingestelde dubbele testverplichting. Zo moeten alle passagiers maximaal vier uur voor vertrek naar Nederland een sneltest ondergaan. Die komt bovenop de al eerder verplichtgestelde PCR-sneltest. De problemen ontstaan volgens KLM omdat "lang niet alle luchthavens ter wereld" over testfaciliteiten beschikken, schrijft topman Pieter Elbers deze week in een brief aan personeel.
Vliegverbod
Sinds afgelopen weekend geldt een vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika naar Nederland in verband met besmettelijkere varianten van het coronavirus. Vrachtvluchten zijn uitgezonderd van het verbod. Volgens KLM hebben de nieuwe maatregelen voor de luchtvaart een groot effect op KLM-klanten. Die kiezen volgens Elbers nu alternatieve routes. KLM is wat betreft aantallen weer terug op het niveau van mei 2020, aldus Elbers.
Elbers zegt ook nog de afgelopen week "intensief en zeer professioneel" te hebben gesproken met de cabinevakbonden over de aankomende extra 1000 ontslagen. KLM moet extra personeel ontslaan door de reisrestricties, waardoor het verwacht minder te vliegen.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer kan Schiphol helpen om sneller orde op zaken te stellen bij de bagageafhandeling en het verbeteren van de werkomstandigheden op het platform. Dat zei topman Ruud Sondag van de luchthaven dinsdag in gesprek met leden van de Tweede Kamer. Ook Jaap de Bie van vakbond FNV beaamde dat. De Kamerleden kunnen druk uitoefenen op ministers om regels aan te scherpen.
43 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.
55 minuten geledenPARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.
57 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieën zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.
1 uur geledenBORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van autofabriek Nedcar in Born spant een kort geding aan tegen VDL. Op die manier wil de or inzage afdwingen in financiële stukken van Nedcar-eigenaar VDL. De or wil onder meer inzage in het afkoopbedrag dat BMW aan VDL heeft overgemaakt vanwege voortijdige beëindiging van het contract. Geld dat mede bedoeld zou zijn voor een sociaal plan, nu duizenden medewerkers van Nedcar hun baan dreigen te verliezen.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - Cryptobeurs Coinbase heeft dinsdag bij de opening van de beurzen in New York bijna een vijfde van zijn beurswaarde verloren. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) heeft cryptoplatform Coinbase aangeklaagd. Dat bedrijf zou de regels voor beurshandel hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie. Het nieuws komt een dag nadat de SEC cryptodienstverlener Binance had aangeklaagd.
3 uur geleden