Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KLM mijdt Wit-Rusland na oproep premier Rutte

KLM mijdt Wit-Rusland na oproep premier Rutte

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt voorlopig met vliegen over Wit-Rusland. Ook wordt gestopt met de zogeheten code share-vluchten naar Minsk, de hoofdstad van het Oost-Europese land. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij besloten nadat premier Mark Rutte KLM opriep om het Wit-Russische luchtruim te mijden. Volgens de minister-president zijn de Wit-Russische autoriteiten momenteel namelijk "zeer onbetrouwbaar" bij het beheer van hun luchtruim.

KLM koos er eerder op de dag nog voor om geen wijzigingen aan te brengen in zijn vliegroutes. Toen zei de maatschappij na overleg met betrokken autoriteiten geen veiligheidsrisico te zien en haar vluchtschema "normaal" voort te zetten. Maar KLM zegt "gehoor" te zullen geven aan de oproep van Rutte.

KLM doorkruist het Wit-Russische luchtruim normaal gesproken op routes naar Azië. Komende tijd zal KLM dus om moeten vliegen. Waarschijnlijk zorgt dit voor langere vluchttijden. Maar wat dit precies voor gevolgen heeft kan een woordvoerder nog niet aangeven.

Belavia

KLM vliegt normaal ook zes keer per week op Minsk. Dat gebeurt in code share met de Wit-Russische maatschappij Belavia, die de vluchten uitvoert. Deze samenwerking is tot nader order stopgezet. Mensen met een KLM-ticket voor Minsk, kunnen dit omboeken of geld terugvragen in lijn met de voorwaarden van de maatschappij.

Andere maatschappijen gingen KLM al voor in het besluit voorlopig niet meer over Wit-Rusland te vliegen, nadat hun overheden daarop hadden aangedrongen. Ook de Duitse KLM-rivaal Lufthansa besloot al om Wit-Rusland te mijden. De autoriteiten en maatschappijen reageren op de door Wit-Rusland gedwongen tussenlanding van een toestel van Ryanair in Minsk op zondag en de arrestatie van een dissident en zijn vriendin die aan boord van het vliegtuig zaten.

Westerse leiders noemden de Wit-Russische actie een "daad van staatsterrorisme" en de Europese Unie heeft laten weten vrijlating van het gearresteerde tweetal te eisen en met sancties te komen. De EU vraagt maatschappijen in het landenblok eveneens om Wit-Rusland te mijden en sluit haar luchtruim voor Wit-Russische maatschappijen.

Meer uit Financieel

Minister: Credit Suisse zou maandag niet hebben overleefd

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - De Zwitserse regering was vorig weekend gedwongen om in te grijpen om Credit Suisse te redden want "de bank zou maandag niet hebben overleefd". Dat heeft de Zwitserse minister van Financiën Karin Keller-Sutter tegen de krant Neue Zürcher Zeitung gezegd.

13 uur geleden
Deutsche Bahn: drukker in treinen in aanloop staking maandag

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn ziet dat het zaterdag drukker is in de treinen in aanloop naar de grote vervoersstaking in Duitsland op maandag. Mensen gaan eerder op reis om er zeker van te zijn hun bestemming te bereiken.

14 uur geleden
Duitsland en Brussel leggen ruzie over verbod brandstofauto bij

BRUSSEL (ANP) - Duitsland staakt zijn verzet tegen EU-regels die auto's met een verbrandingsmotor moeten uitbannen. Berlijn en Brussel zijn het eens geworden over het behouden van ruimte voor auto's op duurzame brandstoffen, meldt Frans Timmermans, de klimaatman van de Europese Commissie.

15 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers hebben begrip voor grote staking vervoer

BERLIJN (ANP) - De meeste Duitsers hebben begrip voor de landelijke staking in het vervoer op maandag. Volgens een peiling die het Duitse persbureau dpa liet uitvoeren, zegt 55 procent van de respondenten dat de landelijke staking bij onder meer trein-, tram- en busvervoer en op luchthavens gerechtvaardigd is.

17 uur geleden
Medeoprichter van Intel Gordon Moore (94) overleden

HONOLULU (ANP/RTR) - Intel-medeoprichter Gordon Moore is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore's Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten.

1 dag geleden
Pharming na toelating medicijn grote winnaar op Amerikaanse beurs

NEW YORK (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten toestemming heeft gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen.

1 dag geleden
ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

HEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.

1 dag geleden