Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KLM laat periode met coronasteun definitief achter zich

KLM laat periode met coronasteun definitief achter zich

AMSTELVEEN (ANP) - KLM heeft de periode met coronasteun van de overheid definitief achter zich gelaten. De maatschappij heeft namelijk nieuwe afspraken met banken gemaakt en daarbij aangegeven dat het financiële vangnet dat de overheid eerder had opgetuigd niet meer nodig is.

"Het is positief nieuws dat we na zo’n moeilijke periode weer op eigen benen kunnen staan", zegt KLM-topvrouw Marjan Rintel in een verklaring. "Wij zijn de Nederlandse staat dankbaar voor de steun tijdens de coronacrisis."

Dit betekent ook dat de voorwaarden die de Staat had verbonden aan de coronasteun niet langer gelden. Maar KLM benadrukt dat de doelstellingen om verder te verduurzamen en "gezond en concurrerend" te zijn evengoed uitgangspunten blijven.

Steun

De ministers Sigrid Kaag (Financiën) en Mark Harbers (Infrastructuur) bevestigen het einde van het steunpakket en het vervallen van de voorwaarden. Ze zeggen in een brief aan de Tweede Kamer dat het kabinet verwacht dat KLM "zich zal blijven inspannen om de luchtvaartinhoudelijke afspraken die elders zijn vastgelegd, zoals in het akkoord duurzame luchtvaart, na te komen". Daarbij merken de bewindslieden op dat het kabinet vanwege haar positie als aandeelhouder het gesprek met KLM zal blijven voeren over duurzaamheid en het versterken van de concurrentiepositie.

Om KLM door de coronacrisis te loodsen, kreeg de maatschappij eerder 3,4 miljard euro steun toegezegd. Van dat bedrag was 1 miljard euro een directe lening, waar de maatschappij 942 miljoen euro van gebruikte. Dit bedrag heeft KLM al in juni vorig jaar volledig kunnen terugbetalen, geholpen door het snelle herstel van de vraag naar vliegen.

Goede vooruitzichten

Daarnaast kon KLM geld lenen waarbij de overheid voor het grootste deel garant stond. Dat KLM deze mogelijkheid nu ook kan beëindigen dankt de maatschappij volgens financieel directeur Erik Swelheim aan een "sterke kaspositie" en de goede vooruitzichten voor de luchtvaart. Volgens Kaag en Harbers had het kabinet KLM eerder ook al gevraagd vaart te maken met het vinden van private financieringsbronnen en het opzeggen van het steunpakket.

KLM heeft ter vervanging nu een kredietfaciliteit, oftewel een leenmogelijkheid, van 1 miljard euro geregeld met een groep banken. Daaraan zitten ook doelstellingen gebonden op het gebied van verduurzaming en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Volgens KLM kan de maatschappij profiteren van een lagere rentemarge als het aan die doelstellingen voldoet. Dit wordt dan ook jaarlijks getoetst.

Meer uit Financieel

Schiphol verwacht weer druk, maar beheersbaar vakantieweekend

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht wederom een druk weekend vanwege de meivakantie. Inmiddels keren vakantiegangers ook terug, waardoor het bij de paspoortcontroles drukker kan zijn. "We verwachten dat het druk wordt, maar beheersbaar", voorziet een woordvoerder.

5 uur geleden
Apple wint na kwartaalcijfers, banenrapport stuwt beurzen New York

NEW YORK (ANP) - Techbedrijf Apple heeft vrijdag aan beurswaarde gewonnen na goed ontvangen kwartaalresultaten. De omzetdaling als gevolg van mindere iPhone-verkopen was minder erg dan analisten hadden verwacht. Ook kondigde Apple aan om voor 110 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen, een beloning voor de aandeelhouders.

10 uur geleden
NAM wijst rekening extra kosten schadeafhandeling Groningen af

ASSEN (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil niet opdraaien voor extra kosten bij de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen die voortvloeien uit een nieuwe aanpak van het kabinet. Het ontbreekt namelijk aan een goede onderbouwing waarom die extra miljarden voor rekening komen van de NAM, schrijft het bedrijf dat gas won uit het Groningenveld in zijn jaarverslag.

11 uur geleden
Amsterdamse beurs sluit hoger af na banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam heeft de handelsweek hoger afgesloten. Beleggers reageerden vrijdagmiddag opgelucht op een banenrapport uit de Verenigde Staten. Ze hopen dat de Federal Reserve de rente daarom eerder verlaagt.

14 uur geleden
'Enorme fraude' accountant die cijfers Trump Media controleerde

WASHINGTON (ANP) - Het boekhoudkantoor dat onder andere de cijfers van Donald Trumps socialemediabedrijf Trump Media controleert, wordt verdacht van "grootschalige fraude". Volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC hielden accountant Benjamin Borgers en zijn firma zich bij audits bij tal van beursgenoteerde bedrijven niet aan de kwaliteitseisen voor goede boekencontroles.

15 uur geleden
Apple stijgt op Wall Street na meevallende iPhone-verkopen

NEW YORK (ANP) - Apple behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York, die aanzienlijk hoger openden. Het grote Amerikaanse techconcern zag de verkopen van de iPhone dalen, maar boekte desondanks meer omzet en winst dan verwacht.

16 uur geleden
Schiphol neemt meer tijd voor aanbesteding beveiliging na kritiek

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol neemt meer tijd voor de nieuwe aanbesteding van de beveiliging op de luchthaven. Volgens vakbond CNV is dat mede op aandringen van de vakbonden, omdat er bij de laatste tender, vier jaar geleden, problemen ontstonden. Veel beveiligers werden toen het slachtoffer van het "gevecht om een nieuw contract", zegt CNV-onderhandelaar Erik Maas.

17 uur geleden