
KLM: geen verklaring voor zoveel besmette reizigers
SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM heeft geen verklaring voor het relatief grote aantal besmette reizigers op de twee vluchten die vrijdag aankwamen vanuit Zuid-Afrika. Na het opduiken van de Omicron-variant van het coronavirus in zuidelijk Afrika, stelde de Nederlandse regering een vliegverbod in. "Feit is dat je op andere plekken besmet kunt raken tussen het moment van testen en van boord gaan", aldus een KLM-woordvoerder.
Van de 600 mensen in de twee KLM-vliegtuigen die vrijdag terugkeerden uit Zuid-Afrika zijn 61 mensen positief getest op het coronavirus. Het is nog niet bekend of zij besmet zijn met de nieuwe Omicron-variant. Dit wordt nog onderzocht.
Aan boord zorgt KLM ervoor dat de passagiers de veiligheidsregels zoals mondkapjes dragen "zo goed mogelijk in acht nemen". KLM heeft luchtfilters die de lucht "voortdurend" verversen, maar wijst er ook op dat de besmette reizigers nadat ze van boord kwamen in een ruimte op Schiphol zijn opgevangen. Daar houdt de controlemogelijkheid van KLM op, aldus de woordvoerder.
Inreisregels
KLM zegt zich te houden aan de geldende inreisregels zoals landen die opstellen. "Wij zijn als luchtvaartmaatschappij niet de partij om de beslissing te nemen over wel of niet inreizen. Wij zijn afhankelijk van welke regels er door overheden gesteld worden. Daar zien we op toe, dat is ons beleid. Dat vinden we ook belangrijk want deze landen hebben het beste zicht op wat noodzakelijk is in een land", aldus de woordvoerder.
Nederlanders en EU-burgers die op doorreis zijn naar hun woonland zijn uitgezonderd van het vliegverbod tussen Nederland en Zuid-Afrika, staat in het reisadvies voor Zuid-Afrika van Buitenlandse Zaken.
Uitgezonderde passagiers
KLM heeft de testverplichtingen aangescherpt voor reizigers die onder de uitzonderingsregels naar Nederland mogen komen. De uitgezonderde passagiers van KLM moeten sinds vrijdag bovenop een negatieve PCR-tests met een maximale geldigheidsduur van 24 uur oud bij betreding van het vliegveld of maximaal 48 uur bij aankomst in Nederland ook een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud kunnen laten zien.
Bij aankomst uit Zuid-Afrika moeten reizigers van KLM tien dagen in quarantaine. Deze kan na vijf dagen klaar zijn, mits reizigers dan negatief getest zijn door de GGD, staat op de website van KLM.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - De William Schrikker Stichting moet zorgen dat jongeren betere hulp krijgen wanneer ze in de jeugdbescherming terechtkomen. Die zorg is nu niet in orde, constateren de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJV). Ze leggen de schuld daarvoor niet bij de stichting, maar bij gemeenten en bij het personeelstekort in de sector. Daarom krijgt de instelling geen straf.
29 minuten geledenARNHEM (ANP) - De rechtbank in Arnhem heeft dinsdag de 54-jarige Ahmet Y. uit Amersfoort veroordeeld tot een celstraf van vier jaar en tbs met dwangverpleging voor het ontvoeren en seksueel misbruiken van een kind van anderhalf jaar in Barneveld. Daarnaast heeft de rechtbank hem een contactverbod van vijf jaar met het gezin opgelegd.
1 uur geledenLANDGRAAF (ANP) - Het wordt komend weekend behoorlijk warm op Pinkpop. Volgens Weeronline kan de temperatuur in Limburg zondag oplopen tot tropische waarden. Ook op de andere festivaldagen is het warm met veel zon.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De NS voert dinsdag geen overleg met de vakbonden over het slepende cao-conflict. NS-personeel in de regio's Noordwest en Oost is dinsdag aan het staken om de eisen voor hoger loon en verbeterde regelingen rond zwaar werk kracht bij te zetten. Die staking werd uitgeroepen door de bonden FNV en VVMC.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat niet in hoger beroep in de zaak tegen een oud-voorlichter van toenmalig Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Zij zou hebben gelekt dat het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer een onderzoek zou starten naar oud-Kamervoorzitter Khadija Arib, na anonieme meldingen over grensoverschrijdend gedrag.
1 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Het Europees Parlement wil seksueel kindermisbruik veel strenger aanpakken. De verjaringstermijn voor seksueel kindermisbruik moet worden afgeschaft en er moet een verbod komen op het bezit van pedohandboeken. Ook moet AI-kindermisbruikmateriaal strafbaar worden gesteld en moeten de straffen worden verhoogd voor mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel kindermisbruik, zo wil het Europees Parlement. Een voorstel van de Nederlandse Europarlementariƫr Jeroen Lenaers (CDA) is dinsdag met een ruime meerderheid aangenomen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De uitspraken die NSC-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven zondag deed over haar partijgenoot Diederik Boomsma, "floepten er in emotie uit". In Trouw zei Van Vroonhoven dat Boomsma "niet het gemiddelde NSC-gedachtegoed" vertegenwoordigt. Dinsdag sloeg ze een andere toon aan. "Ik heb net tegen Diederik gezegd dat ik hem heel veel sterkte wens als hij zich tegenkandidaat zou stellen."
2 uur geleden